- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (29.09.2015, 17:53)
- Catalina Cocolos
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Inspecţia Judiciară: Afirmaţiile lui Ponta referitoare la procurorul Uncheşelu au afectat independenţa justiţiei
Inspecţia Judiciară (IJ) a stabilit că afirmaţiile lui Victor Ponta referitoare la Jean Uncheşelu, procurorul care l-a trimis în judecată pe premier în dosarul "Turceni- Rovinari", au afectat independenţa sistemului judiciar, raportul inspectorilor fiind trimis CSM.
Urmărește
2669 afișări
Victor Ponta (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)
Conform reprezentanţilor IJ, declaraţiile lui Victor Ponta, făcute după trimiterea sa în judecată, au fost de natură să aducă atingere independenţei şi prestigiului justiţiei.
Consiliul Superior al Magistraturii va stabili în următoarea şedinţă de plen dacă îşi va însuşi concluzia raportului inspectorilor judiciari.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Premierul Victor Ponta a scris pe Facebook, pe 17 septembrie, după anunţul DNA privind trimiterea sa în judecată, că ”singura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând şi imaginând fapte şi situaţii neadevărate din urmă zece ani”.
O zi mai târziu, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat Inspecţia Judiciară, solicitând să verifice dacă afirmaţiile premierului Victor Ponta, făcute după trimiterea sa în judecată, au afectat independenţa sistemului judiciar.
Sesizarea CSM este urmare a solicitării Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Aceasta a cerut, pe 18 septembrie, Consiliului Superior al Magistraturii să analizeze dacă afirmaţiile premierului Victor Ponta sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său, procurorii anticorupţie considerând că "afirmaţiile denigratoare" făcute de primul ministru afectează reputaţia profesională a procurorului care a instrumentat dosarul său şi a procurorilor abilitaţi să se pronunţe cu privire la legalitatea şi temeinicia soluţiei dispuse în dosarul respectiv - trimitere în judecată.
"Declaraţia respectivă este cu atât mai gravă cu cât actele întocmite de procuror sunt supuse verificării de către şefii ierarhici, sub aspectul legalităţii şi temeiniciei, conform dispoziţiilor Codului de Procedură Penală. Astfel, afirmaţiile făcute de Ponta Victor-Viorel, prin prisma funcţiei deţinute, au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natură să submineze şi să aducă atingere instituţiei în care îşi desfăşoară activitatea procurorul, precum şi independenţei sistemului judiciar", arăta DNA.
Întrebat de jurnalişti, la finalul şedinţei Comitetului Executiv al PSD, din 21 septembrie, dacă îşi menţine afirmaţiile la adresa procurorului Uncheşelu, premierul Victor Ponta a spus că el doar s-a apărat, în condiţiile în care a fost acuzat pe nedrept.
”Dumneavostră i-aţi precizat numele (procurorului -n.r.). Eu nu i-am precizat numele. Îmi cer iertare că într-o ţară democratică am îndrăznit să îmi spun şi eu punctul de vedere. Când cineva te acuză pe nedrept şi inventând fapte, eu cred că într-o societate, spre deosebire de societăţile staliniste, într-o societate cât de cât democratică, ai dreptul să te aperi pe tine. (..) Cred că este dreptul meu să mă duc şi în faţa judecătorului să îmi spun punctul de vedere. Ce vreţi să fac? Să zic că este adevărat ce nu este adevărat? Orice om înţelege că nu este adevărat”, a declarat Ponta, la finalul şedinţei Comitetului Executiv al PSD.
Pe 17 septembrie, la aproape trei luni şi jumătate de la punerea sa sub urmărire penală în dosarul "Turceni-Rovinari" şi după cinci "vizite" la DNA, Victor Ponta a fost trimis în judecată, pentru fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat, respectiv fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor. Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin cabinet individual de avocat, Victor-Viorel Ponta a obţinut de la SCA ”Şova şi Asociaţii” suma 181.439,98 de lei, pentru activităţi, care însă în realitate nu s-au efectuat.
Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin cabinet individual de avocat, Victor-Viorel Ponta a obţinut de la SCA "Şova şi Asociaţii" suma 181.439,98 de lei, pentru activităţi, care însă în realitate nu s-au efectuat.
Victor Ponta este primul premier post-decembrist trimis în judecată în timpul mandatului său.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:20
-
astăzi, 16:01
Conducerea PSD se reuneşte duminică după negocierile cu PNL-UDMR şi consultările cu preşedintele