Inspectorul general şcolar al Capitalei: Nu avem personal necalificat la clasa pregătitoare

Inspectorul general şcolar al Capitalei, Constantin Trăistaru, a declarat, joi, că la clasa pregătitoare nu va fi personal necalificat, precizând că personalul didactic a fost completat cu absolvenţi cu calificarea învăţător şi profesor învăţământ primar, dar şi cu cadre care erau pensionate.

Urmărește
211 afișări
Imaginea articolului Inspectorul general şcolar al Capitalei: Nu avem personal necalificat la clasa pregătitoare

Inspectorul general şcolar al Capitalei: Nu avem personal necalificat la clasa pregătitoare (Imagine: Shutterstock)

Constantin Trăistaru a spus, după întâlnirea cu directorii de şcoli generale, că a fost un deficit de cadre didactice la clasa pregătitoare, însă în prezent există personal calificat superior deficitului.

Inspectorul general şcolar al Capitalei a precizat că personalul didactic a fost completat cu absolvenţi ai învăţământului pedagogic cu calificarea de învăţător, precum şi cu absolvenţi de universităţi cu calificarea de profesor pentru învăţământul primar.

Întrebat dacă există şi cadre didactice pensionate care vor preda la clasa pregătitoare, Trăistaru a răspuns afirmativ, precizând că nu este vorba de octogenari, ci de cadre pensionate în urmă cu unu, doi sau trei ani, care au, de asemenea, calificarea de învăţător sau profesor de învăţământ primar.

Inspectorul general şcolar al Capitalei a subliniat că fiecare elev va avea o sală şi un profesor la clasa pregătitoare.

Constantin Trăistaru a mai spus că repartizarea claselor pregătitoare pe unităţi de învăţământ nu s-a încheiat, la Sectorul 3, de exemplu, aceasta fiind reluată după ce "clasele au fost arondate unităţilor de învăţământ administrativ, fără o discuţie prealabilă" cu directorii şcolilor.

"Au fost dificultăţi multiple, pe care le-am depăşit printr-o rotare şi o muncă (…) care continuă şi acum", a spus Trăistaru.

În privinţa mobilării sălilor pentru clasa pregătitoare, Trăistaru a spus că există "unele întârzieri", precizând că 50 la sută din mobilier a fost plătit, ceea ce înseamnă că a şi fost livrat în unităţi, iar un inspector a verificat la faţa locului existenţa acestuia.

Trăistaru a precizat că a discutat cu firmele furnizoare pentru ca mobilierul să fie adus la timp, dar şi că au existat presiuni din partea unora dintre acestea să primească un avans la plata mobilierului, pe care el însă nu îl acordă.

"Conform contractelor, peste 90 la sută (din clase, n.r.) ar trebui să aibă mobilier", a mai spus Trăistaru.

În ceea ce priveşte furnizarea materialelor didactice, Trăistaru a spus că "Bucureştiul este singurul judeţ care a primit materiale didactice săptămâna aceasta". El a precizat că prima tranşă de materiale didactice primită este analizată, "pentru că, nu o dată, una se cere şi alta se oferă".

Inspectorul general a mai spus că 30 de şcoli nu au autorizare sanitară de funcţionare, potrivit datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP), însă se înregistrează o evoluţie faţă de anul trecut, când 76 de unităţi nu aveau această autorizare.

Conducerea Inspectoratului Şcolar al Capitalei s-a întâlnit cu reprezentanţi de la 420 de unităţi de învăţământ din Bucureşti, reprezentând şcoli generale, licee şi grădiniţe, în care sunt şcolarizaţi 230.000 de copii între 3 şi 18 ani şi unde lucrează 17.000 de cadre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici