Video Instanţa a repus pe rol procesul de custodie al femeii acuzate în Portugalia că şi-a răpit copilul / "Sunt debusolată. Am ajuns să îmi fie frică de judecători" - VIDEO

Judecătorii au decis, marţi, să repună pe rol procesul în care Anamaria Stancu vrea să obţină custodia minorului, după ce a fost acuzată în Portugalia că şi-a răpit copilul pentru a îl aduce în România, femeia susţinând că a recurs la acest gest pentru a scăpa de abuzurile tatălui.

Urmărește
997 afișări

Noul termen a fost stabilit la 05 octombrie 2016.

Anamaria Stancu a venit, marţi, la Judecătoria Sectorului 6 însoţită de Ana Maria Nedelcu, cea care a avut câştig de cauză într-un proces în care urma să fie extrădată în Canada pentru un caz asemănător. După aflarea sentinţei, Anamaria Stancu a declarat că este şocată şi că se teme de judecători.

"Este un şoc. Am un mare gol că deocamdată eu am dat de justiţia pe care o plătim din bani publici, în cazul meu. Sunt debusolată. Am ajuns să îmi fie frică de judecători. Nu îmi găsesc cuvintele. (...) mă tem de instituţiile care ar trebui să îmi apere copilul în România. Aşa ceva nu mi s-a întamplat în Portugalia, eram un străin în ţara lor şi m-au ajutat. E strigător la cer", a declarat Anamaria Stancu după ce instanţa a decis să repună pe rol cauza.

Femeia susţine că minorul ar avea nevoie de consiliere psihologică în cazul în care autorităţile vor decide să îl trimită înapoi la tatăl său, bărbatul având în Portugalia o sentinţă de condamnare la doi ani de închisoare cu suspendare pentru violenţă domestică.

"Rafael refuză categoric şi va fi un regres foarte mare, de cel puţin doi, trei ani al minorului. El nu vorbeşte portugheză, nu înţelege o frază dacă îi vorbeşti, de citit sau de scris nici nu se pune problema. (...) Voi face apel, voi apela la toate instrumentele legale pentru a rămâne în România, inclusive la CEDO", declarat Anamaria Stancu pentru MEDIAFAX.

Femeia este susţinută chiar de tatăl fostului ei soţ, care crede că minorul ar trebui să rămână în România la mama lui, dar să aibă dreptul să îşi vadă tatăl.

"Mai bine aici în România, lângă noi. Oricum am lua-o, copiii trag la mama", a declarat Carol Szel, bunicul copilului.

La rândul său, Ana Maria Nedelcu, cea care a trecut printr-un caz asemănător, a anunţat că a înfiinţat o asociaţie care se va ocupa de astfel de probleme.

"Am înfiinţat o asociaţie pentru a ajuta copiii abuzaţi. Se numeşte ASACIA - Asociaţia pentru Salvarea şi Apărarea Copiilor Împotriva Abuzurilor. Îşi propune să acorde suport juridic părinţilor aflaţi în dificultate şi care s-au întors cu copiii în România din cauza unor probleme şi situaţii de abuz cu care au fost confruntaţi în principal în afara graniţelor României. În acelaşi timp, ne propunem să şi educăm părinţii să nu se pună în situaţii de genul acesta, adică să nu ajungă într-o situaţie de răpire internaţională", a declarat Ana Maria Nedelcu pentru MEDIAFAX.

Dacă instanţa din Portugalia o va găsi vinovată de răpirea propriului copil, Anamaria Stancu riscă până la opt ani de închisoare. În prezent, femeia este judecată în lipsă şi este obligată, potrivit unei decizii a judecătorilor portughezi, să îşi trimită copilul înapoi la tată, după ce instanţa a constatat o încălcare a Convenţiei de la Haga.

Fostul soţ al femeii este român însă între timp a obţinut cetăţenia portugheză. În urma divorţului, femeia a câştigat custodia însă din cauza unor presupuse agresiuni, femeia a venit în România împreuna că băiatul ei. Ulterior, fostul soţ a acuzat-o de răpire internaţională de minori iar instanţa a decis că trebuie să trimită copilul la tată. Anamaria Stancu încearcă să aibă câştig de cauză în justiţia din România.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici