Instanţa cere refacerea rechizitoriului în cazul pompierilor anchetaţi în dosarul Colectiv

Curtea Militară de Apel a decis luni să retrimită dosarul în care sunt anchetaţi pompierii George Matei şi Antonina Radu de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă(ISU) Bucureşti-Ilfov la DNA, pentru ca procurorii să refacă rechizitoriul, se arată în decizia instanţei.

Urmărește
4880 afișări
Imaginea articolului Instanţa cere refacerea rechizitoriului în cazul pompierilor anchetaţi în dosarul Colectiv

Dosarul pompierilor anchetaţi în cazul clubului Colectiv a fost retrimis la DNA

Magistraţii de la Curtea militară de Apel au admis contestaţiile formulate săptămâna trecută de Antonina Radu şi reprezentanţii Ministerului de Interne faţă de hotărârea luată de instanţa de fond. Tribunalul Militar respinsese toate cererile şi excepţiile invocate şi hotărâse începerea procesului.

În decizia magistraţilor, se arată că dosarul a fost retrimis la DNA "pentru refacerea rechizitoriului în sensul aducerii în concordanţă a srtucturii formale prev. de art.328 C.pr.pen. cu necesitatea stabilirii obiectului şi limitelor judecăţii prin realizarea principiului aflării adevărului cu privire la faptele, împrejurările cauzei, la persoana inculpaţilor, a celorlalte părţi, a subiecţilor procesuali principali şi ceilalţi subiecţi procesuali – pe bază de probe".

De asemenea magistraţii cer "respectarea drepturilor şi intereselor legitime ale tuturor părţilor, subiecţilor procesuali principali şi ale celorlalţi subiecţi procesuali prin crearea cadrului procesual corespunzător, respectiv introducerea în cauză a persoanelor vătămate, a părţilor civile şi a celorlaţi subiecţi procesuali – corelativ infracţiunilor imputate celor doi inculpaţi dar şi înlătură de la aplicare măsurile procesuale şi probele administrate prin încălcarea dreptului la un proces echitabil".

Hotărârea nu poate fi contestată.

Judecătorii au admis contestaţiile făcute de Antonina Radu şi reprezentanţii Ministerului de Interne faţă de hotărârea luată de instanţa de fond. Tribunalul Militar respinsese toate cererile şi excepţiile invocate şi hotărâse demararea procesului.

În urmă cu o săptămână, Curtea Militară a judecat solicitările Ministerului de Interne şi ale Antoninei Radu, care au contestat prima decizie prin care s-a dispus respingerea excepţiilor şi începerea judecăţii.

Pe 10 noiembrie, Tribunalul Militar a decis arestarea lui George Matei şi plasarea în arest la domiciliu a Antoninei Radu, instanţa motivând în cazul acesteia că are în îngrijire o fiică de opt ani şi un frate de 42 de ani fără niciun venit, cu handicap psihiatric accentuat.

Pe 14 noiembrie a fost însă arestată şi Antonina Radu, prin decizia definitivă a Curţii Militare de Apel. Măsura arestului a fost apoi prelungită succesiv pentru cei doi.

George Matei şi Antonina Radu au fost trimişi în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, pe 4 decembrie, fiind acuzaţi că au făcut verificări în clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor de prevenirea şi stingerea incendiilor (PSI).

În plus, ISU Bucureşti-Ilfov s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 29.680 de lei, reprezentând costurile efectuate cu prilejul intervenţiei în urma incendiului din clubul Colectiv.

"Prin încălcarea atribuţiilor de serviciu de către inculpaţii cpt. Radu Antonina şi cpt. Matei George Petrică, la momentele controalelor efectuate la Clubul Colectiv aparţinând SC Colectiv Club SRL, dar şi prin efectuarea unor acte contrare atribuţiilor de serviciu în timpul programului de lucru, cei doi au creat premisele, în condiţiile permiterii funcţionării societăţii în lipsa autorizaţiei pentru securitate la incendiu, producerii dezastrului din 30.10.2015, consecinţa fiind prejudicierea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov cu suma de 29.680 lei, reprezentând costurile efectuate cu prilejul intervenţiei în urma incendiului de la data menţionată, costuri constând în utilizarea autospecialelor de intervenţie, precum şi cheltuielile cu personalul implicat în intervenţie", se menţionează în rechizitoriu.

Conform documentului citat, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu de către căpitanii Antonina Radu şi Petrică George Matei, clubul Colectiv ar fi realizat un folos necuvenit în valoare de 62.298 lei, "reprezentând profitul net pe care societatea comercială l-a realizat în perioada ce interesează cauza".

Procurorii DNA susţin că, deşi au făcut mai multe deplasări la SC Colectiv Club SRL, Antonina Radu şi Petrică George Matei nu au întocmit niciun act de control, cu niciun prilej şi nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca societatea să fie luată în evidenţă de către ISU Bucureşti, ca funcţionând fără aviz sau autorizaţie de securitate la incendiu, aşa cum erau obligaţi de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.

Mai mult, potrivit procurorilor, cei doi angajaţi ai ISU s-ar fi oferit să-i ajute pe patronii clubului cu întocmirea dosarului pentru obţinerea avizului PSI.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici