- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.05.2019, 14:06)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Institutul din cadrul Academiei Române care a anunţat date politice într-un sondaj va continua Barometrul de Opinie, în pofida reacţiei conducerii
Conducerea Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu”, cea care a comandat barometrul de opinie publică referitor la încrederea politicenilor, spune că va continua demesul şi că Academia nu este responsabilă în niciun fel de rezultatele cercetăriilor desfăşurate.
Urmărește
1110 afișări
Institutul din cadrul Academiei Române care a anunţat date politice într-un sondaj va continua Barometrul de Opinie, în pofida reacţiei conducerii
"1. Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI), ca instituţie autonomă, cu personalitate juridică, îşi poate selecta singur temele şi obiectivele de cercetare, în acord cu profilul şi obiectivele instituţiei şi în consultare cu Academia Română (AR).
2. AR nu este responsabilă în niciun fel de rezultatele cercetăriilor desfăşurate de institutele din subordine, dar sprijină orice demers de cercetare ştiinţifică, în orice domeniu, care vine în concordanţă cu agenda de cercetare a respectivelor institute. Barometrul de opinie prezentat în Aula Academiei Române în ziua de luni 13 mai 2019, este în concordanţă cu agenda de cercetare a ISPRI şi a fost realizat strict în conformitate cu aceste obiective. ISPRI a realizat, în parteneriat cu institutul Inscop Research, primul Barometru de opinie al după 2007, realizat profesionist, ştiinţific şi pe toate dimensiunile societăţii româneşti: socială, politică, economică, financiară, politică externă şi de securitate etc.
3. Barometru cuprinde circa 100 de întrebări, din domenii diverse, altele decât cel politic. Nu a existat şi nu există vreo tentă politică sau electorală în acest demers care să poată fi reproşată cuiva, fie iniţiatorului al proiectului (ISPRI), fie realizatorului tehnic (INSCOP Researh) fie instituţiei diriguitoare (AR). De altminteri, cu ocazia prezentării publice (vezi aici), aceste precizări au fost făcute explicit şi repetat de către vorbitorii la eveniment (acad. Victor Voicu, vice-preşedinte al Academiei Române, prof. Univ. Dumitru Sandu, prof. Univ. Dan Dungaciu, conf. Univ. Darie Cristea, cercetător Lucian Dumitrescu). Singura interpretare aşa zis electorală a cercetării este analiza corelaţiei dintre rezultatele votului şi nivelul de participare la vot al populaţiei. Stric pe baza acestei corelaţii au fost făcute estimările, sugerându-se limpede, argumentat ştiinţific/metodologic, că ierarhiile politice finale se vor decide pe baza acestui criteriu. În acest spirit cercetarea a prezentat mai multe variate de rezultate, în funcţie de criteriul mai sus amintiti, sugerând şi o serie de tendinţe din această perspectivă. Nu există nicio altă implicaţie a cercetării noastre, după cum vom prezenta pe larg în materialele dedicate analizei rezultatelor (www.larics.ro, www.inscop.ro, www.ispri.ro)", se arată în comunicatul transmis de prof. Univ. Dr. Dan Dungaciu, director, Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Peste 10.000 de absolvenți de Medicină susțin astăzi Examenul de Rezidențiat. Ce specializări au cele mai multe posturi scoase la concurs
-
Cum să te pregăteşti de criză. Ce pot businessurile să facă ca să treacă cu bine perioadele negre ale economiei?
-
Reacţii după moartea lui Bela Karolyi. „A rescris istoria gimnasticii mondiale”
-
Ceasul dat căpitanului care a salvat 700 de pasageri de pe Titanic, vândut cu 1,56 milioane de lire
Sursa citată precizează şi că nu există nicio intenţie politică sau electorală în demersurile de cercetare ale institutelor AR.
"Reacţia presei, de înţeles, poate, în atmosfera de campanie electorală, nu se poate substitui unui demers de bun simţ, care înseamnă plecarea de la realităţi, de la cercetarea concretă, nu de la relatări (de multe ori) partizane şi simpliste; b. nu există niciun război între AR şi institutele sale, după cum abuziv şi neadevărat au acreditat unele organe de presă. Există doar intenţia fermă şi declarată a AR şi a institutelor din subordine de a nu se implica în demersuri de tip politic sau electoral. În ceea ce priveşte ISPRI, acesta îşi va continua activitatea pentru care funcţionează sub egida AR. Rezultatele sale vorbesc de la sine despre rolul şi menirea acestuia. De asemenea, va continua Barometrul de Opinie aşa cum s-a angajat, ca un demes strict ştiinţific, academic, menit să dea seama nu doar de profilul actual, dar şi de evoluţia societăţii româneşti în ansamblul său" , mai spus Dan Dungaciu.
Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, a vorbit pentru MEDIAFAX despre studiul prezentat de INSCOP drept "Barometrul de opinie publică al Academiei Române": "Eu nu am participat la acel sondaj, noi nu l-am aprobat".
Problema sondajului dat publicităţii este aceea că a fost legat de numele întregului for ştiinţific nu doar de institutul care l-a realizat: "Institutul trebuia să prezinte aceste date fără implicarea Academiei Române, dar aceste lucruri le pot prezenta numai după ce vorbesc cu colegii mei", a spus preşedintele Academiei Române.
Prezidiul Academiei a negat, marţi, comandarea sondajului lansat drept Barometrul de opinie publică al Academiei Române, realizat de INSCOP Research: "Un asemenea sondaj cu tentă electorală, apărut în plină campanie electorală, nu a fost niciodată comandat de Academia Română", arată un comunicat remis MEDIAFAX.
Luni, INSCOP Research anunţa lansarea unui studiu care ar fi fost realizat din iniţiativa Academiei Române. "Proiect unic la nivelul societăţii româneşti, Academia Română îşi propune să ofere o privire evolutivă asupra societăţii româneşti", se spunea în anunţul transmis presei care prezenta un "Barometrul de opinie publică al Academiei Române".
Acţionarii INSCOP Research sunt Mihali Gheorghe Cornel din Sibiu, Cornea-Luca Ada (Bucureşti), arată datele Registrului Comerţului.
Pe datele furnizate de Registrul Comerţului se arată că foştii acţionari ai INSCOP sunt: Rache Aurelian-Felix (fostul consilier al fostului premier Mihai Tudose) şi Remus-Ioan Stefureac, acesta fiind în prezent, consilier la Ambasada României în SUA, potrivit site-ului ambasadei.
Fostul şef SRI George Maior este ambasadorul României în Statele Unite.
Citește pe alephnews.ro: Béla Károlyi, legendarul antrenor de gimnastică, a murit la 82 de ani. Nadia Comăneci: „M-a ghidat spre performanța istorică a primului 10 perfect și mi-a schimbat viața pentru totdeauna”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trupele israeliene ating cel mai adânc punct în Liban de la invazia de la 1 octombrie. Care este situația pe front
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea românului care a creat lanţul de restaurante care se luptă cu giganţii KFC şi McDonald’s şi vrea să îşi demonstreze talentul chiar acasă la competitori, în SUA: „Primii ani din viaţă mi i-am petrecut printre tarabele din bazarul din Suceava, unde am cunoscut antreprenoriatul la firul ierbii. Din păcate, şcolile de azi nu pregătesc tinerii pentru antreprenoriat”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cauza morții Andreei Cuciuc, fiica artistului Igor Cuciuc. Ce au descoperit medicii legiști la autopsie 😢
CANCAN.RO
Prognoza Accuweather actualizată iarnă 2024/2025: Când ninge în București – în decembrie, ianuarie și februarie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe