INTERCEPTĂRI din dosarul lui Dan Diaconescu: Cum era şantajat primarul comunei arădene Zărand

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a avut în vedere interceptările telefonice şi ambientale făcute de procurorii DNA în dosarul lui Dan Diaconescu şi arată că acestea sunt relevante cu privire la practicile sale de şantajare a primarului comunei arădene Zărand, potrivit deciziei de condamnare.

Urmărește
2309 afișări
Imaginea articolului INTERCEPTĂRI din dosarul lui Dan Diaconescu: Cum era şantajat primarul comunei arădene Zărand

CAB: Interceptările din dosarul lui Diaconescu, relevante privind practicile de şantaj (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

În motivarea deciziei Curţii de Apel Bucureşti (CAB), din 4 martie, de condamnare a fondatorului postului de televiziune OTV, Dan Diaconescu, la cinci ani şi şase luni de închisoare, este descris în detaliu mecanismul prin care era şantajat fostul primar al comunei arădene Zărand Ion Moţ şi i se cerea mită, fiind ameninţat că altfel vor fi difuzate pe postul de televiziune materiale compromiţătoare despre el, în condiţiile în care existau informaţii că desfăşura operaţiuni ilicite cu terenuri agricole.

Judecătorii CAB au analizat interceptările ambientale şi ale discuţiilor telefonice purtate de Dan Diaconescu şi Doru Pârv cu Ion Moţ, arătând, în motivarea deciziei de condamnare, că acestea sunt revelatoare în cazul practicilor ilegale folosite de fondatorul OTV.

"Termenii utilizaţi de inculpatul Pârv sunt revelatori asupra metodelor utilizate de inculpatul Dan Diaconescu în situaţia în care Moţ Ion nu satisface solicitările inculpatului Diaconescu: dublu anchetă, dintr-un fir ţi-l despică în douăzeci. Tot în scopul de a arăta părţii vătămate faptul că şantajul exercitat asupra sa nu reprezintă un act singular al inculpatului DD şi că astfel de practici sunt curente în cazul acestuia, PDP (Dorel Petru Pârv -n.r.) îi explică lui M.I.F. (fostul primar din Zărand -n.r.) că acţiunile patronului postului OTV se pot îndrepta împotriva unor persoane cu funcţii mult mai înalte, lăsându-l să înţeleagă că şi pretenţiile financiare ale acestuia sunt mult mai mari în astfel de situaţii, astfel încât se poate considera norocos", au scris judecătorii în motivarea deciziei din 4 martie.

Într-o astfel de discuţie Doru Pârv îi spunea lui Ion Moţ: "(…) Dacă era Falcă, era altceva! (…) Da´ stai că şi pe Falcă îl ia! (…) Da´ cinci luni îl ţine pe Falcă (n.r. - primarul municipiului Arad)! Să vezi câte i-a adunat (…) Mie mi-e ruşine să dau ochii cu Falcă (…) Stai să vezi când îl ia pe Falcă! Numa´ să vadă dacă pică Băsescu (…) Nu pică Băsescu şi cât e Băsescu în picioare, cam nu se bagă ei cu Falcă (…)".

Judecătorii au mai arătat că metodele lui Doru Pârv de a pune presiune pe Ion Moţ variază de la aprecieri generice referitoare la postul OTV şi Dan Diaconescu, la discuţii concrete privind situaţia în care se afla fostul primar al comunei Zărand:

"PDP: L-am sunat şi i-am zis «Vezi că vine mâine omu´ şi s-ar putea să-ţi aducă toţi banii». A zis către mine (…) «Dacă mi-aduce mâine omu´ toţi banii, să-i spui la om că îi trimit un reporter şi are de la mine o emisiune (…) dacă-l interesează», «Mă, nu ştiu dacă mai vrea să audă de tine ăla!»

MIF:: Să mă scapi de el, Dorule! (…)
(…)
PDP: A zis că îţi dă … o oră; îţi trimite reporter să-ţi facă campanie.
MIF: Mă f.. în ea de campanie şi în mama lui, mie nu-mi trebuie campanie!".

Judecătorii au mai arătat că Doru Pârv îi dădea asigurări lui Ion Moţ că, dacă va achita întreaga sumă de bani, Dan Diaconescu îşi va onora promisiunea de a nu porni campania mediatică împotriva sa:

"MIF: Da´ auzi, caseta sau ceva eu nu pot să … amândoi să ne deie să vedem? (…) Ce-a tras, ştii?
PDP: Ţi-o dă, caseta … Fii atent! Bă, asta e clar! Tu la DD nu apari! Aicea atâta, măcar atâta e corect! Deci, el nu face ţigănisme, show-uri de astea, că te ia şi că o să te … Nu!".

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au precizat că Doru Pârv îi spunea lui Ion Moţ, într-o discuţie care a avut loc în Bucureşti, în 9 iulie 2009, că Dan Diaconescu foloseşte termenul "contract" atunci când se referă, în discuţiile telefonice, la sumele cerute prin şantaj:

"MIF: Sau poate vezi, poate mă pune să fac contract cu el sau ceva, nu? De sponsorizare sau ceva pentru banii ăştia, eu ce dracu …? (…)
PDP: Nu, el aşa mi-a zis mie că «pe contract» pentru că «Vezi, cu telefoanele» (…) Aşa zice la telefon: «Când vine omul cu banii pe contract?»".

Judecătorii mai spun că acest element are relevanţă întrucât ”confirmă utilizarea limbajului codificat în cursul convorbirilor telefonice” de către Dan Diaconescu atunci când se referă la aspecte legate de şantajul împotriva fostului primar, el având o ”precauţie deosebită”.

"Precauţia pe care o manifestă inculpatul DD rezultă în mod indirect şi din referirile pe care inculpatul PDP le face la modul în care acesta ocoleşte să discute în mod direct despre teme sensibile, cum ar fi cea a şantajului practicat asupra lui MIF", au precizat judecătorii.

Instanţa prezintă în acest sens o discuţie din 9 iulie 2009, în care Ion Moţ vorbeşte despre o întâlnire pe care şi-o doreşte cu Dan Diaconescu:

"MIF: Auzi tu, Dorule! Da´ când îi duc, dacă-i duc banii acum, toţi, mă-nţelegi (…) nu putem să ne băgăm la el? Bă, eu …«Drace, eu mi-s domnu´ Dracu de la Zărand».
PDP: Aşa facem. Da´ te duc, oricum!
PDP: Numa´ că n-o să vorbească de asta. Vorbeşte doar de politică cu tine, de afaceri, orice! (…)".

O altă convorbire telefonică relevă presiunile exercitate asupra fostului primar, arată magistraţii:

”PDP: (…) ce-am vrut să zic … o să vorbim când vin la Arad; vezi că DD cu contractul ăla zice că nu vrea să meargă mai departe. Că cică …
MIF: N-am înţeles! Cum?
PDP:DD … contractu´ ăla ce l-ai avut, ce am vorbit alaltăieri …
MIF: Aha, aha.
PDP: Deci, zice că-l opreşte …
MIF: Aha.
PDP: nu-l duce mai departe că e … o zis că, nu ştiu, i s-a părut lui ciudat (…) zice «de trei luni de zile tot o trecut, o trecut, zice, îţi dau eu …, îmi fac emisiunile mele şi gata şi …» Zic «Domle´ asta e» că nici n-am ştiut ce să-i mai spun.
(…)
MIF: (…) Şi DD vrea să dea alea?
(…)
MIF: Da măi, da´ i-am dat patruzeci de mii (…)
(…)
MIF: No, spune-i că eu mă ţin de cuvânt, că nu-s acuma copil de două zile! (…) Deci cum m-am ţinut de cuvânt până acuma, că nu … dacă aş avea, mâine dimineaţă i-aş da. Că nu mă uit la ei, dracu´ să-i ducă de bani (…)”.

Judecătorii arată în motivarea deciziei de condamnare că această convorbire telefonică ”evidenţiază ameninţarea făţişă” a lui Doru Pârv asupra lui Moţ, în sensul că răbdarea lui Dan Diaconescu se apropie de sfârşit, acesta fiind iritat că primarul întârzie plata următoarelor tranşe de bani, astfel încât urmează să prezinte în emisiunea sa materialele compromiţătoare.

"Se observă că partea vătămată invocă faptul că i-a remis deja inculpatului DD suma de 40.000 euro («Da măi, da´ i-am dat patruzeci de mii»), afirmaţie care nu este contrazisă de inculpatul Pârv, ceea ce confirmă declaraţiile părţii vătămate referitoare la plata acestei sume de bani. Legătura dintre suma de bani remisă de M.I.F. şi emisiunea realizată de inculpatul DD este evidentă, având în vedere conţinutul convorbirii citate anterior («zice de trei luni de zile tot o trecut, o trecut, zice, îţi dau eu …,îmi fac emisiunile mele şi gata», «Şi DD vrea să dea alea?» «Da măi, da´ i-am dat patruzeci de mii»). În contrast cu discuţia anterioară, în cursul aceleiaşi zile, 10 iulie 2009, începând cu orele 17:24, PDP îl linişteşte pe MIF, transmiţându-i faptul că a reuşit momentan să stopeze pericolul ca inculpatul D. să difuzeze materialul cu caracter denigrator, prin intermediul martorei VD, persoană care poate influenţa deciziile luate de D.", mai notează judecătorii CAB.

Convorbirea la care face referire instanţa şi de care a ţinut cont în cazul condamnăriii celor din dosar decurge astfel:

”PDP: Hai că am calmat spiritele, că am vorbit cu directoarea lui, că DD e sub orice critică, i-o ars sediul nou. (…) «Înţelegi, dom´le, gata, nu mai e nimic, spune-i că s-o încheiat contractul, vii să-ţi dau, să duci înapoi, gata cu pornesc cu … » Bă´, am crezut că nu vorbesc cu el …(…) Ş-acuma am vorbit cu directoarea lui, ş-am explicat « dom´le, vezi că ăsta o luat-o razna … » (…)”
MIF: Bine măcar că ai vorbit cu directoarea.
PDP: … am vorbit acum cu Diana …
MIF: Cu aia ce-ai zis tu că-i spurcată sau cum ….
PDP: … aia, aia, da, ş-am vorbit acum cu Diana, îi … nu … o zis «lasă-l, dă-i pace şi uite-aşa şi-aşa» şi no´, zic «bine … vorbim noi luni, marţi» d-aia ţi-am zis …”.

Judecătorii notează că această succesiune de convorbiri conturează modul în care Doru Pârv încearcă să îl manipuleze pe primar, iniţial acreditând ideea că Dan Diaconescu va da curs ameninţărilor referitoare la publicarea materialelor denigratoare, iar apoi sugerându-i că a reuşit să obţină o amânare a difuzării informaţiilor compromiţătoare şi că înţelegerea rămâne valabilă.

"Aceste manopere au în mod evident rolul de a spori temerea părţii vătămate şi în acelaşi timp de a-i atrage atenţia asupra iminenţei declanşării unei campanii mediatice îndreptată împotriva sa în situaţia în care nu se conformează pretenţiilor financiare ale inculpatului D.D.", conchid judecătorii.

Dan Diaconescu, fondatorul postului de televiziune OTV şi al Partidului Poporului-Dan Diaconescu, a fost condamnat definitiv, în 4 martie, de Curtea de Apel Bucureşti, la cinci ani şi şase luni de închisoare cu executare, pentru şantajarea lui Ion Moţ, fost primar al comunei arădene Zărand, precum şi a omului de afaceri Paul Petru Ţârdea.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, pe lângă condamnarea la închisoare cu executare a fondatorului PPDD, şi interzicerea desfăşurării de către acesta a oricărei activităţi în presa scrisă sau audio-video, ca pedeapsă complementară, pe o perioadă de cinci ani după executarea pedepsei. Magistraţii au decis ca, în cazul fondatorului OTV, să fie scăzută din pedeapsă perioada în care a fost reţinut şi arestat preventiv, respectiv între 22 şi 25 iunie 2010.

În acelaşi dosar a fost condamnat şi Doru Pârv, fost realizator de programe la OTV, la o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare, el neavând dreptul de a desfăşura vreo activitate în presa scrisă sau audio-video, pe o perioadă de cinci ani după ce iese din închisoare.

Completul de la Curtea de Apel Bucureşti, format din judecătoarele Raluca Moroşanu şi Adina Adriana Radu, a decis, în acelaşi caz, şi condamnarea lui Ghezea Mitruş, fost realizator de programe la OTV, la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare, jurnalistul neavând voie să mai participe la vreo activitate în presă, pentru cinci ani, după executarea pedepsei principale.

Dan Diaconescu, asociat majoritar la SC Ocram Televiziune SRL şi realizator de programe la postul de televiziune OTV la data faptelor, Dorel Petru Pârv, realizator de programe la OTV, administrator la SC Kundalini SRL, "recidivist postexecutoriu", şi Ghezea Mitruş, jurnalist, fost realizator de programe la OTV, fost director general al publicaţiei "Atac la persoană", au fost trimişi în judecată în octombrie 2010.

Procurorii arătau, în rechizitoriu, că în perioada mai-septembrie 2009, Dan Diaconescu l-ar fi ameninţat în mod repetat, atât în mod direct, în cadrul emisiunii "Dan Diaconescu Direct" din 21 iulie 2009, difuzată de postul de televiziune OTV, cât şi indirect, prin intermediul lui Dorel Pârv, pe primarul comunei arădene Zărand, Ion Moţ, pentru a-l determina să le dea suma totală de 200.000 de euro.

Ion Moţ, sub presiunea acestor ameninţări, i-ar fi dat lui Dorel Pârv suma de 30.000 euro şi 42.000 lei, "scopul fiind ca banii să ajungă, în final, la Dan Diaconescu".

De asemenea, în cursul lunii aprilie 2005, Dan Diaconescu l-ar fi ameninţat de mai multe ori, atât în mod direct, în cadrul emisiunii "Dan Diaconescu Direct" din seara zilei de 20 aprilie 2005, cât şi indirect, prin intermediul lui Ghezea Mitruş, realizatorul emisiunii "Semnal de alarmă" difuzată pe acelaşi post de televiziune, pe omul de afaceri Paul Petru Ţârdea, pentru a-l determina să-i dea suma totală de 100.000 euro, din care a primit efectiv 4.500 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici