INTERVIU: Debirocratizarea, implementată 60%. Când va fi eliminată total copia legalizată

Măsurile de debirocratizare, adoptate prin ordonanţa de urgenţă, au fost implementate în proporţie de aproximativ 60%, în cazul copiei legalizate urmând să fie dată o hotărâre de Guvern pentru modificarea a peste 400 de prevederi, pentru eliminarea totală a obligativităţii prezentării ei la ghişee.

Urmărește
1550 afișări
Imaginea articolului INTERVIU: Debirocratizarea, implementată 60%. Când va fi eliminată total copia legalizată

INTERVIU: Debirocratizarea, implementată 60%. Când va fi eliminată total copia legalizată

Ministerele şi instituţiile din subordinea lor au implementat în proporţie de aproximativ 60% măsurile de debirocratizare menţionate în Ordonanţa emisă de Executiv în acest sens, rezistenţă din partea unor funcţionari fiind întâmpinată iniţial aproape în toate ministerele, susţine, într-o declaraţie pentru MEDIAFAX, Mara Calista, consilier al premierului Dacian Cioloş şi membru al echipei de coordonare a implementării Ordonanţei.

"În ceea ce priveşte măsurile pe termen scurt, sunt undeva la peste 60% în implementare cu toate ministerele şi entităţile din subordinea sau coordonarea lor. În ceea ce priveşte măsurile pe termen mediu şi lung, lucrăm la creionarea actelor normative care să ajute la schimbarea pe viitor a problemelor identificate. (...) Discutăm aici despre implementare în ceea ce priveşte cartea electronică de identitate, digitalizarea stării civile- care ar ajuta mult segmentul de evidenţă, digitalizare şi interoperabilitate între ministere la nivel central, dar şi între segmentul central şi segmentul local. Sunt proiecte pentru care deja am început să purtăm discuţii, să vedem ce este nevoie de modificat din punct de vedere al cadrului normativ ", spune membra echipei de coordonare a implementării măsurilor.

Deşi eliminarea copiei legalizate este una dintre prevederile Ordonanţei, sunt încă ministere ale căror instituţii din subordine solicită cetăţenilor să prezinte astfel de documente pentru anumite servicii.

Explicaţia, potrivit oficialului de la Guvern, ţine de respectarea a câteva sute de hotărâri de guvern, emise anterior, în care se specifică obligaţia copiei legalizată. Guvernul urmează să dea o hotărâre pentru modificarea acelor acte normative.

"Au fost ministere care au spus aşa- pentru buna organizare şi funcţionare a ministerului în care noi lucrăm, ar trebui modificate şi alte tipuri de legislaţie. Chiar dacă există OUG-ul, fiecare minister în parte şi-a identificat, pe copiile legalizate, hotărârile de Guvern mai vechi în care se specifică ad literam că pentru serviciul X este nevoie de copie legalizată. Pentru a nu pune ministerele să-şi modifice fiecare câte o hotărâre, două, trei, câte are la nivel de minister, s-a gândit la nivel de Cancelarie modificarea acestor peste 400 de hotărâri printr-o hotărâre de Guvern care să schimbe complet aceste prevederi. Din momentul respectiv aceste copii legalizate nu vor mai fi cerute", a declarat Mara Calista.

La nivelul Guvernului au fost centralizate peste 3.000 de propuneri de simplificare venite din partea cetăţenilor şi a firmelor, cele mai multe fiind deja incluse în textul Ordonanţei. Potrivit oficialului de la Cancelaria Premierului, printre interesele maxime ale cetăţenilor s-au numărat eliminarea copiei legalizate, copia de pe buletin ce poate fi transmisă electronic acum, comasarea taxelor pentru paşaport, eficientizarea procedurii de comunicare, via mail, cu instituţiile.

"Ministerul care avea cele mai multe hârtii de depus la dosar, dar şi cele mai multe servicii publice era Ministerul Muncii. Acolo, în momentul în care doreai să accesezi un serviciu, era o întreagă birocraţie.(...)Rezistenţa din partea funcţionarilor am întâmpinat-o mai în toate ministerele. Trăim într-o societatea care foarte mult timp a funcţionat într-un anumit fel, fie că discutăm despre foste guverne, fie de actuala guvernare. La început, funcţionarii, inclusiv reprezentanţii pe partea de simplificare, au fost puţin reticenţi (...) Însă în toate întâlnirile pe care le-am avut au înţeles importanţa acestei schimbări. Dacă la început priveau un pic reticent, acum toţi sunt deschişi chiar spre propuneri noi. Foarte deschise au fost Ministerul Muncii, Ministerul Agriculturii, dacă discutăm de Apia sau PNDR, Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Externe şi serviciile consulare, Ministerul Finanţelor Publice", a mai declarat oficialul.

Ministerul Afacerilor Interne are în lucru o platformă care să permită transmiterea electronică a cazierelor judiciare către instituţiile care solicită, în prezent făcându-se în scris.

"Ministerul Afacerilor Interne are acum în lucru o platformă, pe baza tuturor raportărilor primite din partea celorlalte ministere pe serviciile unde se cer acest documente, astfel încât în momentul în care persoana vine şi depune un dosar să nu mai fie nevoie să se prezinte la poliţie, să ia documentul, să vină înapoi. Entitatea transmite către MAI solicitarea online, iar MAI pune la dispoziţie entităţii cazierul judiciar direct. În acest moment, entitatea se adresează MAI şi MAI transmite în format scris în momentul acesta. Când va fi gata platforma online nu va mai fi nevoie de print-ul documentului, va fi transmis într-un mediu securizat electronic", susţine Mara Calista.

În prezent este în funcţiune şi va fi extins în viitorul apropiat segmentul unic de control electronic- disponibil pe patforma e-direct.e-guvernare.ro. Aici persoana poate să afle orice fel de menţiune sau de detaliu normativ necesar, fiind disponibile toate actele normative din România, plecând de la ordine de ministru, ordonanţe de urgenţă sau legi deja în funcţiune.

" (...) Este o platformă foarte prietenoasă, cu ghid de utilizare. De exemplu, putem să discutăm aici despre dosarul indemnizaţiilor pentru mame. În momentul în care eu aş dori să accesez acest serviciu, mă adresez ministerului Muncii, care şi el are toate detaliile pe platformă. Se depun şi online dosarele pe indemnizaţii- ceea ce iarăşi este o noutate, îmi depun documentele, ministerul mi-a răspuns, îmi spune exact în cât timp se pot rezolva şi în cât timp mă prezint pentru soluţionare, sau îmi răspunde via email la tot ceea ce am nevoie să ştiu, fără să mai fie nevoie să mă prezint până la ministerul cu pricina", a mai declarat membra echipei de coordonare.

Măsurile de debirocratizare au fost adoptate, la sfârşitul lunii iunie, prin Ordonanţa nr.41/ 2016. Potrivit oficililor de la Guvern, la sfârşitul lunii octombrie va exista un alt act normativ cu măsuri de simplificare pentru mediul de bussines. În acest set vor fi incluşi şi paşi pentru plata taxelor în sistem online.

" (...) Modalitatea plăţii taxelor către stat prin mediul online, mă refer aici la plata la banca, dar ne gândim şi la plata prin internet banking sau phone banking. Vom merge cu un astfel de proiect la finalul lunii octombrie, parte a proiectului de simplificare numărul 2, va exista o prevedere inclusiv pe segmentul acesta. Trezoreria deja a reuşit şi şi-a implementat la nivelul tuturor entităţilor fizice din ţară posibilitate plăţii cu cardul. Paşi sunt, la finalul lunii octombrie eu zic că vor fi implementate", a mai spus Mara Calista.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici