- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (06.10.2019, 12:18)
- Nicolae Oprea
Video INTERVIU Gheorghe Savu: Nu exclud ca înainte de alegeri să se intensifice atacurile cibernetice - VIDEO
Generalul Gheorghe Savu, fost şef al Reprezentanţei militare la NATO şi UE, a declarat, într-un interviu acordat Monitorului Apărării şi Securităţii (MAS), că nu exclude ca în pragul alegerilor prezidenţiale să se intensifice atacurile cibernetice în România.
Urmărește
553 afișări
Generalul Gheorghe Savu, fost director al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA) şi fost şef al Reprezentanţei militare la NATO şi UE, a declarat, într-un interviu acordat MAS, la Conferinţa pe tema "Politica de securitate naţională, de la gândirea strategică la instituţiile de securitate şi apărare”, că nu exclude ca în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale să se intensifice atacurile cibernetice.
În cadrul interviului, Gheorghe Savu a declarat că o agresiune militară asupra României, din Est, este foarte puţin probabilă, iar NATO a luat suficiente măsuri pentru a descuraja o acţiune militară ce ar putea veni din Est.
Redăm interviul integral:
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Mii de protestatari au perturbat congresul partidului de extremă dreaptă din Germania
-
IPJ Mureş anunţă că s-a sesizat din oficiu după neregulile semnalate în centre de copii
-
Marina SUA vrea să preia o fostă bază norvegiană subterană, ca punct logistic pentru operaţiunile din zona arctică unde patrulează submarinele ruseşti
Monitorul Apărării şi Securităţii: Care sunt principalele ameninţări la adresa securităţii naţionale şi cât de vulnerabilă este România în faţa acestor ameninţări?
Gheorghe Savu: Ameninţările la adresa securităţii naţionale sunt foarte clar specificate în Strategia Naţională de Apărare, iar acolo este menţionată involuţia situaţiei de securitate din Estul României, conflictele îngheţate şi instabilitatea din Balcanii de Vest, la care se adaugă terorismul, proliferarea armelor de distrugere în masă, şi, mai recent, două ameninţări care devin tot mai relevante, este vorba de războiul hibrid şi de informaţii ostile la adresa securităţii statului şi atacurile cibernetice. Aici, în ceea ce priveşte atacurile cibernetice şi războiul hibrid, România s-a încadrat foarte bine la nivel NATO şi UE. Suntem un actor important şi am dezvoltat la nivel naţional capacităţi prin care să putem face faţă acestor ameninţări.
Monitorul Apărării şi Securităţii: Dacă discutăm despre atacuri cibernetice, este România vulnerabilă, în prag de alegeri prezidenţiale?
Gheorghe Savu: Vulnerabilitatea la atacuri cibernetice se păstrează în permanenţă. Statul nostru, ca orice alt stat euro-atlantic, trebuie să-şi ia măsurile de protecţie, şi eu sunt convins că statul nostru este pregătit pentru aşa ceva. Eu nu exclud ca în perioada aceasta să se intensifice atacurile cibernetice, mai bine zis răspândirea a ceea ce numim fake news, şi aici este o problemă, pe care eu o numesc rezilienţă naţională, daca această naţie este capabilă să prevină astfel de atacuri. Probabil că nu va putea preveni, pentru că spaţiul cibernetic permite răspândirea rapidă a fake news-ului, dar trebuie să le contracareze printr-o comunicare strategică foarte bine pusă la punct şi aici este şi rolul mass-media, să verifice informaţiile pe care le primeşte, dar şi al autorităţilor statului, care atunci când simt că un fake news se răspândeşte şi că poate afecta interesul naţional, autorităţile trebuie să comunice (...) Probabil că se vor întâmpla, dar cred că România va face faţă.
Monitorul Apărării şi Securităţii: Cum trebuie să răspundă România, şi implicit NATO, la eventuale atacuri (agresiuni militare) care pot veni din Est?
Gheorghe Savu: Agresiunea militrară este una din principalele preocupări ale NATO. Şi noi, ca stat NATO, acţionăm colectiv. NATO a luat suficiente măsuri pentru a descuraja o eventuală agresiune militară din Est. Probabilitatea ca aşa ceva să se întâmple este minimă. Dacă s-ar produce, ar fi clar dintr-o eroare strategică, ceea ce noi ne dorim să nu se întâmple. Pregătirea există, iar dacă descurajarea şi diplomaţia nu funcţionează, atunci apărarea în contextul articolului 5 al Tratatului de la Varşovia se va produce conform planurilor pe care NATO le are deja adoptate.
Monitorul Apărării şi Securităţii: Cât de importantă este cooperarea statelor est-europene, mai ales cooperarea noastră cu Bulgaria, pentru menţinerea stabilităţii în zonă?
Gheorghe Savu: Este foarte importantă, pentru că atunci când ne referim la ameninţarea noastră dinspre Est, există o percepţie diferită a statelor membre NATO. Proximitatea faţă de zona estică este un factor important şi statele de graniţă percep destul de serios o astfel de ameninţare şi, în consecinţă, acţionează pentru descurajarea şi pentru prevenirea ei. Există o coordonare foarte bună pe Est, din experienţa mea de la NATO, ne-am coordonat foarte bine acolo, există o cooperare extraordinară cu Polonia, unde noi avem trupe, iar ei au trupe în România, cu statele baltice şi cu Bulgaria. Sigur, aici depinde şi de conducerea politică din aceste state. Sunt situaţii în care unele state nu au un interes major pentru a construi ceva în flancul estic. Important este că ţara noastră acţionează ca şi când ar avea un proiect de ţară, un profil geo-strategic foarte clar în NATO. Noi am fost întotdeauna foarte coerenţi, am ştiut tot timpul ce trebuie să facem.
Monitorul Apărării şi Securităţii: Cât de importantă este numirea unui român în funcţia de adjunct al secretarului general al NATO?
Gheorghe Savu: Este foarte importantă. Practic, este al doilea om în NATO (...) Acolo poartă pălăria NATO, dar categoric ţara noastră trebuie să se mândrească pentru o poziţie atât de înaltă. Ca imagine, România are foarte mult de câştigat.
Citește pe alephnews.ro: Cea mai strălucitoare cometă a secolului apare pe cer luni. Cel mai bun moment pentru a vedea cometa C/2024 G3
Citește pe www.zf.ro: Cine sunt cei care nu vor avea niciodată o problemă în a găsi un loc de muncă în ciuda incertitudinilor şi crizelor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: ATACURI CIBERNETICE în spitalele din România | Ministerul Sănătăţii anunţă care sunt spitalele afectate/ Sorina Pintea: În 2017, au fost plătiţi hackerilor 10.000 de euro pentru recuperarea datelor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FT: Donald Trump și-a revizuit promisiunea de campanie de a pune capăt războiului din Ucraina în „24 de ore”
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Miracol după incendiile din Malibu, California! Singurele lucruri care nu au ars: „Dumnezeu există”
CANCAN.RO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe