INTERVIU - Nemirschi: În cazul gropilor de gunoi argumentul e că ne pute în faţa uşii, nu că cere UE

Ministrul Mediului Nicolae Nemirschi vorbeşte, într-un interviu acordat MEDIAFAX, despre cum România - fata de la ţară chemată la oraş în UE - va scăpa conjunctural de infringement-ul în problema gropilor de gunoi, despre taxa auto şi despre Roşia Montană, precum şi despre relaţia sa cu Radu Mazăre.

Urmărește
75 afișări
Imaginea articolului INTERVIU - Nemirschi: În cazul gropilor de gunoi argumentul e că ne pute în faţa uşii, nu că cere UE

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Rep.: Programul "Ecotaxa", mai cunoscut românilor drept "taxa pe pungă". În ce stadiu este?

N. N.: Am fost săptămâna trecută la Comisia de administraţie şi mediu din Camera Deputaţilor să-mi susţin un punct de vedere. Eu am avut discuţii şi cu mulţumiţii, şi cu nemulţumiţii, şi cu utilizatorii, şi cu toţi. Ştiam problema. Deci nu era o noutate. Numai că trebuia să iau o decizie corectă. Şi am luat-o.

Am promisiuni că în două săptămâni ordonanţa de urgenţă va deveni lege, va fi trecută prin Parlament. Am propus o chestiune simplă şi care nici nu, cum să spun, nu trebuia foarte mult răstălmăcită. Definiţia biodegradabilităţii. Ea exista în legislaţia românească - e adevărat, într-un cumul de hotărâri de Guvern care trebuiau strânse şi puse cap la cap - şi am ajuns la următoarea concluzie: cine produce biodegradabil în sensul legislaţiei, în sensul acceptat al standardelor europene asimilate şi în România, nu va mai fi plătitor de ecotaxă.

Lucrurile sunt simple. O să aveţi formulat deja. Cred că aveţi acces la Camera Deputaţilor acolo.

Rep.: O să avem o lege clară despre asta? Când?

N. N.: De la comisie mi-au zis că o să intre cu ea în regim de urgenţă. Şi eu sper ca până la vacanţa parlamentară s-o facă. Am încheiat practic toate categoriile. Formula nouă şi cu definiţia pungii - că punga nu este sacoşă, maiou, sutien sau slip, da? Punga este definită foarte clar.

S-a ridicat problema laboratoarelor care să certifice biodegradabilitatea. Avem şi laboratoare, de trei săptămâni, acreditate. Se duce (producătorul, n.r.) şi face demonstraţia. Eu, Ministerul Mediului, ca şi dumneavoastră, mă duc, iau o pungă şi întreb: este sau nu biodegradabilă? Şi atunci ea va avea evident un cod de bare, ceva, care certifică şi spune cum este.

Aceste laboratoare există şi în Europa şi aici în România. În România este deschis unul acum. Acestea au şi obligaţia de a verifica în timp că reţeta de biodegradabilitate pe care au acreditat-o ei ca laborator şi au spus că este biodegradabil este aceeaşi şi peste o lună, şi la stocul doi, şi la stocul trei. Deci există şi chestiunea asta de monitorizare.

Rep.: "Casa verde". A început să meargă?

N. N.: "Casa verde". Ordinul nu s-a publicat încă în Monitorul Oficial, au fost foarte aglomeraţi cei de-acolo şi documentaţia este stufoasă. Se publică ordinul în Monitor, după care urmează aplicaţiile: prima, între 1 iulie şi 15 iulie, şi a doua, între 1 septembrie şi 15 septembrie. Între aceste date se depun proiectele. Le-am lăsat celor care vor să participe două luni de zile ca să facă proiectele, având normele de aplicare publicate.

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici