- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Învăţătorii şi educatorii, salarizaţi în funcţie de studii
Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România salută noilor dispoziţii legale prin care s-a modificat legea învăţământului şi statutul personalalui didactic, astfel că în învăţământul primar şi preşcolar vor funcţiona cadre cu studii superioare.
Învăţătorii şi educatorii, salarizaţi în funcţie de studii (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
"Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România salută noile dispoziţii ale Legilor 387 şi 330 din 2009 care modifică legea învăţământului şi statutul personalului didactic şi fac posibilă alinierea la modelul european în ce priveşte funcţioarea în învăţământul primar şi preşcolar a unor cadre didactice cu studii superioare. De câţiva ani a apărut o nouă specializare în învăţământul superior care, potrivit noii legislaţii, pregăteşte «profesori pentru învăţământul primar/preşcolar». Abia acum legiuitorul reglementează salarizarea acestei funcţii", se arată într-un comunicat remis, duminică, de către Viorel Dolha, preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Potrivit sursei citate, legiuitorul vine cu încă o nouă funcţie şi anume "profesori în învăţământul primar/preşcolar", unde îi încadrează pe toţi învăţătorii şi educatoarele care au absolvit după liceul pedagogic şi studii superioare (indiferent de specializare). "Până acum, chiar dacă aveau studii superioare, învăţătorii şi educatoarele erau salarizaţi doar ca institutori. Această reparaţie pentru învăţătorii şi educatoarele care în timp - până la apariţia noii specializări - şi-au completat studiile este prevăzută şi de Legea Educaţiei Naţionale", arată Dolha.
Institutori vor rămâne doar cadrele didactice care nu au studii superioare, ci doar postliceale sau sunt absolvente doar ale colegiului pedagogic fără anul de completare prevăzut de art 16 (2) al Legii 288/2004.
"Dând importanţa cuvenită temeincei pregătiri din cadrul liceelor pedagogice, Legea 387 mai reglementează că liceul/colegiul pedagogic avut la bază face să nu mai fie obligatoriu modulul psihopedagogic pentru a accede la funcţia de "profesor" în primar, preşcolar şi chiar gimnaziu - încurajând astfel pe cei care vor să îmbrăţişeze cariera didactică să urmeze astfel de licee înaintea învăţământului superior. Aceste cadre didactice vor avea patru ani de liceu pedagogic plus anii de facultate. Cei care nu vor avea liceul pedagogic la bază vor trebui să urmeze la facultate şi un modul psihopedagogic special.
Salarizarea "profesorilor pentru învăţământ primar/preşcolar" şi a celor care sunt "profesori" în învăţământul primar/preşcolar (cei numiţi "profesor-învăţător" de Legea Educaţiei Naţionale) se va face potrivit art 38 al legii 330 la nivelul absolvenţilor cu studii superioare de lungă durată, spune sursa citată.
Mai mult, arată Dolha, Strategia "Educaţie şi Cercetare pentru Societatea Cunoaşterii" şi pachetul de legi al Comisiei Prezidenţiale pentru educaţie prevăd recunoaşterea ca profesori pentru învăţământ primar şi preşcolar a tuturor educatoarelor şi învăţătorilor, deci şi a celor fără studii superioare prin recunoaşterea învăţării informale şi nonformale (experienţă, grade didactice, cursuri de perfecţionare etc) cerută de UE cu insistenţă.
"S-a rezolvat deocamdată prin noua legislaţie încadrarea corectă ca profesori în ciclul primar şi preşcolar, respectiv a celor care au deja dovada formală a studiilor superioare şi liceul pedagogic la bază sau după caz a modulului psihopedagogic", conchide Dolha.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO