Iohannis: Ar trebui finalizat procesul de revizuire strategică a apărării

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că va prezenta Parlamentului noua Strategie Naţională de Apărare a Ţării, arătând că, în conformitate cu angajamentele şi priorităţile actualului program de guvernare, ar trebui finalizat procesul de revizuire strategică a apărării.

Urmărește
178 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Ar trebui finalizat procesul de revizuire strategică a apărării

Iohannis: Ar trebui finalizat procesul de revizuire strategică a apărării (Imagine: Codrin Prisecariu/Mediafax Foto)

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat în cadrul bilanţului MApN că, în conformitate cu prevederile Constituţiei şi în termenul prevăzut de Legea planificării apărării, va prezenta Parlamentului noua Strategie Naţională de Apărare a Ţării, care va evalua mediul internaţional de securitate, va prezenta potenţialele riscuri, ameninţări şi vulnerabilităţi, precum şi direcţiile de acţiune pentru asigurarea securităţii naţionale a României pe termen lung.

Conform legii, în baza acestui document şi a Cartei Albe a Apărării, Ministerul Apărării Naţionale va elabora noua Strategie Militară, ultimul document de acest tip care a fost aprobat datând din anul 2000. De asemenea, în conformitate cu angajamentele şi priorităţile actualului program de guvernare, ar trebui finalizat procesul de revizuire strategică a apărării, cu rol determinant asupra planificării şi generării capabilităţilor de apărare naţionale şi multinaţionale. Rezolvarea restanţelor în materie acumulate în ultimii ani şi respectarea termenelor reprezintă o datorie politică şi o dovadă de responsabilitate şi seriozitate. Acestea sunt esenţiale pentru asigurarea credibilităţii strategice”, a spus şeful statului.

Iohannis a arătat în discursul său că unul dintre primele demersuri politice după învestirea sa ca preşedinte al României a fost obţinerea consensului politic din partea partidelor parlamentare, pentru prima dată după 25 ani, pentru creşterea bugetului apărării la 2% din PIB, începând cu anul 2017.

”Mai mult, am propus - şi toate partidele au fost de acord – susţinerea acestui prag minim timp de 10 ani, până în 2027, pentru a avea predictibilitatea necesară unei mai bune planificări a resurselor bugetare destinate sectorului apărării. Este, însă, responsabilitatea dumneavoastră ca acest efort financiar făcut de întreaga naţiune să se materializeze printr-o prioritizare adecvată a programelor de înzestrare, care să corespundă noilor realităţi strategice şi bugetare”, a ţinut să menţioneze Klaus Iohannis.

Potrivit lui Iohannis, ”România şi-a dovedit capacitatea de furnizor de securitate în plan internaţional, inclusiv prin participarea cu forţe militare la misiuni internaţionale de stabilizare şi asistenţă”.

”De acum înainte, acest statut trebuie consolidat atât printr-un spectru mai larg de instrumente, prin demersuri diplomatice, cât şi prin măsuri ce vizează creşterea capacităţii operaţionale a armatei”, a mai arătat şeful statului.

Klaus Iohannis a mai afirmat că, în concordanţă cu nevoile operaţionale şi cu nivelul prognozat de bugetare, majorat la 2% din PIB, avem nevoie de o regândire a cadrului strategic privind priorităţile de înzestrare.

”Obiectivul nostru comun este de a asigura armonizarea politicilor de achiziţii cu planificarea apărării şi cu resursele puse la dispoziţie prin buget. Într-o perspectivă pe termen scurt, este obligatoriu să ne îndeplinim obiectivele asumate în comun la ultimul summit al Alianţei Nord-Atlantice, în special operaţionalizarea celor două noi comandamente, precum şi să finalizăm, conform calendarului agreat cu partenerul strategic american, operaţionalizarea Bazei de la Deveselu”, a precizat preşedintele Iohannis.

El a menţionat că ”va fi nevoie de o prezenţă mai activă la dezvoltarea Politicii Comune de Securitate şi Apărare a Uniunii Europene, în condiţiile în care va începe în curând procesul de revizuire a Strategiei de Securitate Europeană”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici