- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iohannis, despre eliminarea studierii Istoriei şi Geografiei în limba maternă: O gafă administrativă
Preşedintele FDGR, Klaus Iohannis, afirmă că proiectul legislativ adoptat tacit în Camera Deputaţilor care prevede eliminarea studierii Istoriei şi Geografiei în limba maternă este "o gafă administrativă" care va fi reparată, dar spune că nici predarea în limba română "nu e o catastrofă".
Preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), Klaus Iohannis, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că nu consideră că a existat "intenţie politică" în spatele adoptării tacite în Camera Deputaţilor a iniţiativei legislative care prevede eliminarea studierii Istoriei şi Geografiei în limba maternă, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Ce s-a întâmplat este o gafă administrativă. Nu cred că a existat o intenţie politică în spatele acestei adoptări tacite şi, probabil, în coaliţie se vor găsi căi pentru a preveni finalizarea procedurii", a declarat Iohannis.
Întrebat dacă etnicii germani sunt afectaţi de această modificare legislativă, Iohannis a răspuns că da, dar a adăugat că "nu este o catastrofă".
"Sigur. După legea votată anterior se poate preda în limba germană, evident unde sunt profesori. Dacă se anulează prevederea, se revine la ce este acum, se va preda în limba română. Nici asta nu e o catastrofă. Dar noi (FDGR - n.r.) la vremea respectivă am salutat această iniţiativă de a preda în limba în care se predă la şcoala respectivă", a spus Iohannis.
Întrebat dacă FDGR va mai susţine actuala coaliţie în cazul în care cele două materii nu vor putea fi predate în limba germană, Iohannis a răspuns că "actuala guvernare nu intenţionează să schimbe ceva din această înţelegere".
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, într-o dezbatere organizată de Ziarul Financiar, că, în cazul legii privind predarea Istoriei şi Geografiei în limba română, parlamentarii care acum acuză acest fapt "dormeau într-un somn adânc" şi s-au trezit când a trecut legea.
"Nu poţi să arunci vorbe... Noi ne-am supărat că am dormit, a trecut legea şi analiştii politici, analiştii economici să spună risc de instabilitate politică în România", a spus şeful statului.
Adoptarea iniţiativei "demagogice şi ultranaţionaliste" care elimină obligativitatea predării Istoriei şi Geografiei în limbile minorităţilor dovedeşte defecţiunile coaliţiei, iar susţinerea acesteia ar putea arunca în aer coaliţia, declara, marţi, agenţiei MEDIAFAX vicepremierul UDMR Marko Bela.
Deputatul Mircia Giurgiu a propus, în proiect, abrogarea alineatului 8 al articolului 46 din Legea 1/2011 privind educaţia naţională, care stipulează că în învăţământul primar, gimnazial şi liceal cu predare în limbile minorităţilor naţionale Istoria şi Geografia României să fie predate în aceste limbi, după programe şcolare şi manuale identice cu cele pentru clasele cu predare în limba română, cu obligaţia transcrierii şi a însuşirii toponimiei şi a numelor proprii româneşti şi în limba română.
Iniţiativa a fost adoptată tacit deoarece termenul stabilit pentru dezbatere şi vot final, 1 mai 2011, a fost depăşit. Comisia pentru învăţământ a propus respingerea proiectului, iar Guvernul nu a transmis un punct de vedere cu privire la acest proiect.
Camera Deputaţilor este primul for sesizat cu acest proiect, Senatul fiind decizional.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara, miercuri, pentru MEDIAFAX, că a avut o discuţie cu premierul Emil Boc în care au convenit ca legea adoptată tacit la Cameră care prevede abrogarea studierii Istoriei şi Geografiei în limba maternă să fie "blocată" în Senat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Călin Georgescu și soția sa, Cristela Georgescu, s-au adresat criticilor: „Nu putem să stăm în genunchi decât în fața lui Dumnezeu”
-
Bolojan: Înainte de a face o reformă a statului trebuie făcută o reformă a lumii politice
-
Lituania, disponibilă să trimită militari în Ucraina şi avertizează asupra atacurilor hibride ruseşti
-
Ce spun analiştii economici despre motivele care au stat în spatele votului antisistem
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO