Iohannis: România traversează un amplu proces de reformă a sistemului educaţional

România traversează un amplu proces de reformă a sistemului educaţional, demarată prin proiectul „România educată”, afirmă Klaus Iohannis, luni, în mesajul transmis în cadrul celei de-a cincea ediţii a evenimentului „The Future of Higher Education – Bologna Process Researchers’ Conference”.

Urmărește
223 afișări
Imaginea articolului Iohannis: România traversează un amplu proces de reformă a sistemului educaţional

Iohannis: România traversează un amplu proces de reformă a sistemului educaţional

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis luni un mesaj în cadrul celei de-a cincea ediţii a evenimentului „The Future of Higher Education – Bologna Process Researchers’ Conference”.

„Am acordat Înaltul Patronaj celei de-a cincea ediţii a evenimentului <The Future of Higher Education - Bologna Process Researchers’ Conference> în semn de apreciere pentru implicarea susţinută şi eforturile organizatorice ale Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, Cercetării, Dezvoltării şi Inovării. UEFISCDI rămâne unul dintre partenerii constanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, iar activitatea instituţiei de sprijinire a cercetării româneşti este recunoscută şi apreciată. Abordarea consecventă a UEFISCDI în organizarea acestor conferinţe începând cu anul 2011 a demonstrat angajamentul României pentru Spaţiul European al Învăţământului Superior şi pentru principiile şi obiectivele Procesului Bologna, pe care le împărtăşim cu toţii. De altfel, astfel de evenimente se numără printre iniţiativele rezultate din perioada în care România a coordonat Secretariatul Bologna, între anii 2010-2012, când atât doamna Ligia Deca, în calitate de şef al Secretariatului Bologna, cât şi UEFISCDI au început tradiţia conferinţelor de acest fel, care stimulează dialogul şi sporesc cooperarea academică între cercetătorii din întregul Spaţiu European al Învăţământului Superior”, afirmă Klaus Iohannis.

El susţine că scopul acestor conferinţe „este remarcabil: contribuie la creşterea vizibilităţii rezultatelor activităţilor de cercetare care se referă la implementarea obiectivelor Procesului Bologna şi comunică, de asemenea, rezultatele miniştrilor educaţiei care se întrunesc în Conferinţa Miniştrilor, organizată ulterior”.

„Politicile bazate pe dovezi sunt comune şi considerate o bună practică la nivel internaţional, iar România înregistrează progrese remarcabile în integrarea acestui principiu în guvernarea de zi cu zi, îmbunătăţind planificarea strategică inclusiv a bugetelor pentru a alinia resursele cu priorităţile de politică publică, în timp ce investeşte în creşterea capacităţii instituţiilor publice de a monitoriza şi evalua implementarea şi rezultatele politicilor publice. Concluziile lucrărilor de cercetare prezentate aici, în aceste zile, sunt cruciale pentru asigurarea unor politici publice eficiente, care vor contribui la atingerea obiectivelor comune specifice iniţiativei pe care o împărtăşim - construirea Spaţiului European al Învăţământului Superior. Se poate contura, astfel, o imagine de ansamblu a situaţiei de implementare a diferitelor linii de acţiune ale Procesului Bologna şi, în acelaşi timp, se pot face comparaţii mai aprofundate între statele membre pentru a identifica trăsături comune şi provocări diferite pe care sistemele educaţionale naţionale le întâmpină în momentul implementării obiectivelor Spaţiului European al Învăţământului Superior”, adaugă şeful statului.

Potrivit acestuia, cercetătorii angrenaţi în Procesul Bologna au „un rol-cheie în a ne ajuta să înţelegem experienţa unică pe care o reprezintă Spaţiul European al Învăţământului Superior”.

„Cu toate că încă mai este mult de făcut pentru a conecta şi a face compatibile toate sistemele educaţionale din acest spaţiu, evenimente precum cel care începe astăzi pot contribui semnificativ la eforturile de atingere a acestor obiective. Este o oportunitate deosebită să avem experţi în politici educaţionale din toate ţările membre ale Spaţiului European al Învăţământului Superior aici, la Bucureşti, într-un moment crucial pentru dezvoltarea ţării. România traversează un amplu proces de reformă a sistemului educaţional, demarată prin proiectul „România educată”, pe care l-am iniţiat. Viziunea pentru viitorul educaţiei româneşti a impus schimbări semnificative în modul în care educaţia se desfăşoară, în organizarea sistemului educaţional şi în alocarea resurselor. De asemenea, există acum ţinte ambiţioase pentru învăţământul superior, cercetare, dar şi în ceea ce priveşte educaţia adulţilor. Prin urmare, analiza rezultatelor activităţilor dumneavoastră de cercetare privind implementarea politicilor Procesului Bologna în ţările pe care le reprezentaţi poate constitui o bună oportunitate pentru decidenţii români, precum şi pentru reprezentanţii instituţiilor de învăţământ superior, care sunt primii responsabili la noi pentru transpunerea politicilor în acest domeniu”, menţionează Iohannis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici