- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Jumătate dintre copii spun că nu sunt implicaţi de adulţi când se iau decizii - studiu
Jumătate dintre copii spun că adulţii din jur nu îi implică atunci când se iau decizii, conform datelor World Vision România. Mai mult, unu din doi copii spune că nu se simte liber să-şi exprime opiniile în faţa profesorilor.
Jumătate dintre copii spun că nu sunt implicaţi de adulţi când se iau decizii - studiu
De ziua Internaţională a Drepturilor Copilului, Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision România şi Consiliul Tinerilor din Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) au organizat evenimentul CopiiiVorPuterea şi au Dreptul să o ceară. Astfel, 15 copii din cele două consilii reprezentative ale copiilor şi tinerilor au mers la Guvern.
Cei 15 copii au prezentat câteva dintre problemele din strategie care îi preocupă: participarea copiilor la procesul decizional, echitatea în educaţie şi protecţia lor în faţa diferitelor forme de abuzuri şi violenţe.
ULTIMELE ȘTIRI
-
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
-
Alegeri prezidenţiale. Rezultate EXIT-POLL. Ciolacu câştigă primul tur. Lasconi, Simion, Georgescu şi Ciucă despărţiţi de câteva procente. Geoană rezultat slab / Începe numărătoarea voturilor şi vin primele rezultate parţiale
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Deşi o parte dintre copii sunt zilnic expuşi la violenţă în şcoală, familie sau pe stradă, patru din zece elevi din ciclul gimnazial şi liceal nu ştiu dacă în unitatea lor de învăţământ se află un consilier şcolar cu care să poată vorbi dacă au nevoie, arată sondajul World Vision România. În acelaşi timp, 37% dintre profesorii consultaţi de organizaţie se simt puţin sau deloc pregătiţi să identifice copiii care sunt victime ale violenţelor. Iar în cazul actelor de agresiune care se petrec chiar la şcoală, doar 45% consideră că „ştiu ce au de făcut”.
43% dintre adolescenţii de la sate văd în comunităţile lor oameni care sunt violenţi şi consumă alcool. Totodată, 20% dintre părinţii lor consideră că cei mici sunt expuşi la violenţe pe stradă. Referitor la agresiunile în şcoală, doi din zece copii din comunităţile vulnerabile spun că violenţa este prezentă mult sau foarte mult.
Numărul de apeluri la Telefonul Copilului a crescut semnificativ: cu peste 3.000 anual. Totuşi, sistemul de raportare prezintă deficienţe, inclusiv lipsa de informaţii detaliate şi a unei platforme care să integreze toate raportările de abuzuri la adresa copiilor. Aceste deficienţe arată posibilitatea unui număr real mai mare de cazuri de abuz decât cele raportate oficial.
Una dintre cele mai importante probleme identificate de copii în ceeea ce priveşte echitatea în educaţie este decalajul dintre elevii din mediul rural şi cei din mediul urban.
Unu din zece copii din mediul rural nu frecventează nicio instituţie de învăţământ. În aceste zone, unu din patru copii frecventează grădiniţa ocazional, chiar parţial, mergând uneori doar o dată pe săptămână. 45% dintre părinţi invocă deficitul de resurse financiare drept cauză pentru frecventarea redusă a grădiniţei. Totodată, elevii români din medii dezavantajate, chiar şi cei cu performanţe bune, au aspiraţii educaţionale mai scăzute: 1 din 4 nu se aşteaptă să termine învăţământul superior.
De asemenea, jumătate dintre copii spun că adulţii din jur nu îi implică atunci când se iau decizii, conform datelor World Vision România.
Conform datelor care fundamentează măsurile propuse în Strategia naţională pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului "Copii protejaţi, România sigură"- 2023-2027, majoritatea copiilor români (88%) ştiau despre drepturile copilului, un procent mai mic decât media europeană (95%). Cei mai mulţi au aflat despre aceste drepturi de la şcoală (69%), familie (40%) şi Internet (40%). Alte surse mai puţin folosite au fost cărţile (16%) şi prietenii, ONG-urile sau alţii (între 9% şi 11%). La nivel european, şcoala a avut un rol mai important (83%) în informarea copiilor.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO