- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Jumătate dintre români ar vota pentru reintroducerea pedepsei cu moartea
Jumătate dintre români ar vota, în cazul unui referendum, pentru reintroducerea pedepsei cu moartea, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Compania de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB), la comanda Pro Democraţia.
Jumătate dintre români ar vota pentru reintroducerea pedepsei cu moartea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Dintre cei chestionaţi, 50 la sută ar vota pentru reintroducerea pedepsei cu moartea, iar 42 ar vota împotrivă, iar 1 la sută nu ar merge să voteze. Restul până la 100% au răspuns "nu ştiu/nu răspund".
Întrebaţi dacă ar vota, în cadrul unui referendum, pentru retragerea cetăţeniei romilor originari din România care au fost implicaţi în activităţi ilegale în ţări occidentale şi au adus deservicii României, 55 la sută dintre cei chestionaţi au răspuns favorabil, un răspuns negativ fiind dat de 32 la sută dintre repondenţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
Pe de altă parte, 46 la sută dintre repondenţi au declarat că vor vota, în cadrul unui referendum, împotriva retragerii cetăţeniei pentru persoanele de etnie maghiară care cer autonomia Ţinutului Secuiesc, doar 36 la sută afirmând că ar vota pentru adoptare unei astfel de măsuri.
De asemenea, studiul arată că trei din cinci români consideră că în România drepturile omului nu sunt respectate.
Astfel, la întrebarea dacă că în România drepturile omului sunt respectate 62 la sută dintre persoanele intervievate au răspuns negativ, în timp ce doar 36 l-a sută au susţinut contrariul.
Întrebaţi dacă sunt de acord cu democraţia sau nu, 62 la sută dintre repondenţi s-au declarat "total de acord", 21 la sută "oarecum de acord", 5 la sută "oarecum împotrivă" şi 10 la sută "total împotrivă".
La întrebarea dacă statul trebuie să asigure mai multă egalitate între oameni, 70 la sută dintre cei chestionaţi s-au declarat ca fiind "total de acord", 19 la sută "oarecum de acord", 5 la sută "oarecum împotrivă" şi trei la sută "total împotrivă".
Potrivit sondajului, 58 la sută dintre cei chestionaţi consideră că libertatea omului e mai importantă, chiar dacă aceasta poate duce la inegalitate între oameni, iar 33 la sută apreciază că egalitatea între oameni este importantă, chiar dacă aceasta poate duce la îngrădirea libertăţii.
Dintre repondenţi, 83 la sută apreciază că, în democraţie, sistemul politic funcţionează în favoarea celor bogaţi, 15 la sută nefiind de acord cu această afirmaţie, iar 75 la sută sunt de părere că, în democraţie, sistemul politic funcţionează rău, 21 la sută dintre cei chestionaţi susţinând contrariul.
Din eşantionul reprezentativ ales ce CCSB, 72 la sută dintre repondenţi susţin că minorităţile trebuie să se supună majorităţii, oricare ar fi poziţia susţinută de majoritate, un punct de vedere opus având 23 la sută dintre cei intervievati.
Tot astfel, nouă din zece români nu sunt de acord să îşi schimbe religia. Dintre cei chestionaţi, 92 la sută au declarat că nu sunt de acord să îşi schimbe religia, iar 63 la sută au menţionat că nu sunt de acord ca unul dintre apropiaţi să treacă la altă religie.
Cei mai mulţi dintre români consideră că majoritatea oamenilor care au făcut avere în România au realizat acest lucru prin încălcarea legii.
Astfel, acest punct de vedere este susţinut de 69 la sută dintre cei chestionaţi, în timp ce 17 la sută dintre repondenţi cred că oamenii care au făcut avere în România s-au folosit de relaţii.
Studiul a fost realizat în perioada 23-28 septembrie de Compania de Cercetare Sociologică şi Branding, pe un eşantion reprezentativ alcătuit din 1.017 persoane, sondajul de opinie având o marjă de eroare de plus minus 3,1 la sută.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO