- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (09.10.2014, 20:57)
- Dana Pasca , Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kelemen: Românii să accepte că trăim într-un stat multinaţional, că noi, maghiarii, suntem aici acasă
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că românii ar trebui să accepte că trăiesc într-un stat multinaţional şi că maghiarii sunt, în România, acasă şi doresc să îşi păstreze cultura şi demnitatea proprie, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
1418 afișări
Kelemen Hunor (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)
Kelemen Hunor a declarat, joi seară, la Cluj-Napoca, la o dezbatere publică intitulată "Voci maghiare clujene", desfăşurată la Teatrul Maghiar de Stat, şi în care se discută şi proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc, că maghiarii se consideră cetăţeni ai României care doresc să îşi păstreze cultura şi demnitatea.
"Întrebarea este dacă putem face majoritatea românească să accepte că aici suntem acasă şi trebuie să spunem că trăim într-o Românie multinaţională, unde 6-7 la sută din populaţie e de etnie maghiară. Noi, maghiarii, ne considerăm cetăţeni ai acestei ţări, dorim să ne păstrăm cultura şi demnitatea noastră, trăim într-un stat multinaţional. Societăţile de succes sunt cele care au putut asigura drepturi pentru cetăţeni, aici nivelul de încredere e înalt, iar unde nu e încredere, sunt conflicte. Încrederea e importantă, iar românii ar trebui să accepte că trăim într-un stat multinaţional", a spus Kelemen.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
El a subliniat că a văzut puţini politicieni români care să susţină proiectul UDMR de autonomie a Ţinutului Secuiesc, pentru că riscă să îşi piardă electoratul, dar a întâlnit şi români dispuşi să discute pe această temă şi cu aceştia ar trebui să se înceapă un dialog.
"Miza alegerilor prezidenţiale este să arătăm ce fel de autonomie dorim, care este locul maghiarilor şi faptul că situaţia maghiarilor nu periclitează România, confortul românilor, interesele lor. Noi dorim garanţii instituţionale care contribuie la păstrarea identităţii, a limbii, a culturii, pentru ca maghiarii din Ardeal să se simtă în siguranţă, că sunt cetăţeni loiali ai ţării, că doresc să rămână în patria lor. Vom continua dezbaterile şi dincolo de campania electorală, pentru că trebuie rezolvate problemele dintre majoritate şi minorităţi", a spus liderul Uniunii, care a adăugat că la alegerile prezidenţiale se aşteaptă să fie votat şi de români.
La dezbatere, în care se discută subiecte de actualitate politică, despre relaţia dintre majoritate şi minoritate, dar şi proiectul UDMR de autonomie a Ţinutului Secuiesc, mai participă viceprimarul municipiului Cluj-Napoca Horváth Anna, jurnalistul Tibori Szabó Zoltán, preşedinte al Asociaţiei Culturale Minerva, preşedintele UDMR Cluj, Mate Andras, senatorul UDMR Cluj Laszlo Attila.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:06
-
astăzi, 22:00
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Prima unitate a Legiunii Ucrainene instruită în Polonia a fost desemnată în Ucraina / Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul