- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (26.09.2017, 20:54)
- Adrian Ilie
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Klaus Iohannis, REACŢIE la declaraţiile ministrului Justiţiei: Tudorel Toader confundă poziţia de ministru cu cea de profesor universitar
Preşedintele Klaus Iohannis a spus că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, confundă funcţia minsterială cu cea deţinută anterior, de profesor, deoarece face afirmaţii teoretice privind probleme de drept, în loc să vină cu proiecte de corectare a chestiunilor neclare.
Urmărește
1555 afișări
Klaus Iohannis: Tudorel Toader confundă poziţia de ministru cu cea de profesor universitar
Şeful statului a criticat afirmaţiile făcute de Toader în ceea ce priveşte competenţele verificării legalităţii unei hotărâri de guvern. ”Domnul ministru Toader a confundat poziţia domniei sale de acum cu poziţia de profesor universitar pe care a avut-o înainte (...) Dacă ar fi să rămânem în zona pur teoretică, sigur că sunt anumite care pentru mulţi sunt interesante şi importante, dar domnul Toader nu este profesor universitar în momentul acesta, ci este ministrul Justiţiei. Or din poziţia de ministru al Justiţiei, dacă a constatat că anumite lucruri nu sunt clarificate bine în justiţia românească, nu trebuia să facă afirmaţii teroretice, ci trebuie să vină cu un act prin care corecta, de exemplu, Codul de procedură civilă. Aşadar abordarea domnului ministru mi se pare inadecvată”, a declarat Klaus Iohannis.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ucraina primește 1 miliard de dolari de la Japonia și UK în cadrul programului Băncii Mondiale
-
Infotrafic: ploaia şi zăpada îngreunează traficul pe mai multe şosele din România
-
Marine Le Pen prezice alegeri prezidenţiale anticipate şi sfârşitul erei Macron
-
XAI, compania lui Elon Musk, vizează o finanţare suplimentară de miliarde
Întrebat cum ar putea fi preîntâmpinate pe viitor situaţii în care să se discute despre competenţele de evaluare a legalităţii modului de adoptare al actelor normative, Iohannis a răspuns: ”Prin două metode. Una punctuală, care revine CSM, că CSM este garantul independenţei justiţiei şi judecă toate plângerile de acest tip, iar a doua prin politica în domeniul justiţiei. De asta am spus că, dacă domnul ministru a constatat că ceva nu-i bine reglementat, trebuia să vină cu un act care corectează această lipsă de reglementare.”
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat, marţi dimineaţă, că legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorul, ci judecătorul specializat în contencios administrativ, în condiţiile în care hotărârile de guvern pot crea suspiciuni.
"Hotărârile de guvern sunt acte normative infralegale, sub lege, în ierarhia actelor normative. Hotărârile de guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. În această ipoteză, că e hotărâre de guvern, că e ordin de ministru, verificarea legalităţii actelor normative infralegale se realizează de către instanţa de contencios administrativ. Multe hotărâri de guvern au fost atacate la instanţele de contencios administrativ spre a se verifica de către judecător legalitatea unui act normativ inferior legii. Prin urmare, în opinia mea, legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorul, ci judecătorul specializat în contencios administrativ", a declarat, marţi dimineaţă, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
Vicepremierul Sevil Shhaideh este urmărită penal pentru abuz în serviciu în dosarul „Insula Belina”, dosar în care DNA cere Camerei Deputaţilor şi încuviinţarea urmăririi penale pentru Rovana Plumb, ministru al Fondurilor Europene. Procurorii cer urmărirea penală pentru Rovana Plumb în legătură cu săvârşirea complicităţii la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în exercitarea funcţiei ministeriale.
Citeşte şi: Preşedintele Comisiei SRI: Sebastian Ghiţă să facă în scris dorinţa domniei sale de a fi audiat
Citeşte şi: Comisia de Control SRI ar putea începe săptămâna viitoare audierea celor 65 din lista lui Dragomir
Citeşte şi: Manevrele în porturile Constanţa-Nord şi Constanţa-Sud au fost suspendate din cauza vântului
Citeşte şi: Un robot care îngrijeşte sturioni, invenţia cu care patru elevi din Galaţi merg la Olimpiada Internaţională de Robotică 2017 / Proiectul a atras şi atenţia industriaşilor
Citeşte şi: Fostul colonelul SRI Daniel Dragomir, după audierea sa în Comisia SRI: Am prezentat documente. Pe unele le-am obţinut în ultima vreme.
Citeşte şi: Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti: Noua lege a educaţiei se implementează gradual, nu se închid şcoli
Procurorii DNA susţin că în 2013, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel, cu suprafaţă de 278,78 hectare, respectiv 45 hectare, situate în albia minoră a Dunării, au fost trecute ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. DNA îi acuză pe cei doi miniştri că au contribuit la adoptarea nelegală a hotărârii de guvern prin care a fost transferată insula Belina din patrimoniul statului în cel al Consiliului Judeţean Teleorman.
Citește pe alephnews.ro: O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Tu cum păstrezi spiritul Crăciunului? Liana Nica: „Privește-ți interiorul ca pe un brad pe care îl împodobești cu emoții bune”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:16
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1036. Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei în dimineaţa de Crăciun / Kievul simplifică achiziţiile de drone şi echipamente de război electronic
-
astăzi, 07:10
Infotrafic: ploaia şi zăpada îngreunează traficul pe mai multe şosele din România