- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (06.04.2015, 18:59)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Klimkin, lui Aurescu: E aproape de finalizare procedura privind aprobarea Acordului de Mic Trafic
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut, luni, o convorbire telefonică cu omologul ucrainean, Pavlo Klimkin, care l-a informat că procedurile din Ucraina vizând aprobarea Acordului privind Micul Trafic de Frontieră sunt "foarte aproape de finalizare".
Urmărește
147 afișări
Klimkin, lui Aurescu: E aproape de finalizare procedura privind aprobarea Acordului de Mic Trafic (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)
Potrivit unui comunicat MAE remis MEDIAFAX, ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, l-a informat pe omologul român, Bogdan Aurescu, în cadrul unei convorbiri telefonice, că "procedurile din Ucraina privind aprobarea Acordului privind Micul Trafic de Frontieră sunt foarte aproape de finalizare".
Cei doi miniştri au discutat despre primele măsuri necesare pentru punerea în aplicare a Acordului, inclusiv despre înmânarea împreună a primelor permise de mic trafic în cadrul unei vizite comune la frontiera comună şi la comunităţile română, respectiv ucraineană din proximitatea acesteia, astfel cum s-a convenit cu prilejul vizitei la Bucureşti din luna februarie a ministrului ucrainean.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
De asemenea, Bogdan Aurescu şi Pavlo Klimkin au discutat despre reluarea activităţii Comisiei Mixte în domeniul minorităţilor naţionale, precum şi despre stadiul implementării altor decizii luate cu ocazia vizitei din februarie.
MAE mai precizează că cei doi oficiali au analizat perspectivele implementării Acordurilor de la Minsk din luna februarie, fiind subliniată importanţa aplicării integrale a prevederilor acestora.
Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Camerei, Borbély László, a precizat, pe 1 aprilie, după o întrevedere cu primul adjunct al ministrului ucrainean de Externe, că Guvernul de la Kiev a avizat favorabil Acordul de Mic Trafic de Frontieră încheiat între România şi Ucraina.
"Vestea cea bună este că, ieri (31 martie - n.r.), guvernul ucrainean a avizat favorabil, în sfârşit, Acordul de Mic Trafic de Frontieră încheiat de cele două state şi sperăm că acest acord ar putea intra în vigoare deja peste o lună, ceea ce înseamnă că, în curând, circulaţia peste frontiera dintre cele două ţări se va putea desfăşura în conformitate cu proceduri mai simple", a declarat Borbély, după o întrevedere, la Kiev, cu Natalia Galibarenko, primul adjunct al ministrului ucrainean al Afacerilor Externe, se arată înntr-un comunicat transmis de UDMR.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, pe 17 februarie, că împreună cu omologul de la Kiev, Pavlo Klimkin, va înmâna primele permise de mic trafic, după ce Acordul de mic trafic de frontieră va fi semnat de Ucraina, în perioada următoare.
Citeşte şi:
Aurescu: Voi înmâna împreună cu omologul ucrainean primele permise de mic trafic, în această primăvară
"Parlamentul României a ratificat deja acest acord şi urmează ca şi Parlamentul ucrainean, în următoarele săptămâni, să îndeplinească această procedură. (...) De acest document va depinde pentru aproximativ două milioane de cetăţeni ai României şi Ucrainei, de pe o parte şi de alta a frontierei comune, să circule mai uşor, fără viză, în baza permisului de mic trafic. Am hotărât împreună că la momentul intrării în vigoare în această primăvară a acestui Acord să mergem împreună în regiunile locuite de minoritatea românească din Ucraina, respectiv minoritatea ucraineană din România, să discutăm cu aceste minorităţi, să vedem care sunt beneficiile concrete ale aplicării Acordului de mic trafic pentru comunitatea locală şi să înmânăn împreună primele permise de mic trafic", a declarat Aurescu, într-o conferinţă de presă comună cu omologul ucrainean, Pavlo Klimkin, aflat atunci în vizită oficială la Bucureşti.
La rândul său, Klimkin a precizat, răspunzând unei întrebări, că se derulează o procedură internă în Ucraina privind acest document, existând toate avizele necesare, inclusiv cel al Ministerului Finanţelor, iar Acordul va fi introdus în Parlament spre ratificare "în cel mai scurt timp".
Premierul Victor Ponta, şi omologul său ucrainean, Arsenie Iaţeniuk, au semnat, pe 2 octombrie 2014, la Kiev, Acordul de Mic Trafic de Frontieră dintre România şi Ucraina.
Citeşte şi:
România a semnat acord de mic trafic la frontieră cu Ucraina şi cere deschiderea unui consulat
Acordul reglementează condiţiile de desfăşurare a micului trafic de frontieră, respectiv a trecerii frecvente a frontierei de stat româno-ucrainene de către rezidenţii din zona de frontieră a României sau a Ucrainei care intenţionează să rămână în zona de frontieră a celuilalt stat, în special din motive de ordin social, cultural, familial sau întemeiate economic, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 luni de şedere neîntreruptă.
Acordul se aplică locuitorilor unei zone de 30 kilometri situate de o parte şi de alta a frontierei comune, zonă care poate fi însă extinsă la maximum 50 de kilometri de linia de frontieră în cazul unităţilor administrativ-teritoriale care se întind dincolo de limita celor 30 de kilometri.
Conform MAE, de prevederile Acordului beneficiază toate persoanele care locuiesc în mod legal, de cel puţin 3 ani, în zona de frontieră a României sau Ucrainei. Acestor persoane li se adaugă şi soţul/soţia, copiii minori sau majori aflaţi în întreţinere (inclusiv adoptaţi), chiar dacă aceştia locuiesc de mai puţin de 3 ani în zona de frontieră. Persoanele menţionate mai sus pot trece frontiera româno-ucraineană fără viză, pe baza permisului de mic trafic de frontieră.
Potrivit Guvernului, permisul este eliberat de autorităţile României sau Ucrainei în maximum 60 de zile de la primirea cererii însoţită de toate documentele necesare. Aceste persoane trebuie să dovedească că sunt în posesia unui paşaport valabil, că locuiesc, în mod legal, de cel puţin 3 ani în zona de frontieră, că au motive întemeiate pentru trecerea frecventă a frontierei româno-ucrainene, nu prezintă o ameninţare pentru ordinea publică, siguranţa naţională, sănătatea publică sau relaţiile internaţionale ale României, respectiv Ucraine sau ale oricărui stat membru UE şi că nu fac obiectul unei expulzări sau a unei interdicţii.
Pentru eliberarea permiselor de mic trafic nu sunt percepute taxe.
Permisul este valabil pentru o perioadă de la 2 la 5 ani, fără a putea depăşi durata de valabilitate a paşaportului titularului.
Persoanele care beneficiază de prevederile Acordului se supun controlului de frontieră asemeni oricărei alte persoane, însă autorităţile de frontieră nu vor aplica ştampile de intrare sau ieşire pe permisele de mic trafic.
Alături de permisul de mic trafic, persoana care beneficiază de prevederile Acordului trebuie să fie în posesia unui paşaport valabil.
Autorităţile de frontieră ale României sau Ucrainei au dreptul să refuze intrarea sau să reducă termenul de şedere pe teritoriul statului lor a persoanelor care beneficiază de dispoziţiile Acordului.
Pentru asigurarea punerii în aplicare în mod corespunzătoare a Acordului, documentul prevede că fiecare parte contractantă va deschide o nouă misiune consulară pe teritoriul celeilalte părţi, pe bază de reciprocitate. Locaţia precisă a acestor misiuni consulare va fi comunicată pe cale diplomatică.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe