Kovesi: CSM trebuie să înlăture percepţia că mimează îndeplinirea rolului său

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a susţinut, joi, în cadrul şedinţei de bilanţ a CSM, că viitorul acestei instituţii este strâns legat de înlăturarea percepţiei că mimează îndeplinirea rolului său, şeful Ministerului Public amendând mai multe iniţiative ale membrilor Consiliului.

Urmărește
12 afișări
Imaginea articolului Kovesi: CSM trebuie să înlăture percepţia că mimează îndeplinirea rolului său

Kovesi: CSM trebuie să înlăture percepţia că mimează îndeplinirea rolului său (Imagine: Mediafax Foto)

Procurorul general a spus că anul trecut a subliniat importanţa consolidării Inspecţiei Judiciare, dar nu prin detaşarea unor magistraţi, ci prin angajarea personalului propriu, însă la sfârşitul anului 2008 se constată că a fost modificat regulamentul privind recrutarea inspectorilor "pentru a satisface în mod formal exigenţele Comisiei Europene".

"S-a stabilit ca selectarea inspectorilor să se facă cu asigurarea reprezentativităţii, iar în loc ca inspectorii să fie recrutaţi potrivit noii proceduri CSM, a prelungit pur şi simplu detaşările inspectorilor care erau în funcţie, uitând de noul regulament", a subliniat Codruţa Kovesi.

Ea a subliniat că apreciază şi susţine independenţa magistraţilor, dar că fiecare trebuie responsabilizat atât pentru deciziile luate, cât şi pentru metodele folosite în instrumentarea cazurilor, pentru că numai aşa se diminuează riscul unor erori şi se ameliorează funcţionarea justiţiei.

"În contextul unificării practicii judiciare, îmi doresc să demarăm cât mai curând posibil un dialog între procurori şi judecători pe tema noţiunii de pericol pentru ordinea publică. Interpretarea ei este în mare măsură responsabilă pentru imaginea negativă pe care o avem în ochii oamenilor şi m-aş gândi numai la articolele din presa recentă care pun în dezbatere publică diferenţa de tratament la luarea măsurilor preventive pornind tocmai de la aprecierea pericolului pentru ordinea publică în cauze cu trafic de zeci de kilograme de droguri sau trafic de arme. Pentru noi poate fi doar o divergenţă de opinie asupra înţelesului unui text legal, dar cetăţenilor le poate induce neîncredere în profesionalismul celor care aplică legea", a arătat şeful Ministerului Public.

Kovesi a punctat şi o altă problemă a corpului magistraţilor referindu-se la standardele de integritate şi moralitate pe care aceştia trebuie să le respecte.

"Mă întreb dacă alte categorii profesionale au posibilitatea de a continua activitatea cu decizia de pensionare în buzunar. Se păstrează raţiunea pensionării anticipate faţă de dreptul comun. De aceea cred că este necesar ca toţi acei magistraţi care au decizii de pensionare, inclusiv membrii CSM, să le dea eficienţă", a declarat Codruţa Kovesi.

Totodată, Kovesi a spus că trebuie identificare "cu realism în cadrul CSM" care sunt cu adevărat acele atribuţii care pot face din Consiliu o instituţie eficientă şi să propună măsuri normative de trecere a unor atribuţii la Ministerul Justiţiei şi la Ministerul Public.

"Răspunderea unui organ colegial este greu de stabilit, dar transferarea răspunderii pentru activitatea Ministerului Public la procurorul general oferă perspectiva unei concepţii unice manageriale şi a unei responsabilităţi clare pentru deciziile luate", a conchis Codruţa Kovesi.

Şedinţa CSM este prezidată de preşedintele Traian Băsescu, după prezentarea raportului de activitate al instituţiei urmând să fie aleasă noua conducere, mandatele preşedintelui Consiliului, Lidia Bărbulescu, şi a vicepreşedintelui Graţiana Isac încheindu-se în 10 ianuarie.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici