La centrala nucleară Zaporojie, pericolul n-a trecut. Semnalul de alarmă tras de primarul oraşului, aflat în exil

Dmitro Orlov, primarul din Energodar, locaţia în care se află centrala Zaporojie: „Situaţia se înrăutăţeşte. Şi odată cu distrugerea barajului Kakhovka, nivelul de apă necesar pentru sistemul de răcire a scăzut”.

Urmărește
459 afișări
Imaginea articolului La centrala nucleară Zaporojie, pericolul n-a trecut. Semnalul de alarmă tras de primarul oraşului, aflat în exil

La centrala nucleară Zaporojie, pericolul n-a trecut. Semnalul de alarmă tras de primarul oraşului, aflat în exil La centrala nucleară Zaporojie, pericolul n-a trecut. Semnalul de alarmă tras de primarul oraşului, aflat în exil

Primarul din Energodar, Dmitro Orlov, atrage atenţia. „Situaţia nu se îmbunătăţeşte”, spune el referindu-se la centrala nucleară Zaporojie. 

Omul se află în exil în Zaporojie, la câţiva kilometri spre nord-est, dar are destule contacte cu oamenii rămaşi în oraş pentru a cunoaşte şi înţelege unde se află astăzi problemele critice ale centralei atomice, cea mai mare din Europa.

„Dau un exemplu. Înainte de război, lucrau acolo 11.000 de oameni, acum sunt doar 2000. Turele în care înainte lucrau 6-7 oameni la cutare sau cutare fază de control sunt acum acoperite uneori de doar două persoane.

Iar înlocuirea tehnicienilor nu este posibilă imediat, pentru că, evident, ai nevoie de experienţă şi competenţă tehnică pentru a efectua lucrări de acest tip. Deci întrebarea este: este posibil ca două persoane în loc de 6-7 să garanteze mai multă siguranţă? Nu este o problemă de sindicat, evident...”.

Primarul exilat afirmă că nu vrea să provoace alarmism, dar trebuie spus că de când a început războiul „de şase ori, centrala a avut momente critice”. Toate depăşite, „dar fiecare episod serveşte să ne spună că riscurile există”.

Înainte de 24 februarie anul trecut, Energodar său avea 53.000 de locuitori, acum au mai rămas circa 10.000 „care din diverse motive nu au putut scăpa şi cărora acum le este frică să-şi părăsească casele”, spune el.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici