Lapte cu aflatoxină la încă două centre de colectare. Produsul nu a ajuns în comerţ

Laptele de la alte două centre de colectare ar conţine aflatoxină peste limitele admise, însă produsul nu a ajuns în comerţ, în total existând suspiciuni privind laptele din şapte unităţi, care urmează să fie distrus, a declarat miercuri vicepreşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu.

Urmărește
730 afișări
Imaginea articolului Lapte cu aflatoxină la încă două centre de colectare. Produsul nu a ajuns în comerţ

Lapte cu aflatoxină la încă două centre de colectare. Produsul nu a ajuns în comerţ (Imagine: Shutterstock)

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a spus că, în urma testărilor, a mai fost găsită aflatoxină peste limitele admise în lapte de la două centre de colectare, foarte mici, care distribuiau produsul la nivel zonal, şi nu în marile lanţuri de magazine.

Laptele a fost sechestrat şi nu a ajuns la consum, a precizat Mănăstireanu.

Vicepreşedintele ANSVSA a mai spus că întreaga cantitate de lapte cu aflatoxină peste limitele admise, descoperită până în prezent la trei ferme, două centre de colectare şi doi procesatori, de aproximativ 80 de tone, va fi distrusă.

El a adăugat că această cantitate reprezintă sub unu la sută din producţia de lapte a României.

Joi, în jurul prânzului, va fi anunţat de către ANSVSA rezultatul parţial al anchetei privind laptele cu aflatoxină, iar la jumătatea săptămânii viitoare va fi făcut public rezultatul final, a mai spus Mănăstireanu.

Ancheta vizând industria laptelui a fost demarată după ce s-au descoperit niveluri ridicate de aflatoxină în produsul crud la o fermă, pe 4 martie.

ANSVSA a anunţat, în 7 martie, că a oprit de la livrare laptele crud produs de ferma respectivă, dispunându-se verificări în toată ţara, de la producători, la unităţi de procesare a laptelui.

Luni, ANSVSA a anunţat că probele de lapte de la trei ferme şi două unităţi de prelucrare prezintă suspiciunea depăşirii limitelor admise pentru aflatoxină, în urma efectuării analizelor în cadrul laboratoarelor din reţeaua sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.

Cu ocazia controalelor, au fost verificate unităţile din sectorul laptelui şi au fost prelevate 1.076 de probe de lapte crud şi lapte pasteurizat, destinate comercializării directe către consumatorul final, precum şi probe de lapte destinat procesării ulterioare, în vederea obţinerii produselor lactate.

Toate probele au fost trimise în vederea efectuării analizelor în cadrul laboratoarelor din reţeaua sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor acreditate pentru determinarea conţinutului în Aflatoxina M1 din lapte, mai arăta ANSVSA.

Totodată, ANSVSA preciza, referitor la loturile de lapte provenite din Ungaria care erau suspicionate a avea limite depăşite pentru aflatoxina M1, că determinările de laborator realizate de către Laboratorul Naţional de Referinţă au arătat că laptele din loturile incriminate nu prezenta depăşiri ale limitelor admise, fapt pentru care laptele respectiv poate fi comercializat.

Laptele contaminat cu aflatoxină poate deveni periculos pentru sănătate în condiţiile consumului unor cantităţi mari, pentru o perioadă îndelungată.

Precizările ANSVSA din 7 martie au fost făcute după ce ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că o cantitate de lapte care conţine aflatoxină, cu efect cancerigen, importată din Ungaria, şi o alta aflată la un procesator din România au fost identificate şi retrase de pe piaţă.

"Au început controalele în România. Pe măsură ce facem aceste controale, descoperim noi şi noi lucruri. Sunt câteva situaţii de alertă, ultima vizează zona de lapte. S-a identificat lapte care este importat din Ungaria care conţine aflatoxină. S-a identificat şi un procesator din România cu lapte cu aflatoxină", spunea atunci Constantin.

El adăuga că nu există niciun pericol, pentru că laptele contaminat a fost retras de pe piaţă.

Constantin preciza că una dintre cele două cantităţi de lapte a fost descoperită la un procesator, iar cealaltă, cea importată din Ungaria, la un comerciant.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici