Laptele retras din şcolile din Sectorul 2, reintrodus de luni. Calitatea produsului a fost atestată

Firma care distribuie laptele la şcolile şi grădiniţele din Sectorul 2 va relua de luni distribuţia, după ce a prezentat, vineri, buletine de analiză emise de Direcţia Sanitară Veterinară Bucureşti prin care atestă conformitatea calităţii produsului, a anunţat Primăria Sectorului 2.

Urmărește
300 afișări
Imaginea articolului Laptele retras din şcolile din Sectorul 2, reintrodus de luni. Calitatea produsului a fost atestată

Laptele retras din şcolile din Sectorul 2, reintrodus de luni. Calitatea produsului a fost atestată (Imagine: Andrei Pungovschi/ Mediafax Foto)

"La solicitarea primarului Neculai Onţanu, firma care distribuie laptele la unităţile de învăţământ din Sectorul 2 a prezentat, în cursul zilei de vineri, buletine de analiză emise de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti care atestă conformitatea calităţii laptelui", se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Sectorului 2.

Potrivit sursei citate, s-a dispus reluarea distribuţiei de lapte începând de luni, întrucât "produsul este conform".

Patronul firmei timişene Simultan, Florin Herbai, a afirmat, vineri, că primarul Sectorului 2 al Capitalei a oprit de la livrare produsele lactate ale societăţii în urma unei neînţelegeri şi că aceste produse nu conţin aflatoxină peste norma legală, având analizele făcute la un laborator din Ungaria.

Florin Herbai a declarat că primarul Neculai Onţanu a înţeles greşit declaraţia ministrului Agriculturii, Daniel Constantin.

El a precizat că firma cumpără lapte de la două ferme din Ungaria şi de la alte 14 din Timiş şi Arad şi îl procesează, precizând că produsele nu conţin aflatoxină peste norma legală.

"Am înţeles că ministrul Agriculturii a spus că a fost o problemă la o fermă din Banat şi la un lot de lapte adus din Ungaria. Nu a spus despre ce firmă este vorba care a preluat laptele din Ungaria şi nici despre ce fermă este vorba. Din păcate, primarul Onţanu a confundat cuvântul «fermă» cu «firmă». Cum noi suntem cei care livrăm produsele lactate în şcolile din Sectorul 2 al Capitalei, primarul a oprit de la livrare aceste produse până în momentul în care i se aduc buletinele de analiză. M-am interesat la Direcţia Sanitar-Veterinară din Timiş dacă ferma la care a făcut referire ministrul se află în Timiş şi mi s-a răspuns că nu e din Timiş ferma, aşa că nu s-a oprit livrarea de la ferme către noi. Vă pot da asigurări că produsele noastre nu conţin aflatoxină peste norma legală, care este de 0,05ppb. Această substanţă se găseşte în orice produs, inclusiv în apă, însă nu are voie să depăşească norma legală", a spus Herbai.

Totodată, el a dat asigurări că loturile de produse lactate nu se livrează fără buletinul de analize, dar a precizat că, în prezent, cele două laboratoare din România nu au fost pregătite pentru alerta alimentară, iar firma Simultan are programări pentru data de 20 martie.

"Laboratoarele sunt blocate deoarece nu au fost pregătite pentru alerta alimentară. În România avem doar două astfel de laboratoare, iar noi avem programări pentru data de 20 martie. Fiind aproape de Ungaria, avem probe trimise la laboratoare din Ungaria. Zilnic trimitem probe şi ne vin înapoi rezultate. Ei sunt mai pregătiţi acolo pentru că deja au avut alerta cu aflatoxină", a afirmat Herbai.

El a refuzat să precizeze în câte judeţe are firma contracte cu consiliile judeţene pentru furnizarea produselor laptele şi cornul.

Potrivit site-ului societăţii, Simultan SRL este firmă cu capital integral privat, înfiinţată în 1994 şi are ca obiectiv principal de activitate fabricarea şi comercializarea produselor lactate proaspete, lacto-acide şi a brânzeturilor sub marca proprie "SIM".

Pe de altă parte, conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiş susţine că până în prezent nu s-a găsit lapte contaminat în judeţ.

"Până în prezent nu avem niciun semnal şi nicio dată concretă că s-ar găsi lapte contaminat în judeţul Timiş. În continuare se fac acele controale care se fac de obicei", a declarat directorul DSVSA Timiş, Adrian Popa.

Nici în şcolile din judeţul Timiş nu sunt probleme, preşedintele Consiliului Judeţean, Titu Bojin, declarând corespondentului MEDIAFAX că nicio unitate de învăţământ nu a luat măsura opririi de la livrare a produselor de lactate.

"Am văzut că este o discuţie la Bucureşti despre laptele contaminat, dar în Timiş nu sunt probleme. Nicio şcoală nu ne-a anunţat că ar fi oprit de la livrare produsele", a declarat Bojin.

Ministrul Agriculturii, Daniel, Constantin, a anunţat, joi, într-un conferinţă de presă, că o cantitate de lapte care conţine aflatoxină, cu efect cancerigen, importată din Ungaria, şi o alta aflată la un procesator din România au fost identificate şi retrase de pe piaţă.

Ministrul a afirmat că aflatoxina are un efect cancerigen, motiv pentru care ministerul Agriculturii a declanşat o alertă în acest sens.

El nu a dorit să facă publice cantitatea de lapte infestată şi nici zona în care a fost descoperită.

Constantin a precizat că una dintre cele două cantităţi de lapte a fost descoperită la un procesator, iar cealaltă, cea importată din Ungaria, la un comerciant.

Ulterior, Primăria Sectorului 2 al Capitalei anunţa că primarul Neculai Onţanu a decis să suspende furnizarea laptelui în şcolile şi grădiniţele din sector până când distribuitorul, firma Simultan SRL, va dovedi că produsul furnizat nu conţine aflatoxină, întrucât societatea ar fi fost nominalizată în discursul ministrului Agriculturii.

"Având în vedere că S.C. Simultan SRL aprovizionează cu lapte unităţile de învăţământ din sectorul 2 şi a fost nominalizată în discursul ministrului Agriculturii, edilul sectorului 2 a dispus: Retragerea întregii cantităţi de lapte de la consumul elevilor; Sistarea furnizării laptelui până când societatea comercială care are contract cu Primăria Sectorului 2 va prezenta un buletin de analiză prin care să facă dovada că produsul furnizat nu conţine aflatoxină, este conform şi poate fi consumat de elevi", se arăta într-un comunicat transmis de Primărie.

Ulterior, Daniel Constantin a precizat pentru MEDIAFAX că nu a nominalizat vreo firmă implicată în scandalul laptelui infestat, în replică la afirmaţiile primarului Onţanu, care a suspendat furnizarea laptelui în şcolile din Sector 2, motivând că distribuitorul a fost indicat public de ministrul Agriculturii.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a oprit de la livrare laptele crud produs de o fermă, după ce a depistat în produs aflatoxină peste limitele admise, dispunându-se verificări în toată ţara, de la producători, la unităţi de procesare a laptelui.

Decizia a fost luată în urma depistării depăşirii limitelor admise pentru aflatoxină la probele de lapte prelevate de inspectorii ANSVSA, de la o fermă, în cadrul programului de autocontrol. Probele de lapte au fost recolate în 4 martie, iar o zi mai târziu, în urma rezultatelor analizelor, a fost declanşată alerta prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje.

În aceste condiţii, în 5 martie, întreaga cantitate de lapte din care s-au prelevat probele, de 13.855 de litri, a fost blocată, fiind totodată stopate livrările de lapte crud către toate unităţile de procesare lapte şi vânzarea directă prin intermediul automatelor de lapte.

Pentru a preveni apariţia unor situaţii similare, preşedintele ANSVSA, Mihai Ţurcanu, a dispus direcţiilor judeţene o acţiune la nivel naţional de prelevare de probe de lapte de la ferme, centre de colectare lapte, automate pentru vânzarea directă a laptelui crud şi unităţi de procesare a laptelui.

Probele recoltate urmează să fie analizate în laboratoarele din reţeaua ANSVSA, primele rezultate ale analizelor putând fi obţinute în 9 martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici