- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Legea câinilor comunitari: Cum reacţionează primarii din Sibiu şi Mediaş după adoptarea acesteia
Primăriile din Sibiu şi Mediaş nu iau în calcul varianta eutanasirii câinilor fără stăpân după adoptarea noii legi deoarece cele două oraşe au adăposturi mari pentru animale, decizia fiind salutată de reprezentanţii unei asociaţii pentru protecţia animalelor.
Legea câinilor comunitari: Cum reacţionează primarii din Sibiu şi Mediaş după adoptarea acesteia (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax foto)
Reprezentanţii primăriilor celor două oraşe spun că au început deja cu mai mulţi ani în urmă să rezolve situaţia câinilor comunitari şi au înţeles că doar construirea unor mari adăposturi şi sterilizarea animalelor ar putea duce la dispariţia câinilor vagabonzi de pe străzi.
Reprezentanţii Primăriei Sibiu au declarat că încă din 2009 municipalitatea a început să se gândească la soluţionarea acestei probleme.
"În 2009 au început lucrările la adăpostul pentru câini comunitari, care a costat aproximativ 1.000.000 lei. Adăpostul a fost inaugurat şi funcţionează din aprilie 2010. Are o capacitate de două sute de câini, un cabinet medical şi padocuri care corespund normelor UE în domeniu", a declarat Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Potrivit Mirelei Gligore, primarul Klaus Iohannis nu se pronunţă deocamdată asupra acestei legi, pentru că încă nu a văzut textul de lege.
Anterior adoptării legii, Iohannis declara, într-o conferinţă de presă, că "eutanasierea nu a fost şi nu va fi o ipoteză de lucru".
Potrivit reprezentanţilor Primăriei Sibiu, soluţia găsită pentru a rezolva problema câinilor fără stăpân a fost sterilizarea şi implicarea în campanii de adopţie.
Cifrele oficiale ale Primăriei Sibiu arată că, din 2010 şi până în prezent au fost sterilizaţi aproximtiv 3.500 de câini şi daţi spre adopţie circa cinci sute. Din cei cinci sute, un număr de 260 de câini au fost daţi spre adopţie în Germania, în baza unui parteneriat cu o fundaţie de profil.
De asemenea, sibienii au la dispoziţie un ambulatoriu, amplasat pe strada Preot Bacca, pentru a-şi sterliza gratuit câinii din gospodării.
Primarul municipiului Mediaş, Teodor Neamţu, a declarat, la rândul său, că Legea privind câinii comunitari nu va duce la schimbări majore deoarece, din anul 2005, în oraş funcţionează un serviciu de ecarisaj care se ocupă cu prinderea şi tratarea animalelor.
"Legea câinilor fără stăpân nu schimbă la Mediaş decât opţiunea Consiliului Local în privinţa consultării cetăţenilor în ceea ce priveşte vaccinarea, sterilizarea, darea spre adopţie sau eutanasierea câinilor. S-a creat un adăpost pentru câinii comunitari care au fost strânşi de pe domeniul public, atât din iniţiativa serviciului de ecarisaj, cât şi la solicitarea cetăţenilor", a spus Teodor Neamţu.
Potrivit acestuia, câinii au fost trataţi, deparazitaţi, vaccinaţi, iar cei care au fost bolnavi sau agresivi au fost eutanasiaţi.
Reprezentanţii Asociaţiei Animal Life Sibiu salută decizia primarilor din Sibiu şi Mediaş şi spun că în aceste oraşe oamenii sunt "mai cu cap".
"Este bine că în aceste oraşe există adăposturi şi trăiesc cu speranţa că primarii îşi vor menţine deciziile în privinţa eutanasierii câinilor. Oricum, această lege nu va rezolva nimic. Va permite doar uciderea, fără discernământ, a mii de animale. Problema de fond, accea de a nu mai fi câini pe stradă, nu se va rezolva. Câinii vin din gospodăriile oamenilor. La fel vor veni şi de acum înainte. Nu s-a făcut nimic pentru a preveni abandonul, pentru înregistrarea animalelor astfel încât proprietarii să fie responsabili pentru ei şi să nu-i mai arunce în stradă", a declarat Andrea Roseti, preşedintele Animal Life Sibiu.
Potrivit acesteia, "singura soluţie este sterilizarea, care ajunge să dea rezultate în aproximativ şapte - zece ani", astfel încât nu vor mai exista câini pe străzi.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 168 de voturi "pentru", 111 voturi "împotrivă" şi 14 abţineri, Legea privind câinii comunitari.
Proiectul privind gestionarea câinilor fără stăpân, adoptat marţi de deputaţi, prevede că eutanasierea câinilor fără stăpân se va putea realiza după ce autorităţile locale vor consulta populaţia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier şi că toţi câinii vor fi "cipaţi".
Potrivit prevederilor adoptate de deputaţi, consiliile locale vor avea obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a acestei legi, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân şi vor trebui să amenajeze şi să suplimenteze din fonduri proprii în funcţie de necesităţi adăposturile publice pentru câini.
Câinii vor fi ţinuţi în adăposturile înfiinţate de consilii timp de 30 de zile, cu excepţia celor revendicaţi de proprietari.
În situaţia în care după expirarea termenului de cazare câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, aceştia pot fi păstraţi în adăposturi, returnaţi în teritoriu, eutanasiaţi sau se poate găsi o soluţie combinată, conform hotărârii consiliilor locale, respectiv ale CGMB, după consultarea populaţiei din raza unităţii administrativ-teritoriale respective, se precizeză în proiect.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO