Legea cu privire la ridicarea maşinilor parcate pe trotuar sau staţionate ilegal a intrat în vigoare

Autoturismele parcate pe trotuar sau staţionate neregulamentar vor putea fi ridicate din nou de autorităţi, potrivit noilor reguli incluse într-o Hotărâre de Guvern cu privire la circulaţia pe drumurile publice, document care a intrat în vigoare sâmbătă, 21 ianuarie.

Urmărește
14222 afișări
Imaginea articolului Legea cu privire la ridicarea maşinilor parcate pe trotuar sau staţionate ilegal a intrat în vigoare

Legea cu privire la ridicarea maşinilor parcate pe trotuar sau staţionate ilegal a intrat în vigoare (Imagine: Viorel Dudau/ Foto Mediafax)

Executivul a modificat în luna decembrie 2016, printr-o Hotătâre de Guvern, regulile de ridicare a maşinilor care staţionează neregulamentar pe carosabil, dar şi a celor parcate pe trotuare. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial în data de 22 decembrie 2016 şi a intrat în vigoare sâmbătă, 21 ianuarie 2017.

Potrivit documentului, ridicarea autovehiculelor parcate sau staţionate neregulamentar va fi realizată de către administratorul drumului public sau, după caz, de către administraţia locală, cu excepţia cazurilor în care în autoturism se află persoane.

Conform expunerii de motive, "ridicarea vehiculelor trebuie să fie posibilă pentru toate situaţiile în care are loc o stanţionare neregulamentară", nu doar pe partea carosabilă, ci şi de pe pistele obligatorii pentru pietoni şi/sau biciclişti ori benzile rezervate unor anumite categorii de vehicule, semnalizate ca atare.

Ridicarea autoturismelor poate fi dispusă de către poliţiştii rutieri, în baza unor dispoziţii scrise care vor cuprinde data, ora şi locul ridicării vehiculului, gradul profesional, numele şi prenumele poliţistului rutier care dispune măsura tehnico-administrativă, precum şi unitatea din care acesta face parte, indicarea expresă a temeiului juridic referitor la norma încălcată, menţiuni privind înregistrarea foto sau video a staţionării vehiculului, menţiuni privind avarii vizibile pe vehicul şi date privind numărul de înmatriculare/înregistrare şi marca vehiculului.

Potrivit noilor reglementări din HG nr. 965/2016 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, "vehiculele parcate sau staţionate neregulamentar vor fi transportate pe platforme în locuri special amenajate şi se vor afla în paza administratorului drumului public sau, după caz, a administraţieipublice locale pe toată perioada depozitării."

"Transportul la locul de depozitare nu se mai execută dacă, până la iniţierea acestuia, proprietarul sau utilizatorul vehiculului ridicat se prezintă la locul ridicării şi este de acord cu suportarea cheltuielilor efectuate. În acest caz se suportă doar contravaloarea operaţiunii de ridicare", se arată în Hotărârea de Guvern.

Autoturismele ridicate vor fi restituite doar după ce proprietarii vor face dovada achitării tarifului pentru operaţiunile de ridicare şi depozitare, în baza unor documente care să ateste că sunt deţinătorii acestora. Administratorul drumului public sau, după caz, administraţia publică locală vor răspunde pentru eventualele avarii cauzate autoturismelor de operaţiunile de ridicare, transport şi depozitare.

Proprietarii ai căror maşini vor fi ridicate în baza noilor reglementări în vigoare vor putea să şi le ridice din spaţiile special amenajate la orice oră din zi şi din noapte.

Ridicările de autoturisme parcate neregulamentar au fost declarate ilegale printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din luna mai 2015, care a admis un recurs în interesul legii formulat de Avocatul Poporului şi a decis că procedura de aplicare a măsurii de ridicare a vehiculelor staţionate sau oprite pe partea carosabilă nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale.

Rămâne de văzut cum vor pune autorităţile în aplicare noile prevederi, în condiţiile în care în Capitală sunt aproximativ 200.000 de locuri de parcare şi peste un milion de autoturisme înmatriculate, la care se adaugă cele care intră zilnic în oraş, aparţinând celor care lucrează în Capitală, dar locuiesc în zonele limitrofe, plus cele ale căror proprietari provin din alte zone ale ţării, dar locuiesc cu chirie în Bucureşti.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici