- Home
- Social
- BOTOŞANI, PLOIEŞTI, ALBA IULIA, (12.09.2017, 09:59)
- Raluca Lazaroi , Laura Petrescu , Dragos Suciu , Mediafax
Legea salarizării provoacă DEZECHILIBRE în bugetele mai multor primării: Nu mai sunt bani de salarii, dar nici pentru lemnele de foc necesare încălzirii
În mai multe localităţi din ţară primarii nu mai au bani de salarii, după ce au majorat lefurile. Bugetul Primăriei Dimăcheni din judeţul Botoşani este gol, nu sunt bani pentru salarii, dar nici pentru lemnele de foc necesare încălzirii birourilor.
Urmărește
3691 afișări
Legea salarizării provoacă DEZECHILIBRE în bugetele mai multor primării: Nu mai sunt bani de salarii, dar nici pentru lemnele de foc necesare încălzirii
Cei 15 angajaţi ai Primăriei comunei Dimăcheni din judeţul Botoşani nu îşi vor primi luna aceasta salariile, bugetul comunei fiind gol după ce conducerea instituţiei a majorat, conform legii, salariile începând cu data de 1 iulie şi nu a mai primit alţi bani pentru asigurarea cheltuielilor de funcţionare.
Conform conducerii Primăriei comunei Dimăcheni, instituţia nu mai are bani de funcţionare, având deja datorii la iluminatul public, la compania care adună gunoiul din localitate şi restanţe la plata navetei profesorilor.
“Avem 15 angajaţi la Primăria din Dimăcheni. Ar trebui să dăm salariile, dar nu mai avem bani. După creşterile salariale care a avut loc de la 1 iulie, efortul bugetar pentru plata salariilor este de 90.000 de lei pe lună, ceea ce include salariile şi plata contribuţiilor către stat, dar noi nu mai avem bani. Nu mai avem bani nici pentru cheltuielile de funcţionare ale instituţiei deoarece suntem o comună mică şi nu avem alte venituri decât cele de la buget. Am rămas fără bani după ce am crescut salariile personalului şi tot aşteptăm rectificarea bugetară. Nu ştiu cum vom plăti lunea viitoare salariile. Bugetul este gol”, a declarat, corespondetului MEDIAFAX, viceprimarul comunei Dimăcheni, Valentin Albu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
-
Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
-
Prima amendă prin sistemul e-SIGUR: Permis suspendat pentru vitezoman
Viceprimarul Valentin Albu spune că instituţia nu a reuşit să cumpere nici lemnele de foc necesare încălzirii birourilor, iar cheltuielile de funcţionare necesare funcţionării Primăriei Dimăcheni până la finalul anului sunt estimate la 500.000 de lei.
Creşterile salariale din sectorul bugetar şi a contribuţiilor către stat au creat dezechilibre în bugetele mai multor primării mici din judeţul Botoşani, însă situaţia cea mai gravă este în comuna Dimăcheni.
“Din discuţiile pe care le-am avut cu mai mulţi primari de comune din judeţ, aceştia spun că există probleme în asigurarea cheltuielilor de funcţionare ale primăriilor până la finalul anului şi cu toţii aşteaptă rectificarea. Până acum nu am primit notificări de la primari că nu mai au bani pentru asigurarea cheltuielilor de funcţionare. La Dimăcheni este o situaţie deosebită, comuna este mică, are sub 1500 de locuitori şi nu are alte resurse”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, preşedintele Consiliul Judeţean Botoşani, Costică Macaleţi.
Mărirea salariilor angajaţilor din administraţie a creat probleme şi în comuna Lapoş, judeţul Prahova, unde primarul a atras atenţia că de luna viitoare nu vor mai fi bani pentru indemnizaţiile consilierilor locali sau salariile angajaţilor şi l-a trimis casier prin sat, să colecteze bani de la cei care nu şi-au plătit taxele şi impozitele.
Comuna Lapoş, formată din patru sate, se află la o distanţă de aproximativ 55 de kilometri de Ploieşti. Este cunoscută drept una dintre cele mai sărace din judeţ, având aproximativ 1300 de locuitori.
Mărirea salariilor angajaţilor din Primărie a fost o lovitură puternică pentru bugetul localităţii.
Primarul comunei Lapoş, Dumitru Constantin Ţîrlea, spune că a ajuns la fundul sacului şi de luna viitoare nu are cu ce să plătească angajaţii sau cei nouă consilieri locali. Conform grilei de salarizare, acum, un funcţionar din Primărie are un salariu cuprins între 2000 şi 2500 de lei, aproape dublu ca până acum.
”Pentru consilierii locali nu avem bani de indemnizaţii. Luna viitoare nu avem bani să plătim salariile celor din Primărie sau indemnizaţiile consilierilor locali. Am şi făcut angajări, eram puţini, am angajat la Registrul Agricol şi la Asistenţă Socială. Nu avem bani de salarii, de funcţionare nici nu mai vorbim. Avem cheltuieli mari”, a declarat Tîrlea.
Edilul consider că va ajunge să pună lacătul pe Primărie, în scurt timp.
Acesta a adăugat că a trimis angajatul de la Casierie în comună să colecteze bani de la oamenii care nu şi-au achitat taxele sau impozitele, în încercarea de a strânge ceva bani pentru funcţionarea Primăriei.
”Bugetul e mic, încasările!? Tragem de ele. I-am zis casierului: <Du-te şi colectează bani din sat>. Noi încercăm să funcţionăm. Suntem o localitate mică. Dacă mergem în ritmul ăsta, ne autoînchidem”, a mai spus primarul din Lapoş.
Primăria din Lapoş are zece angajaţi, deşi în organigramă sunt 19. Tocmai din acest motiv, primarul a declarat că fiecare angajat are mai multe sarcini. De exemplu, contabila Primăriei se ocupă şi de urbanism, iar secretarul este şi ofiţer de stare civilă.
În judeţul Alba, probleme sunt la Primăria comunei Ceru Băcăinţi, care are cinci angajaţi fără primar şi viceprimar şi nu mai poate plăti salariile, după ce a aplicat Legea salarizării.
Ceru Băcăinţi este cea mai săracă localitate din judeţul Alba, iar pe teritoriul ei, de aproape 5.000 de hectare, trăiesc 270 de persoane, jumătate fiind trecuţi de 60 de ani. Pe raza comunei un singur magazin desfăşoară activitate comercială, iar primarul comunei, Ioan Trif, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că impozitele nu s-au mărit, deoarece aleşii locali s-au ”gândit la oameni”.
Întrebat de corespondentul MEDIAFAX dacă Primăria poate plăti salariile după aplicarea Legii salarizării, primarul Ioan Trif a spus că doar dacă se ia un împrumut.
”Nu avem bani de salarii de aici încolo. Dacă nu primim nimic la rectificare până la sfârşitul anului, ne-am dus cu pluta. Nu avem niciun leu pentru salarii nici pentru facturi, nici pentru nimic (...) Mi se rupe sufletul. Nu ştiu dacă luăm salariul şi nu ştiu dacă aş vrea să încercaţi să trăiţi sentimentul acesta să nu vină banii. Deja suntem în imposibilitate de a plăti. Pe iulie am luat banii, pe august să vedem, nu ştiu dacă reuşim. Să vedem dacă putem împrumuta, contabila se ocupă”, a spus Ioan Trif.
Primăria Ceru Băcăinţi are patru referenţi şi un consilier superior, care se ocupă de registrul agricol, casierie, asistenţa socială, starea civilă şi arhivă, a explicat primarul. Trei dintre ei au avut salariul 1.250 de lei, iar la doi a crescut la 1.700 de lei, respectiv 2.000 de lei. De asemenea, la ceilalţi doi angajaţi, salariile au crescut de la 1.750 de lei, la 2.000 de lei.
Primarul Ioan Trif câştigă 4.000 de lei net.
”Câştig patru salarii minime, dar n-am nicio vină. M-aş fi mulţumit şi cu mai puţin, am fost şi în şomaj şi am trăit la fel”, a spus primarul.
Nici în 2018 primarul nu este optimist că va fi mai bine, precizând că se aşteaptă să fie bani pentru primele 6-7 luni.
Din cauza că are puţini contribuabili la bugetul local, Primăria comunei Ceru Băcăinţi a rămas, şase luni de la alegerile locale, fără viceprimar, primarul Ioan Trif invocând într-una dintre şedinţele de Consiliu Local că oricum nu sunt bani să-l plătească. De asemenea, contabilitatea este externalizată, iar postul de secretară nu a mai fost scos la concurs, această muncă fiind făcută de unul dintre angajaţi.
Potrivit legii salarizării, salariile angajaţilor din primării sunt stabilite prin hotărâre a consiliului local, ceea ce înseamnă că acestea pot fi reglementate, după majorări, tot prin hotărâre de consiliu local.
"Pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul familiei ocupaţionale «Administraţie» din aparatul propriu al consiliilor judeţene, primării şi consilii locale şi din serviciile publice din subordinea acestora, salariile de bază se stabilesc prin hotărâre a consiliului local, a consiliului judeţean sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după caz, în urma consultării organizaţiei sindicale reprezentative la nivel de unitate sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor", arată Articolul 11 din legea salarizării.
Primii câştigători ai legii salarizării. Lefurile din primării şi consiliile judeţene au explodat într-o lună. Cât câştigă şefimea locală
Cu legea salarizării care le permite creşterea lefurilor, aleşii locali nu fac economie când vine vorba de bani. De la 1 iulie, în administraţiile din ţară a început febra majorărilor, salariile crescând şi de trei ori faţă de cât sunt în prezent. Legea o permite, singura condiţie angajaţii să nu câştige mai mult decât şeful instituţiei. O excepţie ar fi la Bistriţa, unde şeful Consiliului Judeţean a anunţat că nu vor creşte salariile, ba mai mult, caută variante să le scadă pe cele ale angajaţilor neperformanţi.
Şi salariile parlamentarilor s-au dublat
Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au aprobat la începutul lunii iulie sumele de bani alocate aleşilor care nu locuiesc în Bucureşti sau Ilfov, în valoare de 6.525 lei pe lună. Asta după ce, prin noua Lege a salarizării, indemnizaţia lunară a fost stabilită la 13.050 lei pe lună, la care se adaugă şi sumele forfetare de 19.575 de lei pe lună.
Deputaţilor şi senatorilor care nu au domiciliul în municipiul Bucureşti sau în judeţul Ilfov li se acordă lunar, pe durata mandatului, pe bază de declaraţie pe proprie răspundere care reprezintă document justificativ, o sumă forfetară din bugetul Camerei Deputaţilor, şi respectiv al Senatului pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în municipiul Bucureşti.
Citeşte şi: Un membru al grupării "Academia Infractorilor" a fost adus în România din Marea Britanie
Citeşte şi: Procurorul suspendat Mircea Negulescu este audiat la ICCJ, în unul dintre dosarele de corupţie ale lui Sebastian Ghiţă
Citeşte şi: FOTO, VIDEO | Cum arată primele maşini electrice de curse din România. Construite de elevi din Braşov, acestea au fost testate în curtea şcolii, la început de an şcolar
Citeşte şi: Control la Arestul Poliţiei Capitalei după ce o persoană a fost eliberată mai târziu decât trebuia
Citește pe alephnews.ro: Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prințul Harry soluționează procesul împotriva tabloidelor lui Rupert Murdoch. News Group Newspapers și-a cerut scuze public
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe