Licitaţie pentru platforme de gunoi îngropate, la Braşov

Primăria Braşov va scoate la licitaţie executarea de platforme îngropate de gunoi sau a unui sistem suprateran închis de colectare a deşeurilor, pentru ca gestionarea acestui serviciu să nu se mai facă ca acum, în boxe deschise, unde gunoiul este permament răvăşit de oamenii străzii.

Urmărește
647 afișări
Imaginea articolului Licitaţie pentru platforme de gunoi îngropate, la Braşov

Licitaţie pentru platforme de gunoi îngropate.

Licitaţia este în curs de organizare, iar firmele câştigătoare vor fi obligate prin contract să investească în sisteme moderne de colectare a gunoiului, respectiv în platforme de gunoi îngropate şi sisteme supraterane închise de colectare a deşeurilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cel mai important aspect din caietul de sarcini este acela că operatorul care va câştiga licitaţia privind gestionarea deşeurilor din municipiu va avea obligaţia de a schimba sistemul de colectare a deşeurilor. Acolo unde va fi posibil, colectarea se va face cu platforme îngropate, cu pubele separate pentru deşeuri menajere şi colectare selectivă, iar acolo unde tehnic nu va fi posibil acest lucru, va crea un sistem suprateran închis de colectare. Adică, cetăţenii vor avea acces doar la nişte fante unde vor introduce gunoiul“, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea.

În luna septembrie vor expira contractele încheiate încă din 2005 cu cei patru operatori care execută aceste activităţi în municipiu. Consilierii locali împreună cu alţi reprezentanţi ai Primăriei revizuiesc acum caietele de sarcini pentru organizarea licitaţiilor şi le vor putea modifica în funcţie de necesităţi, urmând ca până la sfârşitul anului să fie adjudecate.

O altă noutate în ce priveşte colectarea gunoiului de la persoanele fizice şi juridice este că începând cu anul viitor se va pune accentul pe colectarea selectivă a deşeurilor. Noul operator va fi obligat să colecteze gunoiul selectiv, fapt ce nu era prevăzut în contractul din 2005. Contractele privind salubrizarea oraşului, deszăpezirea şi colectarea gunoiului vor trebui să fie semnate până la sfârşitul acestui an. Durata de concesiune va fi de opt ani, dar autorităţile nu au făcut încă o estimare privind costruile pentru aceste contracte.

Primăria Braşov a cheltuit 58.000 de lei pentru un studiu de oportunitate care să determine modul optim în care ar urma să fie gestionate din această toamnă serviciile de salubrizare şi deszăpezire în municipiu, având în vedere că actualele contracte expiră în luna septembrie.

Sistemul de pubele îngropate a fost testat în ultimii doi ani, la Braşov. Potrivit autorităţilor, un astfel de sistem costă 15.000 de euro. Platformele îngropate de gunoi par nişte coşuri de gunoi obişnuite, cu un design mai special, însă sub platforma de la suprafaţă există patru pubele normale, în care încap până la 300 kg de gunoi. Sistemul funcţionează ca un lift, iar maşina firmei de salubrizare este dotată cu o pompă hidraulică. Se conectează un furtun la platforma pe care stau coşurile de gunoi, şi imediat, prin presiune, ridică tomberoanele. Fiecare sistem este format din patru pubele: două pentru gunoiul menajer şi două pentru deşeuri reciclabile. În acest fel dispar şi mirosurile neplăcute.

În prezent, în municipiul Braşov sunt 450 de boxe unde se strâng deşeurile de la asociaţiile de proprietari, iar cele mai multe dintre ele sunt răscolite de oameni ai străzii, iar în majoritatea cartierelor gunoiele tronează în afara platformelor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici