Lider SLIPC: Codul Etic din învăţământul preuniversitar să prevadă şi protecţia cadrelor didactice

Liderul Sindicatului Liber al Învăţământului Preuniversitar Clujean (SLIPC), Lucia Cojocaru, spune că noul Cod Etic din învăţământul preuniversitar ar trebui să prevadă şi măsuri pentru protecţia cadrelor didactice, mai ales că se înregistrează situaţii în care acestea sunt agresate.

Urmărește
831 afișări
Imaginea articolului Lider SLIPC: Codul Etic din învăţământul preuniversitar să prevadă şi protecţia cadrelor didactice

Lider SLIPC: Codul Etic din învăţământul preuniversitar să prevadă şi protecţia cadrelor didactice (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Puteţi dezbate prevederile Codului etic din educaţie aici.

Liderul Sindicatului Liber al Învăţământului Preuniversitar Clujean, Lucia Cojocaru, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că în noul Cod Etic ar trebui reflectată în ansamblu relaţia profesor - părinte - elev.

Detalii despre Codul Etic al Profesorului puteţi afla aici şi aici, iar opinia Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt (FSLI) o puteţi consulta aici.

"Codul Etic este un proiect înaintat mai demult în discuţie, care impune foarte multe reguli cadrelor didactice şi ne punem întrebarea când va exista şi o protecţie a cadrelor didactice. Avem în acest Cod Etic foarte multe îndatoriri şi obligaţii faţă de elevi, dar cred că ar trebui să fie şi un cod etic pentru elevi şi părinţi. Ar trebui văzută în ansamblu relaţia profesor - elev - părinte. Se impunea un astfel de Cod Etic, dar s-ar impune şi un statut special al cadrelor didactice din învăţământ. Este bine că se reglementează puţin situaţia din sistem în acest Cod Etic, dar ar trebui să avem şi o protecţie a profesorului, mai ales că apar situaţii în care acesta este agresat sau este în pericol în anumite situaţii, iar pe dascăl cine îl apără?", a spus Cojocaru.

El a menţionat că Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) va formula mai multe completări la Codul Etic cu prevederi legate de protecţia cadrelor didactice.

Elaborarea unui astfel de cod a început în urmă cu câţiva ani, însă s-a oprit la stadiul de proiect, pentru că prioritate a avut Strategia anticorupţie în educaţie, aprobată printr-un ordin al Ministerului Educaţiei în 2013. Strategia face referire la Codul etic pentru învăţământul preuniversitar, Codul de referinţă al eticii şi deontologiei universitare, precum şi la monitorizarea activităţii Consiliului Naţional de Etică pentru Învăţământul Preuniversitar şi a Consiliului de etică şi management universitar.

Codul de etică a fost readus în actualitate odată cu scandalul izbucnit la sfârşitul anului trecut, în urma mediatizării unor imagini în care învăţătoarea Dana Blându, de la Şcoala 10 din Capitală, le cerea părinţilor bani pentru cadouri de Crăciun.

În urma scandalului de la Şcoala 10, premierul Victor Ponta a cerut, în 15 ianuarie, Ministerului Educaţiei finalizarea proiectului în termen de două săptămâni, însă acest proiect nu a ajuns până în prezent pe masa Guvernului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici