Lipsa locurilor de muncă, principala grijă în 2014. 58% dintre români cred că 2015 va fi mai bun

Cea mai mare grijă a românilor în 2014 a fost lipsa locurilor de muncă, dar mai mult de jumătate cred că în ţară lucrurile merg într-o direcţie bună şi tot atâţia cred că 2015 va fi un an mai bun, relevă un raport de cercetare IRES privind bilaţul politic al anului 2014.

Urmărește
470 afișări
Imaginea articolului Lipsa locurilor de muncă, principala grijă în 2014. 58% dintre români cred că 2015 va fi mai bun

Lipsa locurilor de muncă, principala grijă în 2014. 58% dintre români cred că 2015 va fi mai bun (Imagine: Remus Suciu/Mediafax Foto)

Mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi (52%) consideră că în ţară lucrurile merg într-o direcţie bună, în timp ce 38% consideră că direcţia este greşită, 8% nu ştiu, iar 2% nu au răspuns întrebării "Credeţi că în România lucrurile merg într-o direcţie bună sau într-o direcţie greşită?". La acest moment, însă, 47% dintre români se declară "nu prea mulţumiţi" de felul în care trăiesc, în general, iar 31% sunt "destul de mulţumiţi", în timp ce 3 % sunt foarte mulţumiţi.

Conform raportului, 44% dintre subiecţi cred că peste un an vor trăi mai bine, în timp ce 33% cred că vor trăi la fel, iar 17% cred că vor trăi mai prost.

2014 este considerat de 31% mai bun decât precedentul, aproape egal (30%) fiind procentul celor care în consideră mai prost, iar pentru 36% ambii ani sunt la fel. În ceea ce priveşte anul 2015, mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi (58%), cred că va fi mai bun, 28% cred că va fi la fel, iar procentul celor care se aşteaptă la un an mai prost este de 9%.

Cea mai mare grijă a românilor în 2014 a fost lipsa locurilor de muncă, un sfert dintre cei intervievaţi declarându-se preocupaţi de acest subiect. Criza politică şi frica de boală au reprezentat fiecare preocuparea a 15% dintre români, urmate de creşterea preţurilor (13%), nesiguranţa locului de muncă (10%), reducerea veniturilor (7%), lipsa de perspectivă (6%), singurătatea (3%), lipsa banilor (2%), starea precară a sănătăţii 1%.

Cerecetarea a fost realizată în perioada 18-19 decembrie, pe un eşantion multistratificat, probabilist, de 1.147 de subiecţi cu vârsta peste 18 ani. Eroarea maximă tolerată este de +/- 2,9%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici