Lupaşcu: Magistraţii nu sunt absurzi, dar vor să li se conserve statutul

Judecătorul Dan Lupaşcu, preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii în 2005, actual membru al CSM, susţine, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că magistraţii nu sunt absurzi, că şi ei au aversiune faţă de ideea prea multor sporuri şi că aceştia cer doar să li se conserve statutul.

Urmărește
47 afișări
Imaginea articolului Lupaşcu: Magistraţii nu sunt absurzi, dar vor să li se conserve statutul

Judecătorul Dan Lupaşcul (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Reporter: Care a fost poziţia Consiliului Superior al Magistraturii la masa discuţiilor de astăzi, de la Ministerul Muncii, privind legea unică a salarizării?

Dan Lupaşcu: Poziţia CSM în privinţa legii unitare de salarizare, la solicitarea mai multor colegi judecători şi procurori de la instanţele şi parchetele din ţară, este în momentul de faţă următoarea: Noi propunem o indemnizaţie adecvată pentru justiţie prin raportarea la puterea Legislativă şi puterea Executivă.
Cerem acest lucru pentru a se da eficienţă articolului 1, alineatul 4, din Constituţie, care vorbeşte de separaţie şi echilibru - şi subliniez cuvântul "echilibru" – a puterilor în stat.

Evident că trebuie avute în vedere toate incompatibilităţile şi interdicţiile care se aplică magistratului şi riscurile la care este supus, specifice domeniului ş.a.m.d.

A doua idee pe care am susţinut-o este ca indemnizaţia propusă de către noi să ţină seama de realităţile naţionale actuale.

Magistraţii nu sunt absurzi, nu au pretenţii absurde. Ei se ancorează la actuala situaţie, în momentul de faţă mai dificilă, în viitor sperăm mai bună. Iar legea nu se face pentru astăzi, nu se face pentru România afectată de criză economică, legea se face pentru mulţi ani de aici în colo.

Cu toate acestea, nu pot să nu remarc faptul că chiar consacrarea acestor drepturi nu face decât să ne menţină la coada clasamentului european în materie de justiţie. După noi, mai sunt două sau trei ţări şi acest lucru rezultă chiar din documente oficiale. Este vorba de raportul Comisiei Europene pentru eficientizarea justiţiei, ediţia 2008.

Remuneraţia corespunzătoare pe care am propus-o pentru magistraţi - am subliniat că este un element al independenţei şi imparţialităţii activităţii magistratului şi, în acelaşi timp, este o componentă a luptei anticorupţie. Ea este destinată să protejeze prestigiul instituţiei, demnitatea funcţiei şi, nu în ultimul rând, să încurajeze accesul în justiţie al persoanelor valoroase provenind din categorii sociale defavorizate.

A reduce salariul în justiţie înseamnă de fapt a ataca independenţa justiţiei, a ataca sistemul justiţiei şi în ultimă instanţă statul de drept. Ar însemna să dăm posibilitatea să facă act de justiţie doar cei care au o situaţie materială considerabilă, pentru a putea face faţă exigenţelor acestei profesii.

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici