Macovei: ANI nu poate fi acuzată de partizanat politic

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate Cătălin Macovei a declarat, la RFI, că ANI nu poate fi acuzată de partizanat politic, pentru că a trimis în Justiţie foşti şi actuali demnitari din tot spectrul politic, şi a precizat că foşti şi actuali miniştri se află în atenţia instituţiei.

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului Macovei: ANI nu poate fi acuzată de partizanat politic

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate Cătălin Macovei (Imagine: Mediafax Foto)

"Acestor acuzaţii le răspundem respingându-le, în primul rând. În momentul în care nu ai argumente juridice pentru a combate cele afirmate de inspectorii de integritate, începi să arunci în media astfel de acuzaţii de partizanat politic. Noi nu putem fi acuzaţi de partizanat politic, pentru că am trimis la Parchet sau în instanţă înalţi demnitari sau foşti înalţi demnitari din tot spectrul politic. Ar fi nefiresc, ba chiar ilegal ca agenda instituţiei să fie făcută în funcţie de data la care au loc diverse evenimente ale partidelor politice. Gândiţi-vă că în primăvară va avea loc un Congres al PNL-ului, iar în vară un Congres al PDL-ului. Ar fi absurd să oprim aceste investigaţii până când respectivele evenimente politice ar avea loc. Ancheta în cazul lui Mircea Geoană a început în vara anului trecut", a spus Cătălin Macovei la RFI, întrebat cum comentează acuzaţiile de partizanat politic.

Preşedintele ANI a spus că sunt în continuare demnitari importanţi şi foşti demnitari care au investigaţii pe rolul Agenţiei Naţionale de Integritate. "Sunt şi foşti miniştri şi actuali miniştri", a precizat Macovei.

El a mai spus că nu se poate vorbi de o intensificare a activităţii ANI, ci de o anumită "maturitate instituţională la care încet-încet începe să ajungă instituţia". "Inspectorii încep să stăpânească din ce în ce mai bine procedurile şi astfel reuşim să finalizăm într-un termen mult mai scurt decât anul trecut anumite dosare şi investigaţii", a explicat Macovei.

În legătură cu cazul Mircea Dinescu, Macovei a spus că, din punct de vedere moral, acesta nu este în incompatibilitate, dar din punct de vedere legal este.

"La o primă vedere nu există nicio legătură între agricultură şi activitatea de studiere a dosarelor Securităţii, însă prevederile legale sunt limpezi: o activitate de demnitate publică este incompatibilă cu desfăşurarea oricărei alte activităţi în domeniul privat, mai ales că Mircea Dinescu este chiar administratorul acelor societăţi de agricultură", a declarat Macovei.

Preşedintele ANI a mai spus că demnitarii nu au pus mare preţ pe completarea declaraţiilor de avere, pentru că, până în 2008, când a început activitatea Agenţiei, nu exista nicio sancţiune.

"Trebuie să fim sinceri şi să spunem adevărul. Demnitarii din România, oamenii care activează în ringul public nu au pus mare preţ pe completarea acestor declaraţii de avere, pentru că în primul rând până în 2008 când a început activitatea ANI nu exista nici o sancţiune. Nu trebuie să uităm că aceste declaraţii se completează de circa zece ani, însă sancţiuni există doar de când a fost înfiinţată Agenţia Naţională de Integritate şi probabil că domniile lor au luat în derâdere această activitate", a precizat Macovei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici