- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (25.03.2017, 17:53)
- Radu Tutulan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video MAI: Luni, o nouă întâlnire între ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, şi liderii sindicali din Poliţie
Luni va avea loc o nouă întâlnire între ministrul Afacerilor Interne şi liderii sindicali din Poliţie,Carmen Dan transmiţându-le acestora, în cadrul discuţiilor de la Palatul Victoria, că are nevoie de mai mult timp pentru identificarea fondurilor pentru rezovarea inechităţilor salariale,anunţă MAI.
Urmărește
4158 afișări
"Am discutat cu reprezentanţii Guvernului revendicările noastre, cum ar fi sporul de vechime care nu e recunoscut poliţiştilor, am propus şi o compensare a acestor drepturi printr-o majorare de 20% a tuturor salariilor. Am adus în vedere inechităţile din sistem, în sănătate de exemplu sporul pentru muncă în zilele libere e de 100%, în timp ce la poliţişti e 75%. Am atras atenţia că şi actualul Guvern, la fel ca cele de până acum, majorează salariile doar anumitor categorii, ajungând să plătească un şofer de salvare cu 5.000 de lei, iar un poliţist cu salariul minim pe economie. Răspunsul lor a fost că vor verifica impactul financiar, iar săptămâna viitoare ar urmă să fie propuse o serie de amendamente astfel încât să se aplice sporurile în domeniul ordinii şi siguranţei la fel ca la sănătate. Şi tot săptămâna viitoare vom purta discuţii cu Ministerul de Finanţe pentru o majorare a salariului de 20%, etapizat, la nivelul salariilor mici, acum fiind peste 60% dintre poliţişti plătiţi cu salariu minim. Aşadar, săptămâna viitoare nu vom organiza nicio acţiune de protest, dacă Guvernul nu va face aceşti paşi şi nu va iniţia acele amendamente, vom relua acţiunile de protest. În prima faza vom aplica modelul de la Ialomiţa şi din alte judeţe, prin pichetări, iar lunar vom face mitinguri de mare amploare. De asemenea, acolo unde legea permite, în locul amenzilor, poliţiştii ar putea aplica doar avertismente, tot că o formă de protest" a declarat, pentru MEDIAFAX, Marius Ionescu vicepreşedinte SNPPC, după discuţiile cu ministrul de Interne.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, Ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, şi secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Daniela Pescaru, s-au întâlnit sâmbătă, la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor care au protestat în faţa sediului MAI şi în faţa Guvernului.
“Am mai discutat cu sindicatele din Poliţie şi în săptămânile trecute. Nu suntem aici pentru a deconta noi ce nu s-a făcut în trecut. Am deschiderea şi dorinţa de a schimba lucrurile în bine. Împreună trebuie să găsim soluţii. Vă asigur că fac parte dintr-un guvern care pune în practică exact ce a promis", a declarat ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.
"Cunoaştem discrepanţele, care s-au creat în ultimii ani în domeniul salarizării şi toţi trebuie să înţelegem că aceste probleme nu pot fi rezolvate deodată, fără a afecta semnificativ bugetul. Prin legea salarizării unitare, aceste disfuncţionalităţi vor fi soluţionate, şi se vor îndrepta toate inechităţile salariale din sistem. Fac un apel la liderii sindicali să sprijine demersurile noastre, să accepte un dialog constructiv în vederea finalizării legii unice a salarizării”, a declarat ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea.
"În cadrul întâlnirii, Ministrul Afacerilor Interne a reamintit că până la acest moment, aproape 80.000 de oameni au beneficiat de aplicarea HG nr. 1/2017 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Totodată, au fost iniţiate o serie de amendamente la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.9 din 2017, care în acest moment se află în dezbaterea Parlamentului prin care sporurile si majorările salariale, stabilite proporţional cu timpul efectiv lucrat, inclusiv sporul pentru politie judiciara, să se determine prin raportare la salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie acordat în conformitate cu prevederile legale în vigoare. În plus, se propune devansarea termenului de acordare a cuantumului salariului de merit pentru toţi poliţiştii astfel încât să fie acordat în luna aprilie şi nu în luna august cum este prevăzut în prezent, precum şi eliminarea discrepanţelor salariale dintre personalul medico-sanitar din cadrul MAI, pe de o parte, şi cei din structura Ministerului Sănătăţii", potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Interne, remis sâmbătă MEDIAFAX.
Carmen Dan a subliniat faptul că pentru rezovarea inechităţilor salariale este nevoie de mai mult timp pentru a identifica sursele de finanţare şi modalitatea tehnică prin care să fie aplicate aceste soluţii, iar o nouă întâlnire a fost programată pentru luni, 27 martie, pentru a stabili împreună alte două propuneri de amendamente la OUG nr. 9, din 2017, cu privire la sporul de permanenţă şi acordarea unui procent de 100% pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal şi sărbători legale.
Peste două mii de poliţişti au protestat, sâmbătă, în Piaţa Victoriei, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual şi Pro Lex solicitând "o salarizare corectă".
"Am ieşit în stradă pentru că am ajuns la limita puterilor. Nu mai pot, nu mai putem munci în ritmul acesta, nu mai putem face faţă solicitărilor. Şi pentru ce, pentru ce ne riscăm viaţa, pentru ce ne sacrificăm familia?! După aproape 15 ani de activitate, salariul meu este unul ruşinos. Stau zi-noapte, cald-frig, soare-ploaie în stradă, alerg după infractori şi statul mă răsplăteşte cu un salariu de aproximativ 2.000 de lei. Cerem o majorare de cel puţin 50%, aşa cum e la medici, la profesori, pentru că noi nu suntem nici mai presus, nici mai prejos decât aceştia", a declarat, pentru MEDIAFAX, Marian Dinică, poliţist la Rutieră.
"Volumul de muncă este sufocant, au plecat mulţi oameni din sistem, tot mai puţini au venit, iar cauza este aceeaşi - salariul foarte mic. Păi cum să stea cineva cu 16-18 milioane pe lună, la care se mai adaugă câteva indemnizaţii care îl duc la cel mult 2.000 de lei?! Acum eu fac munca a trei oameni, fiindcă lumea a plecat, nu s-au mai făcut angajări, iar noi a trebuit să acoperim lipsurile. Păi şi cum să rezolvăm noi mii de dosare în fiecare lună, când suntem doar o mână de oameni?! Siguranţa şi ordinea publică sunt puse în pericol în acest moment, iar dacă aceşti guvernanţi nu înţeleg că nu se mai poate aşa, poliţiştii nu vor mai ieşi în teren, iar atunci să o văd eu pe doamna ministru, pe domnii miniştri cum vor ieşi ei să apere cetăţenii! O majorare salarială de cel puţin 50% ar rezolva o parte dintre probleme, ar atrage oameni noi în sistem", a declarat, pentru MEDIAFAX, Carmen Matcă, angajat în Poliţia Română.
La manifestare au participat poliţişti, poliţişti de frontieră şi personal contractual.
Poliţiştii cer emiterea unei ordonanţe de urgenţă a guvernului care să prevadă majorarea salariilor funcţiei de bază cu 20%, calcularea sporurilor pe bază de pontaj (pentru munca de noapte, pentru condiţii grele, pentru sâmbete, duminici şi sărbători legale lucrate, pentru judiciarişti) la salariul funcţiei de bază de la 01 aprilie 2017.
De asemenea, sindicatele cer ca legea pensiilor militare să nu fie modificată.
Citeşte şi: VIDEO Protest al poliţiştilor de ziua Poliţiei Române. Oamenii legii cer majorarea salariilor
Citeşte şi: VIDEO Zeci de poliţişti au protestat în faţa Ministerului Muncii, nemulţumiţi de salarii/ Lider sindical: Olguţa Vasilescu a zis că-şi dă demisia dacă legea salarizării nu intră în vigoare
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe