Mai multe pieţe ţărăneşti ar putea fi înfiinţate în Capitală. Proiectul, dezbătut marţi de consilierii generali

Mai multe pieţe ţărăneşti, rezervate exclusiv producătorilor agricoli individuali sau organizaţi în orice formă asociativă, ar putea fi înfiinţate în Bucureşti, proiectul privind aprobarea unui acord de colaborare pe această temă urmând să fie dezbătut în şedinţa de marţi a CGMB.

Urmărește
326 afișări
Imaginea articolului Mai multe pieţe ţărăneşti ar putea fi înfiinţate în Capitală. Proiectul, dezbătut marţi de consilierii generali

Pieţe ţărăneşti ar putea fi înfiinţate în Capitală. Proiectul, dezbătut marţi de consilierii generali (Imagine: Razvan Chirita/ Arhiva Mediafax Foto)

Proiectul de hotărâre privind aprobarea unui acord de colaborare, aflat pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Consiliului General al Muncicipiului Bucureşti (CGMB), are în vedere promovarea legumelor, fructelor, produselor tradiţionale româneşti şi a producătorilor români, prin susţinerea înfiinţării aşa-numitelor pieţe ţărăneşti.

Acordul de colaborare privind susţinerea înfiinţării pieţelor ţărăneşti va fi semnat de Ministerul Agriculturii, Municipiul Bucureşti, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi Federaţia Naţională a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe "Agrostar".

Potrivit acordului, pieţele ţărăneşti vor fi rezervate în exclusivitate producătorilor agricoli individuali sau organizaţi în orice formă asociativă. Producătorii care vor vinde în pieţele ţărăneşti vor trebui să deţină certificate de producător valabile şi nu vor plăti taxe sau tarife pentru utilizarea tarabelor, cântarelor, a apei, a electricităţii, a spaţiilor de depozitare sau a materialelor publicitare.

Totodată, potrivit principiilor generale privind funcţionarea pieţelor ţărăneşti, "producătorii sunt în totalitate responsabili pentru produsele lor în faţa consumatorilor şi răspund pentru respectarea normelor legate de producerea, prelucrarea şi comercializarea produselor".

Astfel, produsele agricole şi alimentare care ar putea fi comercializate în aceste pieţele vor fi legume proaspete şi conservate, fructe de livadă şi de pădure, proaspete şi conservate, miere de albine, produse tradiţionale, precum şi produse mestesugăreşti.

Dacă proiectul va fi aprobat, Ministerul Agriculturii va avea printre atribuţii, controalele în pieţele ţărăneşti privind calitatea de producător a vânzătorilor, dar şi provenienţa produselor oferite spre vânzare.

Municipalitatea va identifica locurile optime în care vor funcţiona pieţe ţărăneşti, pe care le va comunica Direcţiei pentru Agricultură a Capitalei, va acorda autorizaţiile de funcţionare şi va administra printr-un reprezentant activitatea din acestea. De asemenea, va avea în atribuţii, prin Poliţia Locală, paza şi ordinea în zonele unde vor funcţiona pieţele.

Agrostar va avea în atribuţii colaborarea cu administraţia publică locală, pentru identificarea locaţiilor destinate organizării pieţelor ţărăneşti şi comunicarea acestora cu cei interesaţi, şi se va asigura că preţurile produselor vândute în pieţele ţărăneşti nu le depăşesc pe cele din pieţele tradiţionale.

ANSVSA va elibera, prin direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, respectiv a Municipiului Bucureşti, documente de înregistrare pentru siguranţa alimentelor a unităţilor mobile şi temporare de comercializare a alimentelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici