Majorarea tarifelor RADET | Consiliul General al Capitalei discută creşterea tarifelor pentru transportul şi distribuţia energiei termice

Consiliul General al Capitalei discută, în şedinta de miercuri, majorarea tarifelor RADET cu aproape 33% pentru transportul şi distribuţia energiei termice furnizate prin puncte termice urbane şi cu peste 30% pentru consumatorii alimentaţi din circuitul primar.

Urmărește
741 afișări
Imaginea articolului Majorarea tarifelor RADET | Consiliul General al Capitalei discută creşterea tarifelor pentru transportul şi distribuţia energiei termice

Consiliul General al Capitalei discută creşterea tarifelor pentru transportul şi distribuţia energiei termice

Pe ordinea de zi pentru şedinta din data de 30 august a Primăriei Capitalei figurează un proiect de hotărâre privind acordarea avizului de principiu a tarifelor de transport şi distribuţie a energiei termice livrată prin puncte termice urbane, de transport pentru consumatorii cu puncte termice proprii, de producţie şi distribuţie la centralele termice de cvartal şi de producere a energiei termice la centrala termică Casa Presei Libere, practicate de RADET Bucureşti.

Documentul propune majorarea tarifului pentru transportul şi distribuţia energiei termice furnizate prin puncte termice urbane, de la 106,24 lei/Gigacalorie, la 141,17 lei/Gigacalorie, fără TVA, o creştere de 32,88% faţă de tariful în vigoare.

Tariful pentru transportul energiei termice pentru consumatorii alimentaţi din circuitul primar ar putea creşte de la 61 de lei/Gcal la 80,39 lei/Gcal, fără TVA, în creştere cu 31,79% faţă de tariful în vigoare.

RADET a cerut majorarea preţurilor şi tarifelor ca urmare a modificărilor preţurilor de cumpărare a energiei termice prin deciziile ANRE prin care se modifică preţurile de producere a energiei termice furnizate de ELCEN, Vest-Energo şi CET Griviţa, decizii ce aprobă preţuri unice pentru toate categoriile de consumatori (casnici şi non-casnice) începând cu 1 iulie 2017.

Producătorul ELCEN a crescut preţul de achiziţie cu aproape 28% de la 151,42 lei/Gcal din aprilie 2011, la 193,57 lei/Gcal în iulie 2017. CET Griviţa a majorat preţul cu peste 30% de la 149,46 lei/Gcal la 194,81 lei/Gcal, iar preţul de achiziţie al Vest-Energo a crescut cu aproape 24% de la 156,31 lei/Gcal la 193,51 lei/Gcal.

„Se avizează de principiu preţurile de producere şi distribuţie a energiei terminice la Centrale Termice de cvartal la un nivel de 332,45 lei/Gcal (fără TVA) pentru energia termică furnizată consumatorilor casnici şi la un nivel de 361,97 lei/Gcal (fără TVA) pentru energia termică furnizată consumatorilor noncasnici”, se arată în proiectul publicat pe site-ul Primăriei.

„Se avizează de principiu preţurile de producere a energiei termice la Centrala Termică – Casa Presei Libere (CPL) la un nivel de 171,37 lei/Gcal (fără TVA) pentru energia termică furnizată consumatorilor casnice şi la un nivel de 195,66 lei/Gcal (fără TVA) pentru energia termică furnizată consumatorilor noncasnice”, potrivit proiectului.

Preţul apei reci a crescut, în etape, de la 2,26 lei/mc la 4,13 lei/mc, iar tariful de canalizare de la 0,5 lei/mc la 0,92 lei/mc, preţul energiei electrice active rămânând practic neschimbat.

„Începând cu 1 iulie 2017, costurile aferente activităţii de distribuţie şi transport au fost influenţate de creştere costului specific cu energia termică pierdută la transport şi distribuţie de la 44,17 lei/Gcal (în tariful actual) la 56,07 lei/Gcal. Similar, în tariful de transport al energiei termice furnizate din PT proprii, respectiv pentru activitatea de transport, de la 26,86 lei/Gcal (în tariful actual) la 34,18 lei/Gcal”, potrivit proiectului.

O altă cheltuială care influenţează tariful îl reprezintă cea cu apa de adaos, creşterea consumului specific de apă de adaos şi creşterea preţului apei de adaos furnizată de ELCEN au condus la creşterea costului specific cu apa de adaos de la 6,81 lei/Gcal la 12,72 lei/Gcal în cazul tarifului de transport şi distribuţie şi de la 3,92 lei/Gcal la 10,77 lei/Gcal, în cazul tarifului de transport pentru consumatorii alimentaţi din puncte termice proprii.

În cazul în care se vor adopta tarifele şi preţurile avizate pentru serviciile efectuate de RADET în condiţiile în care preţul energiei termice furnizate populaţiei rămâne nemodificat, va fi necesară suplimentare veniturilor RADET cu aproape 137.300.000 de lei pe an (inclusiv TVA). „Suma reprezintă necesarul suplimentar a veniturilor anuale pentru o creştere cu 34,93 lei/Gcal (fără TVA) a tarifului de transport şi distribuţie, în condiţiile în care cantitatea de energie termică furnizată consumatorului casnic va fi de 3.301484 Gcal/an”, potrivit proiectului.

Pentru producerea şi distribuţia energei termice la Centralele Termice la cvartal se propune o creştere de la 258,6 lei/Gcal la un preţ mediu de 334,05 lei/Gcal, valori ce includ şi rata de profit de 5%.

Pentru producerea energiei termice la centrala termică Casa Presei Libere, preţul va creşte de la 176,4 la 179,54, valori ce includ şi rata de profit de 5%.

Producerea apei de adaos la centrala termică Casa Presei Libere ar urma să crească de la 5,52 lei/mc la 8,45 lei/mc, valori ce includ şi rata de profit de 5%.

În cazul în care se vor adopta tarifele de producere şi distribuţie a energiei termice produse în centralele termice de cvartal avizate de principiu, în condiţiile menţinerii preţului de facturare al energiei termice furnizate populaţiei, va fi necesară suplimentare veniturilor RADET cu aproape 13.900.000 lei pe an (inclusiv TVA). Suma reprezintă necesarul suplimentar a veniturilor anuale pentru o creştere cu 73,85 lei/Gcal (fără TVA) a tarifului de producere şi distribuţie, în condiţiile în care cantitatea estimată de energie termică furnizată consumatorului casnic va fi de 158,542 Gcal/an.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici