- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Mămici cu copii, tătici şi bunici au pichetat Ministerul Muncii - FOTO
Peste o sută de persoane, mămici cu copii, tătici şi chiar bunici au pichetat, luni, sediul Ministerului Muncii, în semn de protest faţă de decizia privind reducerea indemnizaţiei pentru creşterea copilului.
Protestul s-a încheiat, iar protestatarii au depus pungi cu pamperşi folosiţi în faţa ministerului şi au transmis autorităţilor că nu sunt dispuşi să facă niciun compromis, totodată mămicile anunţându-şi intenţia de participa la mitingul de miercuri.
Reprezentanţii părinţilor au discutat cu secretarul de stat pe probleme sociale din Ministerul Muncii, acesta spunându-le că, deocamdată, sunt mai multe variante în discuţie privind reducerea indemnizaţiei şi că nu este luată o decizie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Curtea de Justiţie a UE amendează în premieră Comisia Europeană pentru încălcarea GDPR
-
Emil Hurezeanu, despre Visa Waiver: Va fi nevoie de o autorizare electronică în sistemul ESTA
-
Burduja: Gazele din Marea Neagră vor ajunge mai întâi în România şi doar surplusul va fi vândut
Mămicile i-au cerut secretarului de stat ca printre variantele de discuţii să se afle şi propunerea lor de a nu diminua indemnizaţia pentru creşterea copilului.
Din delegaţia cu care a discutat reprezentanţii Ministerului Muncii a făcut parte şi Lavinia Şandru, fost deputat PIN, care a declarat, la finalul întâlnirii, că a explicat reprezentanţilor din minister de ce a fost introdusă această indemnizaţie şi de ce aceasta nu poate fi diminuată.
"Atunci când a fost gândită această indemnizaţie a avut în vedere relansarea natalităţii. Dacă negociem acum înseamnă că suntem dispuşi să negociem viitorul României. I-am cerut secretarului de stat să nu negocieze cu nimeni", a declarat Lavinia Şandru.
Unul dintre consilierii din minister care a participat la întâlnire, Radu Godeanu, a afirmat că nu a fost luată nicio decizie privind cuantumul indemnizaţiei şi a precizat că acesta va fi stabilit după consultarea patronatelor şi sindicatelor.
Părinţii şi bunicii adunaţi în faţa ministerului au scandat "Ruşine, ruşine să vă fie", "Am muncit şi-am cotizat, nu-i pomană de la stat", "Incompetenţii", "Furăcioşii", "Noi impozit am plătit, nu negociem nimic".
Protestatarii au avut mai multe bannere inscripţionate cu mesaje precum "Cu borduri şi săli de sport vom creşte copiii în cort", "Lăsaţi-ne 85 % pentru o generaţie mai cultă", "Copii sunt viitorul ţării, copiii de azi contribuabilii de mâine", "Puşca şi cureaua lată, ce pamperşi aveam odată", "Pamperşi pentru Băsescu" şi "Respectaţi mamele, nu ne furaţi dreptul la alăptare".
Părinţii au avut în mâini jucării ale copiilor cu care fac zgomot, iar unii au pamperşi folosiţi.
Protestatarii au depus la Ministerul Muncii o scrisoare deschisă
O delegaţie a protestatarilor a fost acceptată să între în sediul Ministerului Mediului pentru a depune o scrisoare deschisă adresată ministrului Muncii, Mihai Şeitan, premierului Emil Boc şi preşedintelui Traian Băsescu.
În scrisoare părinţii susţin că sunt profund dezamăgiţi de măsurile pe care Guvernul intenţionează să le aplice referitoare la reducerea indemnizaţiei pentru creşterea copiilor, a alocaţiilor pentru nou-născuţi, precum şi eliminarea trusoului pentru nou-născuţi.
"Efectele directe se vor vedea în scăderea natalităţii în România în următorii ani, creşterea numărului abandonului copiilor, dar şi al avorturilor în contextul crizei economice care afectează categoriile sociale vulnerabile. Familiile nonparentale sau cele cu mulţi copii riscă să ajungă la limita subzistenţei putând deveni pe termen lung o categorie de persoane asistate social, fapt care va atrage cheltuieli suplimentare la bugetul de stat", se arată în scrisoarea protestatarilor.
Aceştia atrag atenţia că sumele plătite lunar ca indemnizaţii pentru creşterea copilului nu reprezintă o povară pentru bugetul de stat, precizând că în luna martie primeau indemnizaţie aproximativ 193 de mii de persoane, plăţile cumulând aproape 190 de milioane de lei.
"Economia care s-ar realiza la bugetul de stat prin reducerea indemnizaţiei de la nivelul actual de 85 la sută este infimă dacă luăm în calcul că, din totalul beneficiarilor, doar 2.400 primeau valoarea maximă de 4.000 de lei, în timp ce 124.500 primeau 600 de lei. Ca atare contribuţia la buget ar fi de sub 0,02 la sută, însă măsura constituie un sactificiu considerabil pentru viitorul copiilor", se mai arată în scrisoare.
Semnatarii scrisorii spun că nu sunt dispuşi să accepte nicio variantă de compromis privind sumele de care copiii ar trebui să beneficieze din partea statului şi care sunt stabilite prin acte normative.
Protestatarilor li s-a alăturat şi fostul secretar de stat de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Ileana Savu, care a afirmat că decizia de diminuare a indemnizaţiei încalcă drepturile copilului, deoarece lipsa acestor bani în bugetul unei familii va afecta în mod direct sănătatea şi educaţia copilului.
Ileana Savu a precizat că pot fi găsite alte soluţii pentru ca această măsură să nu fie aplicată, una dintre acestea fiind reducerea cheltuielilor care nu ţin de salarii din ministere.
"Ca fost secretar de stat, credeţi-mă că ştiu că sunt bani în ministere şi nu mă refer la fondurile de salarii. Gândiţi-vă că doar în acest an Ministerul Muncii alocă 800.000 de euro pentru organziarea de seminarii în cadrul Anului European pentru combaterea sărăciei şi a excluziunii sociale", a declarat Ileana Savu.
Guvernul Boc intenţionează reducerea indemnizaţiei pentru creşterea copilului de la 1 iunie, precizând că în perioada imediat următoare va fi decis dacă diminuarea va fi operată prin introducerea unui procent mai scăzut decât cel actual, de 85 la sută din media veniturilor pe ultimele 12 luni, sau dacă va fi impusă o sumă fixă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO