Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov: Prin proiectul legii sănătăţii, sistemul public de urgenţă va dispărea în doi ani
Sistemul public de urgenţă, integrat şi bine pus la punct va dispărea în doi ani prin noul proiect al legii sănătăţii din cauza concurenţei neloiale şi incorecte dintre public şi privat, operatorii comerciali făcând servicii limitate în funcţie de banii pe care îi au.
Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov: Prin proiectul legii sănătăţii, sistemul public de urgenţă va dispărea în doi ani(Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
"Legea 95/2006 este permisivă lăsând deschis accesul operatorului comercial într-o anumită partea a sistemului de urgenţă, respectiv consultaţii de urgenţă la domiciliu şi trasporturi. În schimb, operatorul comercial nu poate participa, prin legea sănătăţii din 2006 la preluarea cazurilor grave şi foarte grave în situaţii de calamitate şi dezastre şi accidente cu victime multiple", a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov, dr. Alis Grasu.
Aceasta a spus că în Bucureşti, în 2010, operatorii privaţi au efectuat 36.623 de consultaţii la domiciliu, iar în 2011 - 34.516, pentru că pentru atâtea au dat echipaje.
"Atât au avut buget, atât au lucrat. În schimb, ambulanţa publică a lucrat indiferent dacă a primit banii sau nu, peste program şi cu un deficit de personal consistent", a mai spus managerul SABI.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Misterul accidentului aviatic din Coreea de Sud se adânceşte. Datele de zbor şi înregistrările audio s-au oprit cu 4 minute înainte de accident. Investigator: "Este rar"
-
ANALIZĂ ZF. În România importurile asigură 60% din consumul de produse lactate în România
-
Ion Cristoiu: O moştenire a Războiului Rece: NATO
SABI are un deficit de 26 la sută de personal faţă de numărul de posturi aprobat în statul de funcţii şi 40 la sută deficit de personal faţă de normativul de personal, a adăugat medicul Alis Grasu.
"Cu toate acestea, activitatea SABI se desfăşoară fără întreruperi, fondurile primite de la Casa de Asigurări de Sănătate fiind mai mici decât deconturile. Altfel spus, Casa de asigurări de sănătate decontează numai ceea ce se contractează, dar solicitările realizate sunt mereu mai mari. Mai concret, avem contract spre exemplu, pentru trei milioane de solicitări, dar primim cu 500 de solicitări mai mult. Credeţi că ne-am putem opri la cele trei milioane de solicitări contractate şi să refuzăm solicitările care vin peste această cifră? Nu, noi nu am putut şi nu vom putea să refuzăm niciodată pacienţi pe motiv că nu mai avem bani. Să vă dau un exemplu, o sumă de 22.636.019 lei nu a fost decontată niciodată de casa de asigurăi de sănătate, adică banii nu au fost niciodată primiţi de SABI, deşi am lucrat pentru ei, am răspuns solicitărilor bolnavilor", a explicat managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov.
Mai mult, angajaţii SABI lucrează în ture de câte 12 ore astfel încât să fie asigurată continuitatea activităţii fără întrerupere.
"Pentru a asigura continuitatea activităţii au fost acumulate ore suplimentare care trebuie date personalului ca ore recuperate sau ca timp liber plătit. În acest moment, pentru a nu diminua capacitatea de intervenţia la SABI sunt peste 100.000 de ore supliemntare nerecuperate de personal. Aş vrea să ştiu când un operator comercial va presta ore supliemntare neplătite. De asemenea cei 62 de ambulanţieri (şoferi) ai SABI au efectuat 7000 de ore de voluntariat în binele pacineţilor", a adăugat medicul Alis Grasu.
În plus, în contextul în care finanţarea este aceeaşi şi în 2012 un număr mai mare de operatori comerciali va diminua şi mai mult resursele existente, tot în detrimentul SABI.
"În sistem nu vin mai mulţi bani, decât atât va apărea concurenţă neloială între public şi privat. Operatorul privat va putea oferi stimulente, bonusuri şi salarii mai mari, salariaţii ambulanţelor publice vor migra firesc spre cei care plătesc mai bine, iar în cel mult doi ani, sistemul public de urgenţă, integrat şi bine pus la punct va dispărea lăsând statul fără mijloace de intervenţie pentru urgenţele majore. Apoi , toate progresele obţinute până acum prin integrarea activităţii de urgenţă din spital şi prespital inclusiv sistemul de telemedicină, va dispărea imediat întrucât operatorii nu vor cheltui pentru dotarea la standarde a ambulanţelor lor", a adăugat managerul Alis Grasu.
Acesata a susţinut că, poate în primul an, după ce va fi extinsă aria privată, cheltuielile vor fi mai mici, dar ulterior vor fi suportate din bani publici.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO