Mandatul generalului Ciucă în funcţia de şef al Statului Major al Apărării, prelungit cu un an

Mandatul generalului Nicolae Ciucă în funcţia de şef al Statului Major al Apărării a fost prelungit cu un an, potrivit anunţului de pe site-ul Preşedinţiei, iar decizia vine ca urmare a lipsei "unei propuneri de numire".

Urmărește
1706 afișări
Imaginea articolului Mandatul generalului Ciucă în funcţia de şef al Statului Major al Apărării, prelungit cu un an

Mandatul generalului Ciucă în funcţia de şef al Statului Major al Apărării, prelungit cu un an

"În temeiul prevederilor art. 92 alin. (1), art. 94 lit. c) şi ale art. 100 din Constituţie, ale Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Legii nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, luând act de lipsa unei propuneri de numire, potrivit legii, în funcţia de şef al Statului Major al Apărării, reţinând necesitatea asigurării continuităţii conducerii armatei, în condiţiile în care mediul regional şi internaţional de securitate se află în continuă schimbare şi având în vedere rezultatul dezbaterilor din cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din data de 28 decembrie 2018, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 28 decembrie a.c., decretul privind prelungirea mandatului de şef al Statului Major al Apărării cu un an domnului general Ciucă Gheorghe Nicolae-Ionel, numit prin Decretul nr. 950/2014", se arată în anunţul de pe site-ul preşedinţiei.

Articolele invocate de preşedinte sunt:

Art 92 alin (1), Constituţie: Preşedintele României este comandantul forţelor armate şi îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Art 94 lit. c), Constituţie: numeşte în funcţii publice, în condiţiile prevăzute de lege;

Art 100, Constituţie. (1) În exercitarea atribuţiilor sale, Preşedintele României emite decrete care se publică în Monitorul Oficial al României. Nepublicarea atrage inexistenţa decretului.

Legea nr. 80/1995:

Legea nr. 346 din 21 iulie 2006 (art. 12): şeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată. El este numit de Preşedintele României, la propunerea ministrului apărării naţionale, cu avizul primului-ministru, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, că decretul pentru prelungirea mandatului şefului SMG, Nicolae Ciucă, semnat de preşedintele Klaus Iohannis, nu respectă condiţiile de legalitate şi creează premisele unui conflict juridic de natură constituţională.

”În privinţa CSAT, potrivit prevederilor legii 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, preşedintele nu are atribuţia de a prelungi mandatul şefului Statului Major al Apărării. Atât numirea, cât şi eventuala prelungire a mandatului se face numai la propunerea ministrului Apărării, cu avizul primului ministru, iar în şedinţa de astăzi (vineri-n.r.) nu a fost discutată posibilitatea acestei prelungiri. Aşadat, decretul anunţat de preşedinte considerăm că nu respectă condiile de legalitate şi creează premisele unui conflict juridic de nmatură constituţională”, a declarat premierul Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de guvern.

Ministrul Apărării Gabriel Leş a declarat, după refuzul lui Klaus Iohannis de numire a propunerii MApN în funcţia de şef al Statului Major, că în ianuarie va veni cu o nouă propunere, iar preşedintele putea să prelungească mandatul lui Nicolae Ciucă doar la propunerea ministrului.

"Nu are argumente, nu a avut. Doar că nu sunt legale, fără să spună de ce nu sunt legale (...) L-am întrebat ce e nelegal", a declarat ministrul Gabriel Leş, la Antena 3.

Ministrul a mai afirmat că propunerea pentru funcţia de şef al Statului Major a fost Dumitru Scarlat, reprezentantul militar al României la NATO şi UE. Dar pentru ca acesta să poată ocupa funcţia, trebuia să fie şef de Stat Major al unei categorii de forţă. Pentru acest lucru, ministru a propus mutarea sa în funcţia de şef al Statului Major al Forţelor Terestre, deţinută în prezent de generalul maior Dumitru Uifălean, iar acesta din urmă să ia locul generalului Scarlat în poziţia de reprezentantul militar al României la NATO şi UE.

"Mi-a spus (n.r.: preşedintele) că <<nu accept să muţi oameni de ici colo, că sunt pe unde sunt>>", a mai spus ministrul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici