- Home
- Social
- ALBA IULIA, (22.09.2013, 20:16)
- Pacala Dana , Dan Lungu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MANIFESTARE pentru proiectul de la Roşia Montană: Minerii care au coborât în subteran la Roşia Montană au revenit la suprafaţă, unde continuă protestul
Cei 33 de mineri care au coborât din nou în subteran la Roşia Montană (Alba), duminică seară, solicitând aprobarea proiectului minier din localitate, au ieşit la suprafaţă, unde continuă protestul alături de alte câteva sute de persoane.
Urmărește
421 afișări
MANIFESTARE pentru proiectul de la Roşia Montană: Cei 33 de mineri au coborât din nou în subteran, pentru un protest de câteva ore (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Cei 33 de mineri care au intrat, duminică, în jurul orei 18.30, în galeria Cătălina Monuleşti din Roşia Montană, solicitând aprobarea proiectului minier din zonă, au ieşit din subteran după mai mult de două ore şi continuă protestele la gura minei, alături de alte câteva sute de persoane, colegi, membri ai familiei, localnici.
Liderul Sindicatului "Viitorul Mineritului" Roşia Montană, Cristian Albu, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că, prin această acţiune, minerii au vrut să arate condiţiile din subteran şi să lanseze o invitaţie de a vizita zona celor care vor să îşi facă o "părere reală" despre proiectul minier.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Albu a spus că în Piaţa Universităţii din Bucureşti, dar şi în alte localităţi din ţară opozanţii proiectului minier protestează de fapt faţă de un investitor care vrea să creeze locuri de muncă, să ecologizeze zona şi să protejeze patrimoniul.
"E incredibil ce se întâmplă în România. Oamenii ies în stradă împotriva unui investitor care creează locurilor de muncă, care reabilitează patrimoniul şi care repară ceea ce s-a fost distrus ecologic de-a lungul timpului în zonă. Cea mai mare problemă a zonei Apusenilor este depopularea, iar dacă nu se vor crea locuri de muncă oamenii vor pleca în străinătate", a mai spus Albu.
Potrivit sursei citate, protestatarii intenţionează să rămână la galeria Cătălina Monuleşti până în jurul orei 22.00.
Protestul din subteran al celor 33 de mineri de la Roşia Montană a fost transmis pe internet, pe site-ul Sindicatului "Viitorul Mineritului" Roşia Montană. Acţiunea ortacilor a avut loc la o adâncime de circa 250 de metri, într-un spaţiu mai larg din galerie, şi nu în zona în care s-au blocat în urmă cu aproximativ zece zile.
Cei 33 de mineri care s-au blocat, în urmă cu aproximativ zece zile, în galeria minieră Cătălina-Monuleşti, au coborât din nou în subteran duminică, în jurul orei 18.30, în semn de protest, ei cerând aprobarea proiectului minier şi crearea de locuri de muncă.
Pe de altă parte, tot duminică seară, în trei oraşe din judeţul Alba, respectiv Alba Iulia, Aiud şi Câmpeni, câteva sute de oameni au protestat, cerând respingerea proiectului minier de la Roşia Montană.
Proteste similare au loc, duminică seară, în Bucureşti, dar şi în alte oraşe din ţară, între care Timişoara, Iaşi şi Cluj-Napoca, dar şi peste hotare.
Citeşte şi:
A PATRA duminică de PROTESTE faţă de proiectul Roşia Montană. Peste 10.000 de manifestanţi, pe Şoseaua Pantelimon
În urmă cu aproximativ zece zile, 33 de mineri de la Roşia Montană s-au blocat în subteran, cerând deplasarea în zonă a lui Crin Antonescu. Ei au ieşit la suprafaţă în urmă cu o săptămână, după ce premierul Victor Ponta le-a promis că le va aduce Comisia parlamentară.
Citeşte şi:
Victor Ponta se află la Roşia Montană. Minerii au ieşit din subteran împreună cu premierul
Parlamentarii din Comisia specială pentru proiectul de lege privind Roşia Montană au decis, miercuri, să meargă peste o săptămână la faţa locului, vizita urmând să dureze două zile.
Citeşte şi:
Parlamentarii merg la Roşia Montană peste o săptămână. Comisia specială va discuta şi cu protestatarii din Piaţa Universităţii
Conform deciziei conducerii Parlamentului, până la 1 octombrie se vor depune amendamente la comisie din partea senatorilor şi deputaţilor, iar până la 20 octombrie urmează să fie elaborat un raport asupra proiectului de lege propus de Guvern.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, duminică, la Roşia Montană, la ieşirea din galeria minieră Cătălina-Monuleşti, că cei care sunt împotriva proiectului trebuie să propună soluţii pentru locuri de muncă, el adăugând: "Nu poţi să fi numai aşa, Gică Contra".
Citeşte şi:
Zgonea: Cei care resping proiectul Roşia Montană să aducă soluţii. Nu pot fi doar Gică contra
Preşedintele Camerei a precizat că a coborât în galeria minieră pentru a da un mesaj de normalitate colegilor săi din Parlament, un mesaj prin care vrea să arate că "dacă vrei să iei o decizie, trebuie să te documentezi în prealabil şi să asculţi atât argumente pro cât şi argumente contra".
Din 1 septembrie, în centrul Capitalei şi în mai multe oraşe din ţară au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană. Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Victor Ponta se află la Roşia Montană. Minerii au ieşit din subteran împreună cu premierul
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe