Marile DEZASTRE ale paradelor aviatice, soldate cu zeci de morţi. Este pilotul de la Borcea un erou? Ipoteza cutremurătore a refuzului de a se catapulta

Show-urile aviatice sunt adevărate atracţii pentru public, mai ales pentru copii, însă, la aceste parade s-au petrecut şi dezastre soldate cu zeci de morţi. Potrivit lui Sorin Stoicescu, specialist în aviaţie, pilotul decedat, sâmbătă, ar fi refuzat o catapultare din timp, pentru a evita o tragedie.

Urmărește
13613 afișări
Imaginea articolului Marile DEZASTRE ale paradelor aviatice, soldate cu zeci de morţi. Este pilotul de la Borcea un erou? Ipoteza cutremurătore a refuzului de a se catapulta

Marile DEZASTRE ale paradelor aviatice, soldate cu zeci de morţi. Este pilotul de la Borcea un erou? Ipoteza cutremurătore a refuzului de a se catapulta

Incidentul aviatic de sâmbătă, de la baza Borcea, în care pilotul Florin Rotaru şi-a pierdut viaţa după ce s-a prăbuşit cu un MiG 21 LanceR, s-ar fi putut transforma într-un adevărat dezastru, dacă militarul s-ar fi catapultat la timp, astfel încât să-şi salveze viaţa. Această teorie îi aparţine lui Sorin Stoicescu, fost şef al Aviaţiei Civile din România.

„Piloţii sunt foarte bine instruiţi în astfel de situaţi, iar educaţia lor este foarte strictă. Nu au voie să se catapulteze şi să rişte ca aeronava să ajungă în zona unde se află publicul. Eu presupun că pilotul nu a vrut să se catapulteze, că să evite astfel o tragedie”, a declarat, Agenţiei MEDIAFAX, Sorin Stoicescu.

Potrivit acestuia, la show-urile aviatice există reglementări foarte stricte, prin care avioanele nu pot zbura pe deasupra zonei unde se află publicul, însă, de multe ori, aeronavele, mai ales cele de vânătoare pot ajunge în zonele respective, asta datorită vitezei foarte mari de rulare.

De-a lungul vremii, în lume, s-au întâmplat numeroase accidente la paradele aviatice, care s-au soldat cu zeci de morţi şi sute de răniţi. Una dintre aceste tragedii a avut loc în anul 2002, în Ucraina, după ce un pilot a manevrat greşit un avion de vânătoare Suhkoi, pe care l-a scăpat de sub control. Aparatul a intrat în plin în public şi a ucis aproape 80 de persoane, majoritatea copii. Pilotul şi copilotul au apucat să se catapulteze, rămânând în viaţă, fiind condamnaţi, în 2005, de către un tribunal militar din Ucraina la 14 respectiv 8 ani de închisoare, fiind traşi la răspundere pentru această tragedie.

În anul 2015, un avion s-a prăbuşit şi a provocat mai multe victime la un miting aviatic în Brighton, pe coasta sudică a Angliei. Peste 10 persoane şi-au pierdut viaţa, după ce avionul s-a prăbuşit pe o şosea de lângă Aeroportul Shoreham, unde avea loc mitingul aviatic.

Una dintre cele mai cunoscute tragedii de la un show aviatic datează din august 1988 şi s-a petrecut la baza militaă Ramstein din Germania, unde piloţii celebrei formaţii Frecce Tricolori au produs o coliziune în urma căruia o aronavă s-a prăbuşit peste public, ucigând 70 de persoane.

Reamintim faptul că un aparat de zbor MIG 21 Lancer s-a prăbuşit sâmbătă, între judeţele Ialomiţa şi Călăraşi. Mii de oameni se aflau în zonă şi participau la evenimentele dedicate Zilei Porţilor Deschise, la Baza 86. Pilotul şi-a pierdut viaţa.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici