Video Marius Tucă Show. Gelu Voican Voiculescu: Numai Stănculescu a privit momentul execuţiei Ceauşeştilor. Eu nu am apucat să ies

Gelu Voican Voiculescu a vorbit la emisiunea „Marius Tucă Show” despre procesul Ceauşeştilor, a explicat de ce nu a văzut execuţia Ceuşeştilor, de ce nu a fost filmat momentul împuşcării celor doi, dar şi despre existenţa teroriştilor şi acuzaţiile ce i se aduc în dosarul Revoluţiei trimis recent în judecată.

Urmărește
3674 afișări

Deşi Gelu Voican Voiculescu a fost considerat „călăul Ceauşeştilor”, fostul membru CFSN nu a fost prezent la execuţia propriu-zisă a lui Nicolae şi a Elenei Ceauşescu, din 25 decembrie 1989, de la Târgovişte.

Invitat prin telefon la emisiunea „Marius Tucă Show”, analistul politic Ion Cristoiu a afirmat că inculparea lui Ion Iliescu şi trimiterea sa în judecată în dosarul Revoluţiei reprezintă o premieră pentru un fost preşedinte al României şi a criticat tăcerea PSD în acest caz.

Redăm principalele declaraţii ale lui Gelu Voican Voiculescu şi Ion Cristoiu la emisiunea „Marius Tucă Show”:

Gelu Voican Voiculescu, despre hiba dosarului Revoluţiei: “Tot ce s-a întâmplat atunci a fost pe fondul unei mari dezordini şi existenţa noastră şi apariţia noastră a împiedicat instalarea haosului. Gândiţi-vă totuşi că apa a curs, electrica a funcţionat în toate aceste 5 zile. Practic, maşinăria statală a funcţionat din în inerţie pentru că noi, şi aici este viciul acestui dosar, noi în perioada 22-27 decembrie, inclusiv 25 decembrie când au murit cei 862, noi nu am exercitat efectiv puterea revoluţionară. Am dat două decrete, cinci comunicate şi patru decrete-lege”.

Gelu Voican Voiculescu, despre terorişti: “Din anumite cifre, au fost între 800 şi 1200 suspectaţi arestaţi din confuzii, din diverse motive. Dar câţiva chiar erau terorişti din ăstia care au fost bătuţi şi identificaţi. Nu se ştie cine i-a eliberat pentru că noi când am venit la putere nu aveam forte de ordine proprii, am preluat aceeaşi miliţie, aceeaşi armată. Şi într-un mod foarte bizar, straniu, în momentul în care ne-am liniştit şi ne-am adresat 'dar unde sunt cei arestaţi?' 'A, păi au fost eliberaţi'. Şi tot timpul ni s-a spus că era o confuzie, nu făcuseră nimica. Şi-au fost şi ăia arestaţi la Radio, iarăşi, extrem de suspecţi.”

Ion Cristoiu, despre inculpaţii în dosarul Revoluţiei: “Cum să extragi într-un asemenea dosar că de fenomenul din acele zile fapt l-au făcut Iliescu şi Voican Voiculescu, cu cine? Adică ei s-au dus şi la televizor, ei spuneau şi lui Caramitru, şi lui Brateş, şi la toţi, dădeau ordin la diferite unităţi militare să se bată între ele? Adică, undeva… Şi ce este uimitor şi ne arată că tot acest dosar este hai să-I spunem electoral, e faptul că nu are nicio legătură cu adevărul despre Revoluţie.  După părerea mea e un dosar de campanie electorală. Ion Iliescu este asociat cu PSD, este totuşi fondatorul PSD şi ei au spus iată un nou mijloc electoral.

Ion Cristoiu, despre PSD şi Ion Iliescu: “Altă nerozie zice asa: campania împotriva lui Augustin Lazăr a fost declanşată de PSD deoarece voia să contracareze dosarul Revoluţiei. Păi care dosarul Revoluţiei? PSD nu a avut un scâncet. Între noi fie vorba, cu mici excepţii, domnul Ion Iliescu a rămas singur. Este inimaginabil. În decembrie 1989, alături de Ion Iliescu în echipa aia au fost mulţi. Unii au fost puşi miniştri de Ion Iliescu urmare a acestei să-I zicem în ghilimele, ticăloşii. Ei unde sunt? Nu ar fi normal ca ei să-i ia apărarea?”.

Ion Cristoiu, despre premierele generate de dosar : “Avem un moment istoric. Sunt uluit că în România această trimitere în judecată…. o premieră în care a fost trimis în judecată un preşedinte al României. Doi. Un preşedinte al României care e trimis în premieră pentru crime împotriva umanităţii şi trei, un preşedinte al României care e trimis în judecată pentru crime împotriva umanităţii că l-a răsturnat pe Ceauşescu”.

Ion Cristoiu, despre acuzaţiile din Dosarul Revoluţiei: “Teza lor, am văzut şi din comunicat şi cred că asta, este o teză de tip rechizitoriu la DNA. Adică, vreo jumătate din rechizitoriu va fi prezentarea din punct de vedere istoric, cu documente şi din cărţi a faptului că Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu conduceau ţara la momentul respectiv. După ce demonstrează asta, ei fac următorul raţionament de tip DNA dacă ei conduceau, nu se poate să nu fi determinat ei moartea a 862 de oameni. (…) e aberant să spui că doi oameni au provocat un fenomen care este aproape unic în lume. Au fost 3-4 zile de nebunie”.

Gelu Voican Voiculescu, depre procesul soţilor Ceauşescu: “A fost un proces politic şi imperfect ca şi procesul Mariei-Antoaneta, a lui Petin. Procesele politice nu sunt exemplare din punct de vedere juridic. Virgil Anagnoste şi Nicolae Bogdănescu, nişte autorităţi în drept au spus atunci că s-au respectat  garanţiile procesuale. Că procesul a fost defectuos, că s-a întâmplat tot ce am văzut este altceva. Dar în sine procesul nu poate fi aşa uşor desfiinţat, ca proces”

Ion Cristoiu despre implicarea serviciilor străine: “Fenomenul terorist, încep să cred, ştiind ce înseamnă operaţiuni secrete ale unor mari servicii planetare, că a fost o operaţiune de serviciu secret străin, care nu a lăsat nicio urmă. Dacă era intern, nu avea cum să nu rămână o urmă. N-avea cum! (…) Acest fenomen terorist este atât de bine făcut din punct de vedere al psihozei, al mijloacelor, încât nu cred că erau români. Dacă au făcut românii asta, eu sunt mândru că sunt român (...) Se poate crea din punct de vedere al psihozei colective o nebunie. Dar pentru asta trebuie să fii meseriaş. Nu cred că Armata Română era în stare de aşa ceva. Dacă era în stare de aşa ceva, câştiga la Stalingrad”.

Gelu Voican Voiculescu, despre singurul terorist dovedit: „La Braşov a fost prins în 22 decembrie un singur terorist dovedit cu acte. Poştaşul Mohanu care trăgea dintr-un cimitir în populaţia din Braşov. Şi, când a fost prins şi dezarmat şi arestat, a declarat că face parte dintr-o grupă de 5-6 inşi care au ordin să omoare oameni ca să stârnească panică. Procuratura Militară de atunci a întocmit acte, interogatorii, timp de două zile în care ăsta descrie ceea ce v-am spus acuma în detaliu şi în a treia zi a fost găsit în celulă cu coşul pieptului zdrobit de parcă s-ar fi aruncat 100 de kg pe el. Şi la Procuratură există aceste depoziţii”.

Gelu Voican Voiculescu, despre absenţa la execuţia soţilor Ceauşescu: “Nu am apucat să ies. Eu vorbeam cu răposatul Gică Popa şi cu Mugurel Florescu, despre cum să organizăm dispozitivul execuţiei. Înţelegeţi-mă că nu am organizat în viaţa mea o execuţie. Şi imaginam un careu, procurorul trebuia să mai citească o dată minuta sentinţei şi în timp ce dezbăteam aceste aranjamente, cu comanda, cu plutonul de execuţie, cu ofiţerul care comanda trebuia să ordone...”

Gelu Voican Voiculescu, despre motivul pentru care nu s-a filmat execuţia:  „Erau 8 oameni de la Boteni, iar trei s-au ales spontan, în frunte cu Ion Boeru, şi au ieşit şi s-au grăbit şi au tras fără nicio comandă. Eram înauntru şi s-au auzit rafale şi eu mi-am dat seama că ei sunt cei împuşcaţi şi mi-am făcut o cruce (...) Numai Stănculescu care s-a nimerit în curte, a privit momentul execuţiei, iar colonelul Baiu a apucat să-i filmeze când deja când erau căzuţi, cum se şi vede. A ratat execuţia, depindea de un fir care sărise din priză. El a apucat să iasă în prag şi să pună camera pe ei când erau deja căzuţi, dar la câteva secunde după ce au căzut”.

Ion Cristoiu, despre sentinţa în dosarul Revoluţiei: “Nu dau nici o şansă unei sentinţe împotriva lui Ion Iliescu, că la el mă refer în principal. Dl Ion Iliescu este dator măcar acum să iasă şi să se apere în public. De ce nu se apără? Până la urmă disputa e în faţa istoriei şi a opiniei publice, nu în faţa tribunalului. Pentru mine e un mare mister. Măcar să reamintească tinerei generaţii din punctul său de vedere… Sunt acum generaţii care nu mai ştiu ce s-a întâmplat atunci”.

Interviul integral îl puteţi urmări în VIDEO.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici