Marton Arpad e împotriva interceptării suspecţilor: Nu vreau să revenim la perioada lui Ceauşescu

Deputatul UDMR Marton Arpad a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că este împotriva interceptării suspecţilor şi consideră justificate actualele prevederi ale CPP deoarece în caz contrar România s-ar întoarce la perioada lui Ceauşescu, admiţând însă că până în prezent măsura a fost posibilă.

Urmărește
379 afișări
Imaginea articolului Marton Arpad e împotriva interceptării suspecţilor: Nu vreau să revenim la perioada lui Ceauşescu

Deputatul UDMR Marton Arpad (Imagine: Ştefan Micsik/Mediafax Foto)

Marton Arpad, co-iniţiator al amendamentului la CPP prin care a fost eliminată posibilitatea interceptării suspecţilor, a fost întrebat care a fost motivul pentru care a propus abrogarea prevederii din varianta actului normativ propus de Guvern în 2009.

"Am observat că din păcate presa din România atât de uşor poate fi manipulată încât nu-şi dă seama împotriva a ce se luptă. A existat o perioadă în România când orice persoană care cică a fost suspectată putea să fie ascultată, deci orice persoană. Aici unde vine manipularea, că se zice că acei urâţi corupţi nu pot fi ascultaţi. Dar dacă rămâne varianta cu suspectul, deci orice suspect este fără nicio formă prealabilă, fără nimic, poate fi ascultat telefonul oricărei persoane. Asta înseamnă inclusiv ascultarea presei", a susţinut deputatul UDMR.

El a precizat că dacă ar fi rămas în vigoare textul propus de Guvern atunci "însemna că orice persoană care cică este suspectată putea să fie ascultată". "Noi am spus că (poate fi ascultată, n.r.) numai atunci când porneşte acea urmărire (penală, n.r.) şi când, pentru o perioadă strictă – deci nu cât doreşte muşchii cuiva – pe de o parte, pe de altă parte cu acordul judecătorului de drepturi civile. Mi se pare o prevedere clară, normală, într-un stat de drept. Eu nu vreau să revin la situaţia din perioada lui Ceauşescu, când cu toţii ne-am temut că vom fi ascultaţi. Nu vreau...cine doreşte, să lupte să revenim la acea perioadă, eu nu vreau (...) Eu voi lupta în continuare pentru întronarea statului de drept în România", a precizat Marton Arpad.

Deputatul UDMR a fost întrebat care ar fi fost problema în situaţia în care ar fi fost posibilă interceptarea suspecţilor, în contextul în care există procedura avizării măsuri supravegherii de către un judecător, iar persoana care ar fi făcut obiectul ascultării urma să fie înştiinţată imediat după finalizarea supravegherii.

"Nu văd nicio problemă. Ar fi o problemă dacă s-ar reveni la perioada dinainte de ’89, eu nu vreau să revin la acea perioadă, sunt oameni care doresc, luptă cu tot dinadinsul", a mai spus Marton Arpad.

Totuşi, el a admis faptul că până la intrarea în vigoare a noului Cod de procedură penală, pe 1 februarie, este posibilă interceptarea suspecţilor conform legislaţiei în vigoare.

Fostul senator PSD, actual judecător CC, Toni Greblă şi deputatul UDMR Marton Arpad sunt autorii amendamentului prin care a fost eliminată din CPP propus de Guvern posibilitatea interceptării tehnice a suspecţilor, rămânând doar articolul care se referea doar la faza începerii urmăririi penale.

Cei doi parlamentari au semnat un amendament pentru eliminarea alineatului (2) al articolului 137 din Codul de Procedură Penală propus de Guvern şi transmis Parlamentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici