Măsuri în asistenţa socială: Solicitanţii de ajutoare vor depune un dosar în loc de trei

Guvernul a adoptat o hotărâre prin care introduce noi măsuri de simplificare în asistenţa socială, printre care reducerea numărului de dosare de cerere a ajutorului social şi eliminarea burselor şcolare din categoria veniturilor care se iau în calcul la stabilirea drepturilor de beneficii sociale.

Urmărește
791 afișări
Imaginea articolului Măsuri în asistenţa socială: Solicitanţii de ajutoare vor depune un dosar în loc de trei

Măsuri în asistenţa socială: Solicitanţii de ajutoare vor depune un dosar în loc de trei (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)

Potrivit noilor măsuri, pentru obţinerea venitului minim garantat şi a alocaţiei pentru susţinerea familiei solicitantul va depune un singur dosar iar în cazul în care iniţial se stabileşte dreptul la venit minim garantat şi ulterior apare un copil în familie, solicitându-se alocaţia pentru susţinerea familie, nu va mai fi necesară întocmirea unui nou dosar.

De asemenea, numărul de documente necesare scade de la 52 de acte ce se obţineau de la 7-9 instituţii, la 15-17, diminuându-se în acest fel şi costurile suportate de beneficiar şi timpul petrecut pentru obţinerea documentelor.

"Înseamnă trecerea de la 50 de documente, pe care trebuie beneficiarul să le obţină de la opt, nouă autorităţi ca să le depună în dosare. (…) Însemnau trei proceduri diferite, trei dosare diferite. Asta, în acelaşi timp, salvează şi asistenţilor sociali şi autorităţilor locale. Pentru că ne dorim ca asistenţii sociali să fie pe teren şi nu îngropaţi de dosare. Acum, în momentul în care beneficiarul depune un singur dosar sau două, în cazul în care nu cere şi ajutorul de încălzire sau nu depune în perioada respectivă, asta înseamnă că şi angajaţii din primării, asistenţii sociali au o treime din timpul pe care îl aveau înainte prinşi în verificarea dosarelor. Restul timpului sunt degrevaţi să meargă pe teren, să poată să verifice situaţia familiilor, să poată să asiste familia în a ajuta", a declarat secretarul de stat din Ministerul Muncii Oana Ţoiu, în cadrul unei conferinţe organizată vineri la sediul instituţiei.

Hotărârea presupune ca, în cazul venitului minim garantat, să fie eliminată cerinţa de a prezenta din trei în trei luni o adeverinţă de la agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă, renunţându-se şi la depunerea de către beneficiar, din trei în trei luni, a unei declaraţii pe propria răspundere şi a documentelor justificative care să ateste menţinerea condiţiilor de acordare.

Prin noile reglementări se flexibilizează şi modul de acordare a alocaţiei pentru susţinerea familiei. Dacă într-o familie cu mai mulţi copii de vârstă şcolară, unul dintre aceştia nu urmează o formă de învăţământ sau acumulează mai mult de 20 absenţe nemotivate într-un semestru, acest copil nu va fi luat în calcul la stabilirea cuantumului acordat familiei, astfel încât familia să poată beneficia în continuare de suport financiar pentru a asigura celorlalţi copii posibilitatea frecventării cursurilor şcolare. În prezent, dacă unul dintre copii înregistrează absenţe şcolare, familia pierde dreptul de a mai primi ajutorul. În anul 2015/2016 s-a retras alocaţia pentru susţinerea familiei pentru 56.773 de copii (20.716 familii) pe baza absenţelor şi repetenţelor, inclusiv în situaţia în care un copil a mers zilnic la şcoală şi nu a avut absenţe, dar totuşi la final de an a rămas repetent.

"Un alt lucru care se întâmplă este că vor fi verificări mai bune. Până la acest moment veniturile erau estimate pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere, în cazul unor controale erau verificate cu ANAF, dar asta se întâmpla după ce ajutoarele erau acordate. Acum şi primarul are mecanismul, prin această nouă modificare, să verifice cu organele fiscale acurateţea declaraţiilor", a mai spus secretarul de stat.

"Pentru unii dintre cei mai amărâţi oameni, a fi pe ajutoare sociale era un job în sine, în sensul timpului de care aveau nevoie ca să îndeplinească formalităţile", a declarat Drago Pâslaru, prezent la conferinţă.

Printr-o altă reglementare din Hotărârea de Guvern adoptată au fost eliminate din categoria veniturilor care se iau în calcul la stabilirea drepturilor de ajutor social, alocaţie pentru susţinerea familiei şi ajutor pentru încălzire, toate bursele şcolare.

Potrivit datelor de la Ministerul Muncii, în România sunt 240.078 de beneficiari ai venitului minim garantat, suma aferentă plătită fiind de 67.570.990 de lei, datele fiind la nivelul lunii octombrie.Pentru alocaţia pentru susţinere a familiei sunt 262.619 de beneficiari, suma aferentă fiind de 42.049.977 de lei, tot la nivelul lunii octombrie. De ajutorul pentru încălzire a locuinţei beneficiază 636.256 de persoane, pentru perioada 1 noiembrie-31 martie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici