Medicul care a acuzat grave probleme la Spitalul Judeţean Ploieşti: Ceea ce se întâmplă în spitalul nostru este o problemă generală în toate spitalele din România. Sper să schimbăm ceva. Mai mulţi medici s-au declarat solidari

Medicul Dan Oprea care a acuzat grave probleme la SJU Ploieşti, în urma afirmaţiilor sale fiind declanşate anchete, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX că situaţia pe care a semnalat-o e valabilă în toate spitalele şi că aşteaptă ca medicii din ţară să i se alăture pentru a putea schimba ceva.

Urmărește
900 afișări
Imaginea articolului Medicul care a acuzat grave probleme la Spitalul Judeţean Ploieşti: Ceea ce se întâmplă în spitalul nostru este o problemă generală în toate spitalele din România. Sper să schimbăm ceva. Mai mulţi medici s-au declarat solidari

Medicul care a acuzat grave probleme la Spitalul Judeţean Ploieşti: Ceea ce se întâmplă în spitalul nostru este o problemă generală în toate spitalele din România. Sper să schimbăm ceva (Imagine: Shutterstock)

"Nu am trimis o scrisoare către presă, am făcut un comentariu la un articol din presă, care a devenit o problemă naţională. De fapt. sistemul de sănătate este o problemă naţională. Ceea ce se întâmplă în spitalul nostru este o problemă generală în toate spitalele din România, poate cu excepţia câtorva clinici de mare valoare, fanion ale medicinei româneşti, care probabil au o dotare mai bună, ca să aibă ce arăta şi occidentului. Dar pentru omul simplu, spitalele judeţene se confruntă cu aceleaşi probleme ca şi noi", a declarat, joi după-amiază, corespondentului MEDIAFAX, medicul chirurg Dan Oprea de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Ploieşti.

El a spus că în urma anchetei declanşate de Ministerul Sănătăţii speră să se demonstreze că lucrurile pe care le-a semnalat "nu sunt minciuni".

"Sper să nu plătească acarul Păun", a afirmat medicul.

Întrebat cine ar trebui să plătească, medicul a spus că nu ştie dacă trebuie să plăteacă cineva şi că, în opinia sa, important este ca "sistemul de sănătate să fie luat în seamă".

"Am primit semnale de la medici din alte oraşe, care îmi spun că au aceleaşi probleme, care mă felicită pentru demersul meu şi sper cât mai mulţi să vină alături de mine şi să încercăm să schimbăm ceva dacă se va putea schimba. După părerea mea, e o problemă de voinţă politică mai mult, şi nu o problemă locală la nivel de management, ci de nivel mai înalt", a mai declarat medicul.

El a precizat că în faţa comisiei de anchetă a Ministerului Sănătăţii şi-a menţinut punctul de vedere şi a prezentat câteva probe care să vină în sprijinul afirmaţiilor sale.

"Am prezentat câteva probe. Am reuşit să fiu mai rapid decât salariaţii spitalului şi am reuşit să obţin câteva lucruri, plus nişte adevăruri din foile curente de observaţie ale pacienţilor mei, care demonstrează ceea ce am spus: că nu se poate administra acelaşi antibiotic timp de şase zile, că nu se poate da acelaşi anticoagulant timp de mai multe zile, că nu există substanţă de contrast ca să faci o tomografie computerizată, că nu există pense de biopsie pentru colonoscopie. Deci, lucrurile pe care le-am afirmat le-am demonstrat cu probe", a mai declarat medicul.

El a mai spus că nu a anticipat nicio clipă, atunci când a semnalat aceste probleme, că situaţia va lua o asemenea amploare.

"Nu am trimis o scrisoare deschisă, nu am trimis un memoriu, nici măcar nu m-am aşteptat şi nu am anticipat vreo clipă că lucrurile vor lua această amploare. Dar sper ca, în final, totul să fie spre bine. Nu ştiu. O să vedem. Ce să fac? Trebuie să rămân în sistem. În primul rând pentru că îmi place profesia pe care mi-am ales-o, îmi place să lucrez la patul bolnavului, îmi place să operez. Am o vârstă la care nu cred că pot să mai încep o viaţă nouă în altă parte. Am părinţii în vârstă, am morminte de vizitat. Rămân în România până la capăt. Sper să nu plătească Acarul Păun, asta sper, pentru că acum se iau declaraţii şi sunt învinuiţi colegi de-ai mei doar pentru faptul că au făcut nişte referate conform cu indicaţiile pe care le-au primit", a adăugat Dan Oprea.

O comisie de control a Ministerului Sănătăţii a ajuns, miercuri, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Ploieşti, pentru a face verificări după ce chirurgul Dan Oprea a acuzat lipsa de implicare a autorităţilor, lipsa dotărilor şi mai ales a medicamentelor.

Într-un material publicat săptămâna trecută într-un ziar local şi prezentat drept "o scrisoare", chirurgul Dan Oprea spunea că Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti este "umilit, abandonat de toţi" şi că, deşi în spital s-au abordat tehnici chirurgicale de nivel universitar, la nivelul unităţii sanitare nu se alocă fonduri, bisturiele electrice de unică folosinţă sunt folosite "de zeci de ori", şi alte dotări sunt "de pe vremea lui Pazvante".

"Dacă vrei să tratezi un bolnav, nu reuşeşti să foloseşti aceeaşi schemă de tratament măcar 6-7 zile. Îţi vine să urli când zilnic ţi se schimbă antibioticele din farmacia spitalului. Dacă dai un anticoagulant, zilnic schimbi cu altul, deşi eşti conştient că este malpraxis. Compromisuri peste compromisuri, gândaci în saloane, paturi second, cazarmament rupt, perne cu gâlme, dar anvelopări pe exterior… lucrări care, poate, aduc ceva celor care le propun. Nu ştiu, nu se leagă nimic. Toată lumea este liniştită! Există un vinovat de serviciu…MEDICUL!!! Ăsta trebuie să-şi asume răspunderea. A jurat, nu?", afirma chirurgul Dan Oprea.

Ploieşti: 22 de medici se solidarizează cu dr. Oprea: Sistemul obligă medicii la mici compromisuri

Peste 20 de medici de la Spitalul Judeţean din Ploieşti se declară solidari cu chirurgul Dan Oprea, ei trimiţând o scrisoare deschisă în care spun că "sărăcia este cauza tuturor nemulţumirilor ", iar "condiţiile oferite de sistem obligă zilnic toţi medicii din România la mici compromisuri".

"Suntem martorii consternaţi ai întâmplărilor din ultimele zile atât de mediatizate de presa locală şi naţională. Atacurile repetate ale presei la adresa noastră creează un conflict artificial între medici şi pacienţi sau familiile lor. Trebuie bine înţeles că rolul nostru în această lume este să ajutăm oamenii bolnavi. Greu de crezut, dar totuşi suntem de aceeaşi parte a baricadei într-o societate bolnavă, care nu pune niciun preţ pe suferinţele şi nevoile oamenilor, pe eforturile noastre zilnice, pe nopţile nedormite şi pe anii lungi de specializare profesională. Oricât am vrea să ascundem, trebuie să recunoaştem deschis că sărăcia în care ne zbatem zi de zi este cauza tuturor nemulţumirilor apărute. Condiţiile oferite de către sistem obligă zilnic toţi medicii din România la mici compromisuri, fără de care nu am mai putea asigura asistenţa medicală. Oare ce s-ar întâmpla atunci cu pacienţii în singurul spital care asigură asistenţa medicală de urgenţă în judeţul cu cel mai mare număr de locuitori?! Din toate aceste motive, ne solidarizăm cu declaraţiile colegului nostru, doctor Dan Oprea", se arată într-o scrisoare semnată de 22 de medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti şi transmisă joi presei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici