Micii producători agricoli pot vinde în pieţe, în baza certificatului de producător

Micii producători pot vinde în continuare produsele în pieţe, în baza unui certificat de producător valabil, ca şi până acum, iar comerţul ocazional cu produse agricole este exceptat de la obligativitatea deţinerii aparatelor de marcat electronice fiscale, se arată într-un comunicat al MADR.

Urmărește
8051 afișări
Imaginea articolului Micii producători agricoli pot vinde în pieţe, în baza certificatului de producător

Micii producători agricoli pot vinde în pieţe, în baza certificatului de producător (Imagine: Răzvan Chiritţă/Mediafax Foto)

"În ceea ce îi priveşte pe micii producători agricoli care care doresc să-şi valorifice producţia în pieţe, oboare sau târguri, aceştia trebuie să aibă certificat de producător eliberat în baza Hotărârii Guvernului nr.661/2001 privind procedura de eliberare a certificatului de producător - act normativ în vigoare. Conform art.1, alin.(1) al acestui act normativ, certificatul de producător constituie actul doveditor al provenienţei produselor agroalimentare pe baza căruia acestea pot fi comercializate în pieţe, târguri, oboare sau în alte locuri stabilite de consiliile locale", se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), referitor la OUG 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale

Potrivit MADR, micii producători pot să vândă în continuare produsele în pieţe, în baza certificatului de producător valabil, ca şi până acum.

"Referitor la afirmaţiile privind obligativitatea deţinerii de case de marcat de către producătorii agricoli care îşi vând produsele în pieţe, târguri, oboare, privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, este exceptat de la obligativitatea deţinerii aparatelor de marcat electronice fiscale comerţul ocazional cu produse agricole efectuat de producătorii agricoli individuali în pieţe, târguri, oboare sau alte locuri publice autorizate", se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii spun că prin Ordonanţa 44/2008 se reglementează prin simplificare procedura de înscriere la Registrul Comerţului, procedură care până la data intrării în vigoare a acestui act normativ era prevăzută de Legea nr. 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice şi a asociaţiilor familiale care desfăşoară activităţi economice în mod independent.

"Ordonanţa de Urgenţă 44/2008 prevedea o perioadă de tranziţie de un an, pentru cei care erau deja autorizaţi pe baza Legii 300/2004 şi doreau continuarea activităţii în această formă", se mai arată în comunicat.

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Adrian Rădulescu a arătat că micii producători puteau vinde în pieţe dacă erau persoane fizice autorizate (PFA) sau dacă aveau certificat de producatori agricoli.

"Pentru cei cu certificat de producători agricoli nu s-a schimbat nimic. Pot vinde în continuare în pieţe, pe baza certificatului, până la adânci bătrâneţi. Legea se referă la persoanele fizice autorizate, care erau înregistrate până acum la primării, iar de la 25 aprilie a trebuit să se înregistreze la Registrul Comerţului. Cei care nu s-au înregistrat până la acea dată, au fost radiaţi ca PFA de la primării, şi nu mai pot vinde până nu se înregistrează şa Registru", a declarat agenţiei MEDIAFAX Adrian Rădulescu.

El a adăugat că PFA au avut o perioadă de mai mult de un an, din 2008 până în aprilie 2010 să se înregistreze la Registrul Comerţului, iar cei care nu au făcut încă acest demers se pot înregistra în continuare.

"Practic, pentru ei nu se schimbă nimic în afara locului în care se înregistrează. E ca şi cum o persoană îşi schimbă paşaportul", a precizat secretarul de stat.

Referitor la cei exceptaţi de obligativitatea introducerii caselor de marcat, respectiv vânzătorii ocazionali, Rădulescu spune că se referă la persoanele care nu au un program fix de vânzare, zi de zi.

"Comerţul ocazional se referă la persoana care nu are un program fix, pe care o poţi găsi în piaţă două zile, şi a treia nu, sau pe care o găseşti azi până la şase seara, iar mâine la ora unu a plecat din piaţă. El poate veni în piaţă şi de 200 de ori pe an, poate veni şi zi de zi, dar dacă nu are un program fix, e comerciant ocazional", a afirmat Rădulescu.

Federaţia Agrostar a cerut recent exceptarea de la prevederile OUG 44/2008 a micilor producători agricoli, care din 25 aprilie îşi vor mai pot vinde produsele decât dacă sunt înregistraţi la Registrul Comerţului.

Potrivit federaţiei, efectul imediat al aplicării OUG 44/2008 este acela că micul producător agricol nu va mai putea să îşi vândă producţia în pieţe şi târguri dacă nu este înregistrat la Registrul Comerţului ca persoană fizică autorizată, întreprindere individuală sau familială, determinând astfel micul producător să îşi vândă producţia intermediarilor şi facilitând astfel profitul uşor al acestora şi sărăcirea ţăranului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici