Mihai Tudose, prima întâlnire cu sindicatele şi patronatele pe tema legii salarizării, legii pensiilor şi legislaţiei în domeniul fiscal şi al justiţiei

Premierul Mihai Tudose a avut, joi, prima întâlnire de la instalarea în funcţie cu reprezentanţi ai sindicatelor şi ai patronatelor, principalele subiecte de discuţie fiind aplicabilitatea legii salarizării, legea pensiilor şi legislaţia în domeniul fiscal şi al justiţiei.

Urmărește
626 afișări
Imaginea articolului Mihai Tudose, prima întâlnire cu sindicatele şi patronatele pe tema legii salarizării, legii pensiilor şi legislaţiei în domeniul fiscal şi al justiţiei

Mihai Tudose, prima întâlnire cu sindicatele şi patronatele pe tema legii salarizării, a pensiilor

Întâlnirea a fost organizată de Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social, stabilindu-se ca dezbaterile pe temele mari de interes să aibă loc bilunar, în cadrul unor grupuri de lucru gestionate de ministrul Gabriel Petrea, fiind implicate şi ministerele cu atribuţii specifice şi partenerii sociali interesaţi.

"Legat de aplicarea noilor reglementări în domeniul salarizării sectorului bugetar, la nivelul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale funcţionează deja un grup de lucru care oferă zilnic informaţiile solicitate de partenerii interesaţi, pentru o aplicare corectă şi coerentă a legislaţiei", informează Guvernul.

Referitor la legislaţia în domeniul fiscal, premierul Mihai Tudose a precizat că Guvernul nu va introduce taxarea pe cifra de afaceri, nici taxa de solidaritate, iar contribuţiile la pensii (CAS) şi sănătate (CASS) vor fi plătite în continuare de către angajator.

"Niciuna dintre modificările fiscale pe care le avem în vedere nu are ca scop să pună presiune pe mediul de afaceri. Schimbările făcute săptămâna trecută cu privire la plata contribuţiilor sociale pentru contractele part-time au scopul să protejeze aceste categorii de salariaţi, asigurându-le dreptul la pensie şi la servicii medicale în sistemul public", a subliniat prim-ministrul Mihai Tudose.

"Transferul de contribuţii sociale se va face în sarcina salariatului de la angajator, asta e ideea, dar reţinerea se face în continuare de către angajator şi se va vărsa în bugetul de stat. Vor fi riscuri multiple. Legate de fondul de somaj, care în principiu e o politică legată de ocupare, deci penalizarea angajatorului legată de ocupare, el nu mai are nicio responsabilitate, tot rămâne în cârca salariatului, legată de poltica de reducere în sector. Dacă se va garanta că salariul net e acelaşi după transfer ca cel din decembrie, efectul va fi că de fapt reducerea fiscală de la 16 la 10 % salariatul nu o va vedea pentru că el îşi va păstra netul ca atare", a declarat Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa.

"Am cerut să se facă mecanisme pe problemele care sunt ardente la perioada actuală. Spre exemplu, problema salariului minim, pentru că nimeni nu a prezentat o analiză foarte substanţială, să ne dăm seama dacă poate suporta bugetul şi ce consecinţe are, problema legii 62 de colaborare între patronat şi sindicat legate de influenţa asupra resurselor umane şi pe partea de fonduri europene, unde este o rămânere în urmă, să se dea o mână de ajutor", a declarat după discuţuu Ovidiu Nicolescu, preşedintele onorific al CNIPMMR.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici