Ministerul Cercetării, după ce a fost acuzat de marile universităţi că a adus cercetarea în impas : Activitatea de cercetare ştiinţifică se desfăşoară conform legii

Ministerul Cercetării şi Inovării explică faptul că organismele din interiorul instituţiei îşi desfăşoară activitatea conform prevederilor legale şi a programului de guvernare după ce ministrul Şerban Valeca a fost acuzat de universităţile mari că a adus cercetarea în impas.

Urmărește
887 afișări
Imaginea articolului Ministerul Cercetării, după ce a fost acuzat de marile universităţi că a adus cercetarea în impas : Activitatea de cercetare ştiinţifică se desfăşoară conform legii

Ministerul Cercetării, după acuze: Activitatea de cercetare ştiinţifică se desfăşoară conform legii

”Activitatea de cercetare ştiinţifică, dezvoltare tehnologică şi inovare din România se desfăşoară în cadrul entităţilor din sistemul naţional de cercetare – dezvoltare - inovare, aşa cum sunt ele definite de art. 7 şi art. 8 din Ordonanţa Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică aprobată cu modificări şi completări prin legea 324/2003, cu modificările şi completările ulterioare, universităţile fiind unul dintre cei patru mari piloni ai acestui sistem (alături de întreprinderi care sunt principalii actori ai inovării, institutele din subordinea Academiei Române şi academiilor de ramură, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare). Organizarea in 2017 a organismelor consultative ale ministerului si implicit ale domeniului cercetării- dezvoltării si inovării (CDI aşa cum este definit in OG57/2002 cu modificări,) s-a impus datorita schimbării cadrului legislativ si pentru punerea in aplicare a Hotărârii nr.1/2017 a Parlamentului României de aprobare a Programului de Guvernare care conţinea prevederi specifice in acest sens", potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX de Ministerul Cercetării şi Inovării.

Ministerul spune că, pe lângă cadrul legal, se mai impun analize cu privire la implementarea noului program de guvernare.

"Aceste analize conduc pe de o parte la susţinerea în continuare a programelor şi proiectelor de succes aflate în derulare atât în domeniul cercetării fundamentale cât şi în domeniul cercetării aplicative şi inovării, iar pe de alta parte, la lansarea unor programe noi pentru corelarea mediului ştiinţific la cerinţele mediului economic autohton, la dezvoltarea de parteneriate internaţionale concrete cu aplicaţii în România precum şi la dezvoltarea de noi tehnologii de vârf", se arată în comunicatul instituţiei.

Cele mai mari universităţi din România au spus că ministrul Cercetării, Şerban Valeca, ar fi propus în consiliile organismelor de cercetare persoane politice, ceea ce ar fi dus la plecarea mai multor cercetători străini de la noi din ţară.

"Înscrierile pentru selecţie au fost libere, putându-se înscrie oricine se încadra în condiţiile prevăzute în Metodologia de selecţie (document care a fost postat pe site-ul MCI), inclusiv foştii membri ai Organismelor Consultative. În aceste condiţii nu poate fi imputat MCI faptul că sunt colegi din domeniul CDI din ţară sau străinătate care nu şi-au depus candidatura. În aceste organisme, apolitice, au fost desemnate ca membri, personalităţi cu prestigiu profesional şi moral, care, printr-o expertiză dovedită, îşi vor putea îndeplini cu profesionalism şi competenţă misiunea pentru care au fost alese. Mai menţionez faptul că, aşa cum am declarat public înainte de demararea înscrierilor, nu am propus nicio persoană în nici unul dintre organismele consultative, şi de aceea nu văd de ce se încearcă alipirea unui partid sau altul de aceste organisme", explică ministerul în răspunsul dat.

Ministrul afirmă că din organismele instituţiei ar putea face parte cercetători străini, dacă nu ar exista specialişti naţionali.

"Procedura de a apela în activitatea generală de evaluare la competenţele din ţară, cu grade ştiinţifice corespunzătoare (cu prioritate academicieni, cercetători principali 1, profesori) şi numai în situaţia când nu există competenţe naţionale într-un domeniu, să apelăm la specialişti internaţionali, conduce la optimizarea activităţii atât din punct de vedere ştiinţific, din punct de vedere al economiei de timp şi, nu în ultimul rând, financiar", mai reiese din răspunsul instituţiei.

Săptămâna trecută, Universităţile „Alexandru Ioan Cuza”, „Babeş-Bolyai”, Universitatea din Bucureşti, Universitatea de Vest şi Academia de Studii Economice au trimis o scrisoare deschisă premierului Sorin Grindeanu, în care îi să ia poziţie faţă de situaţia îngrijorătoare a sistemului naţional de cercetare.

Cele cinci mari universităţi, care formează Consorţiul "Universitaria", au explicat faptul că ministrul Cercetării, Şerban Valeca, a desfiinţat multe dintre organismele subordonate acestei instituţii şi că ar fi înfiinţat alte comisii fără o consultare în prealabil cu membrii universităţilor. Membrii universităţilor consideră că ministrul Şerban Valeca pune în pericol poziţia României în rândul sistemului internaţional de cercetare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici