Ministerul Educaţiei: Elevi care provin din medii defavorizate participă la activităţi universitare, pe timpul verii. Care sunt facultăţile care oferă astfel de programe

Peste 1.000 de elevi vor participa la cele 20 de programe de vară de tip punte dedicate liceenilor, organizate de opt universităţi, activităţile urmând să se desfăşoare în perioada iulie-septembrie, în cadrul Proiectului privind Învăţământul Secundar ROSE, anunţă Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN)

Urmărește
591 afișări
Imaginea articolului Ministerul Educaţiei: Elevi care provin din medii defavorizate participă la activităţi universitare, pe timpul verii. Care sunt facultăţile care oferă astfel de programe

Ministerul Educaţiei: Elevi care provin din medii defavorizate participă la activităţi universitare, pe timpul verii

Conform sursei citate, beneficiarii sunt elevi din liceele de stat eligibile pentru obţinerea de granturi în cadrul Schemei de granturi pentru licee, de preferinţă cei din clasele terminale de liceu care provin din grupuri dezavantajate. Mai exact, sunt vizaţi elevii aflaţi în situaţie de risc: trăiesc în familii cu venituri mici, aparţin minorităţilor naţionale (inclusiv romi), locuiesc în zone rurale sau alte zone în care nu există şcoli în proximitate, au unul sau ambii părinţi în străinătate sau au cerinţe educaţionale speciale.

„Activităţile organizate în special în campusuri oferă acestor elevi o experienţă universitară timpurie, menită să îi familiarizeze cu mediul academic şi să iniţieze o dezvoltare a abilităţilor relevante pentru succesul în învăţământul superior”, conform Ministerului Educaţiei.

Cu această ocazie, elevii pot participa la ateliere de lucru, vizite de studiu, competiţii sportive, evenimente culturale, adică atât activităţi legate direct de viaţa universitară şi de specificul facultăţilor implicate, cât şi activităţi prin care să cunoască oraşul în care ar urma să îşi continue studiile. Durata este cuprinsă între două şi trei săptămâni.

„Este important de menţionat că se acordă o atenţie deosebită siguranţei şi securităţii liceenilor participanţi. Astfel, spre exemplu, este solicitat acordul scris al părinţilor/tutorilor legal instituiţi, iar elevii sunt informaţi şi instruiţi în legătură cu regulile ce trebuie respectate”, conform sursei citate.

Cele 20 de programe sunt oferite de următoarele instituţii de învăţământ superior: Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României" din Timişoara, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Universitatea din Craiova.

Până la finalul Schemei de Granturi Competitive pentru universităţi - Programe de Vară (SGU-SV) din cadrul proiectului ROSE (2020), se estimează un număr de peste 10.000 de elevi - beneficiari prin intermediul a 640 de programe de vară de tip punte. Apelul la propuneri de subproiecte din runda a II-a va fi lansat în luna noiembrie a acestui an, urmând ca activităţile să se desfăşoare în perioada mai - septembrie 2018, conform MEN.

Proiectul privind Învăţământul Secundar (Romania Secondary Education Project/ROSE), în valoare totală de 200 de milioane de euro, este finanţat integral de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), în baza Legii nr. 234/2015 pentru ratificarea Acordului de Împrumut (Proiectul privind învăţământul secundar) între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la Washington în 17 aprilie 2015, şi se desfăşoară în intervalul 2015 - 2022.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici