Ministerul Educaţiei: Peste 82.000 de persoane au participat la consultarea publică privind rolul temelor

Ministerul Educaţiei anunţă că, în perioada 7-20 noiembrie, peste 82.000 de elevi, părinţi şi cadre didactice au participat la consultarea publică iniţiată cu privire la rolul temelor, prin completarea unui chestionar on-line.

Urmărește
1917 afișări
Imaginea articolului Ministerul Educaţiei: Peste 82.000 de persoane au participat la consultarea publică privind rolul temelor

Ministerul Educaţiei: Peste 82.000 de persoane au participat la consultarea publică privind rolul temelor

"Demersul a suscitat un interes deosebit şi a generat o participare-record, chestionarele on-line fiind completate de 32.921 de părinţi, 37.032 de elevi şi 12.487 de cadre didactice. În funcţie de mediul de rezidenţă, 77,33% din totalul de respondenţi provin din mediul urban, iar 22,67% din mediul rural. Pe categorii de respondenţi, situaţia este următoarea: cadre didactice (63,72% - urban, 36,28% - rural), elevi (80,29% - urban, 19,71% - rural) şi părinţi (88% - urban, 12% - rural). Distribuţia pe judeţe a ratei de participare plasează Capitala pe prima poziţie la toate categoriile de public: 26,61% - părinţi, 12,97% - elevi şi 9,86% - cadre didactice", reise dintr-un comunicat de presă transmis de către Ministerul Educaţiei Naţionale.

Potrivit sursei citate, datele colectate vor fi incluse într-un raport de diagnoză redactat de Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, iar studiul va permite determinarea stării de fapt în privinţa temelor pentru acasă şi va oferi propuneri specifice de intervenţie.

Obiectivele consultării publice sunt identificarea unei noi abordări în ceea ce priveşte rolul acestor activităţi de învăţare, respectiv corectarea unor disfuncţionalităţi semnalate.

În decembrie 2016, Ministerul Educaţiei a emis un ordin care prevede că temele pentru acasă sunt pentru cel mult două ore la toate disciplinele în aşa fel încât timpul alocat activităţilor şcolare să fie de cinci-opt ore, iar, în vacanţa elevilor din învăţământul primar şi gimnazial, nu se vor da teme pentru acasă.

„Timpul necesar realizării temelor pentru acasă pentru un elev este de cel mult două ore însumând toate disciplinele, în aşa fel încât media zilnică a pregătirii elevului, în clasă şi în afara ei, să se încadreze în 5-8 ore zilnic. La clasa pregătitoare nu se vor da teme pentru acasă. (...) În perioada vacanţelor, de regulă, nu se vor da teme pentru acasă elevilor din învăţământul primar şi gimnazial”, se arăta în documentul semnat de ministrul Educaţiei Naţionale de la acea vreme, Mircea Dumitru.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici