Ministerul Finanţelor neagă existenţa unui proiect asumat de ministrul Anca Dragu de modificare a Codului Fiscal care să includă majorări de taxe şi impozite

Ministerul Finanţelor a anunţat miercuri, ca reacţie la informaţiile apărute cu privire la un proiect de modificare a Codului Fiscal, că nu există un proiect asumat de ministrul Anca Dragu care să includă majorări de taxe şi de impozite sau de contribuţii sociale obligatorii.

Urmărește
1315 afișări
Imaginea articolului Ministerul Finanţelor neagă existenţa unui proiect asumat de ministrul Anca Dragu de modificare a Codului Fiscal care să includă majorări de taxe şi impozite

Ministerul Finanţelor neagă existenţa unui proiect de modificare a Codului Fiscal care să includă majorări de taxe, impozite

"Aşa cum am menţionat în nenumărate rânduri, Ministerul Finanţelor Publice nu are în vedere majorări de taxe şi impozite în acest an. Singurele măsuri care au fost şi sunt vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale şi în favoarea activităţii economice", se arată în comunicatul Finanţelor.

La rândul ei, ministrul de resort, Anca Dragu, a precizat că a cerut experţilor din minister pe probleme de fiscalitate o analiză internă care să cuprindă mai multe scenarii de calcul pentru simplificarea, debirocratizarea şi crearea unor condiţii mai bune pentru mediul de afaceri.

"În acest context, creşterea taxelor nu a fost luată în considerare ca scenariu posibil pentru pachetul de măsuri ce va modifica Codul Fiscal. Nu includem măsuri care să creeze poveri fiscale suplimentare pentru niciun tip de contribuabil, persoane juridice, fizice, persoane fizice autorizate sau cele cu activităţi independente", a declarat Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice.

Potrivit comunicatului, ministerul nu are în vedere o creştere a contribuţiilor sociale obligatorii nici pentru angajat, nici pentru angajator. De asemenea, Persoanele Fizice Autorizate (PFA), cu activităţi independente sau profesii liberale, nu sunt vizate de vreo măsură de creştere a taxării.

"În egală măsură, Ministerul Finanţelor Publice nu a avut niciodată în vedere modificarea costului angajatorilor cu salariile şi nici a salariilor nete", se spune în comunicat.

De asemenea, nu este vizată acordarea vreunei amnistii fiscale.

”Informaţiile apărute în presă, potrivit cărora averile nejustificate de până la un milion de euro primesc o perioadă de graţie, respectiv până pe 31 martie 2017, nu reflectă o decizie a Ministerului Finanţelor Publice”, se mai arată în comunicat.

Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului Fiscal care a circulat marţi în presă, ministerul avea în vedere modificarea substanţială a apoape 200 de articole din cele 500 ale Codului Fiscal intrat în vigoare prin Legea nr.227 din 8 septembrie 2015. Conform propunerii, cota totală urma să scadă la 21,7% din salariul brut, plătită integral de către salariat, iar angajatorul nu mai era obligat să plătească niciun fel de contribuţie socială la condiţii normale de lucru.

În plus, Finanţele propuneau în proiectul respective majorarea imperativă cu 21% a salariului brut lunar de bază pentru toate salariile brute lunare mai mici sau egale cu 5 câştiguri salariale medii brute pe economie. Pentru restul salariilor, angajatorii ar fi trebuit să le majoreze, conform propunerii legislative cu 2.815 lei.

Ministerul Finanţelor a pus pe circuitul de avizare un proiect de ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului Fiscal intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, prin care modifică în mod substanţial apoape 200 de articole din cele 500 ale Codului Fiscal intrat în vigoare în 8 septembrie 2015.

Printre propuneri se numară modificarea contribuţiilor CAS. Astfel, conform propunerilor, la articolul 64 care în actualul Cod Fiscal prevede cotele de impozitare, apar următoarele în noul proiect de lege: ''cota pentru contribuţia individuală de asigurări sociale datorate bugetului asigurărilor sociale de stat este de 21,7%''.

În acest moment contribuţia individuală de asigurări sociale este de 10,5% din salariul brut la angajat şi 15,8% din fondul de salarii la angajator pentru condiţii normale de lucru, în total 25,8%.

Conform propunerii, cota totală ar urma să scadă la 21,7% din salariul brut, plătită integral de către salariat, iar angajatorul nu va mai fi obligat să plătească niciun fel de contribuţie socială la condiţii normale de lucru.

Cota de contribuţii a angajatorului va fi de 4,2% din fondul de salarii doar la condiţii deosebite de muncă şi de 8,4% la condiţii speciale de muncă.

În paralel, Finanţele propun majorarea imperativă cu 21% a salariului brut lunar de bază pentru toate salariile brute lunare mai mici sau egale cu 5 câştiguri salariale medii brute pe economie. Pentru restul salariilor, angajatorii vor trebui să le majoreze, conform propunerii legislative, cu 2.815 lei. 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici