Ministerul Pădurilor anunţă demararea proiectului privind plantarea a 52 km de perdele forestiere

Ministerul Apelor şi Pădurilor (MAP) a avizat, joi, şase studii de fezabilitate pentru crearea de perdele forestiere de protecţie pentru DN2 şi DN2B, în judeţele Buzău, Brăila şi Vrancea, anunţă instituţia.

Urmărește
334 afișări
Imaginea articolului Ministerul Pădurilor anunţă demararea proiectului privind plantarea a 52 km de perdele forestiere

Ministerul Pădurilor anunţă demararea proiectului privind plantarea a 52 km de perdele forestiere (Imagine: Shutterstock/ Arhiva Mediafax Foto)

Studiile de fezabilitate vizează înfiinţarea de perdele forestiere, pentru protecţia împotriva înzăpezirii, pe mai multe tronsoane ale DN2 şi DN2B, în judeţele Buzău, Brăila şi Vrancea. Împăduririle vor fi realizate pe o lungime de 52,5 kilometri, acoperind o suprafaţă de 157 de hectare.

„Avizarea studiilor de fezabilitate reprezintă primul pas în realizarea perdelelor forestiere de protecţie. În perioada imediat următoare se vor elabora proiectele tehnice, în baza cărora Romsilva va demara procedurile de expropiere. Acest efort se înscrie printre priorităţile stabilite prin Programul de Guvernare. Realizarea perdelelor forestiere are un dublu rol, anume acela de a proteja căile de comunicaţii de efectele fenomenelor meteo severe şi de a creşte suprafaţa de pădure din România. De aceea, am cerut tuturor colegilor să deruleze procedurile cât mai rapid. Sperăm ca anul viitor, după finalizarea exproprierilor, să putem demara acţiunile de plantare şi pe aceste suprafeţe”, susţine ministrul Apelor şi Pădurilor, Adriana Petcu, într-un comunicat de presă.

Costul lucrărilor de împădurire este estimat la 4,3 milioane de lei, la care se adaugă şi costurile aferente exproprierilor, în cazul în care proprietarii terenurilor vizate nu sunt de acord cu înfiinţarea perdelelor forestiere.

Necesarul de perdele forestiere pentru protecţia autostrăzilor şi a drumurilor naţionale este de 1.752 de kilometri, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă adoptate de Guvern în 2014, prin care a fost modificată Legea privind perdelele forestiere de protecţie. Prima perdea forestieră a fost plantată în 2014, de-a lungul Autostrăzii Soarelui.

Ministerul Apelor şi Pădurilor a avizat, de asemenea, şi împădurirea unor terenuri dezafectate din comuna Cetariu, judeţul Bihor. Plantarea va cuprinde o suprafaţă de peste 72 de hectare şi va costa aproximativ 2,5 milioane de lei, se arată în comunicatul citat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici