Ministerul Sănătăţii cumpără medicamente antibiotice şi oncologice de aproximativ un miliard de lei

Ministerul Sănătăţii a demarat procedurile de achiziţii publice centralizate pentru medicamente antibiotice şi oncologice, valoarea totală estimată a achiziţiei fiind de aproximativ un milliard de lei fără TVA, după ce achiziţiile de până acum au generat economii cuprinse între 15 şi 28 la sută.

Urmărește
495 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii cumpără medicamente antibiotice şi oncologice de aproximativ un miliard de lei

Ministerul Sănătăţii cumpără medicamente antibiotice şi oncologice de aproximativ un miliard de lei (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)

Potrivit unui comunicat de presă emis, joi, de Ministerul Sănătăţii, instituţia a demarat pentru prima dată procedurile de achiziţii publice centralizate pentru medicamente antibiotice şi oncologice. Lista propusă spre achiziţionare pentru antibiotice cuprinde 24 de molecule pentru care Ministerul Sănătăţii va plăti, prin procedură centralizată, între 122.130.263,52 de lei fără TVA şi 161.498.167,74 de lei fără TVA, în timp ce pentru medicamentele oncologice vor fi achiziţionate 12 molecule dintre cele mai utilizate în tratamentul pacienţilor bolnavi de cancer, valoarea achiziţiei fiind cuprinsă între 714.200.791 de lei fără TVA şi 872.914.240 de lei fără TVA. Valoarea totală a achiziţiilor este de aproximativ un milliard de lei fără TVA.

Pentru estimarea cantităţilor de medicamente necesare s-a ţinut cont de consumul comunicat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pe fiecare moleculă în parte, concentraţie şi formă farmaceutică.

"Achiziţiile publice centralizate demarate la nivelul Ministerului Sănătăţii pe parcursul ultimelor luni asigură economii la buget, precum si calitatea produselor, transparenţă şi evitarea posibilelor fraude şi/sau discontinuităţi în aprovizionarea cu medicamente", a declarat ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu.

Ministerul Sănătăţii anunţă că achiziţiile publice centralizate de până acum au generat economii medii cuprinse între 25 şi 28%, iar economiile astfel realizate la nivelul unităţilor sanitare vor putea fi îndreptate către creşterea calităţii actului medical.

"De asemenea, problemele constatate de-a lungul timpului de organele de control referitor la posibile fraude si acte de corupţie constatate la nivelul mai multor unităţi sanitare (ex: caiete de sarcini întocmite necorespunzător, coduri CPV greşite, contracte în dezavantajul unităţilor sanitare publice şi în avantajul entităţilor private, calitatea inferioară a produselor achiziţionate) pot fi evitate prin mecanismul achiziţiilor publice centralizate", se arată în comunicat.

Situaţia tuturor procedurilor de achiziţii publice centralizate va fi publicată lunar pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici